Ciotka Jadzia zawsze tak robiła śliwki w occie. Będą twarde, jędrne, a ty się nie narobisz

Przetwory ze śliwek kojarzą się przede wszystkim z powidłami, choć pomysłów nie brakuje. Kiedyś w każdej spiżarce musiały się znaleźć także śliwki w occie. Przepis jest banalnie prosty, a proporcje łatwe do zapamiętania. Zrobisz je bez pasteryzowania i wykorzystasz w wielu daniach.

Sezon na śliwki trwa przez całe lato aż do października. To najlepszy czas nie tylko na domowe wypieki z tymi owocami, lecz także uzupełnianie zapasów w spiżarce. Warto sięgnąć po nieco zapomniane dziś śliwki w occie.

Zobacz wideo Pijesz ją codziennie rano, a czy wiesz jak powstaje? Odwiedziliśmy plantację kawy

Przetwory, nalewki, w occie i w cukrze. Czy śliwki można wekować z pestkami?

To odwieczne pytanie każdego, kto przygotowuje przetwory ze śliwek. Wyciągać pestki czy nie wyciągać? To temat, który wywołuje gorące dyskusje. Jeśli chcesz, by owoce zachowały swój kształt, a w zasadzie były zamarynowane w całości, nie masz innego wyjścia, pestki musisz zostawić. Dzięki temu jednak owoce zyskają ciekawy smak. Jeśli zdecydujesz się na ich usuwanie, do drylowania śliwek wybierz cienki i ostry nóż.

Przepis na śliwki w occie bez wekowania. Do czego można wykorzystać śliwki w occie?

W zależności od przepisu na marynowane śliwki można je wykorzystywać zarówno jako przystawki do pieczeni, mięs i pasztetów, jak i serów. Słoik śliwek w occie możesz otworzyć przed świętami, by zrobić z nich śledzie z cebulką, śliwkami i sosem. Możesz je też wkroić do sałatek. Jeśli odliczysz od proporcji szklankę wody i zamiast tego dodasz szklankę czerwonego wina, śliwki wyjdą jeszcze lepsze.

PORADA! Śliwki przed zalaniem gorącą zalewą warto ponakłuwać. Dzięki temu nie popękają. Możesz do tego wykorzystać wykałaczkę i powbijać ją w kilku miejscach, zdecydowanie łatwiej i szybciej zrobisz to jednak widelcem. Wybierz taki o wąskich i ostrych ząbkach.

Śliwki w occie (zdj. ilustracyjne)
Śliwki w occie (zdj. ilustracyjne) Śliwki w occie. Fot. Pawel Kacperek / iStock

Potrzebne składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek,
  • 1,5 szklanki cukru (350 g),
  • 1,5 szklanki octu 10-procentowego (370 ml),
  • 1,5 l wody.

Dojrzałe, twarde, bez widocznych uszkodzeń i pęknięć owoce umyj pod bieżącą wodą. Możesz je też wrzucić do miski, zalać zimną wodą i wsypać łyżeczkę sody. Po takiej kąpieli przepłucz je jeszcze pod kranem. Usuń ogonki i zostaw do wyschnięcia. W dużym garnku zagotuj wodę z octem. Do środka możesz dodać ulubione przyprawy. Idealnie sprawdzą się korzenne. Gdy zacznie wrzeć, dodaj cukier i mieszaj, aż się rozpuści. Wyłącz palnik. Do wyparzonych słoików wrzuć śliwki. Powinny być ułożone dość luźno. Nie ugniataj ich i nie upychaj. Zalej gorącą zalewą, powoli, by słoiki nie popękały. Zakręć szczelnie i odwróć do góry dnem. Przykryj i odstaw do przestygnięcia. Słoiki pod wpływem gorącej zalewy powinny się zassać bez pasteryzacji.

Więcej o: