Włóż dwie sztuki do suszonych grzybów. Postoją nawet do kolejnych wakacji. Mole ich nie tkną

Jednym ze sposobów na wykorzystanie grzybów jest ich suszenie. To świetny sposób na to, żeby nawet w środku zimy móc delektować się smakiem leśnych skarbów. Jeśli chcesz przedłużyć ich trwałość, wrzuć do słoika jedną przyprawę.

Suszone grzyby są składnikiem wielu potraw w polskiej kuchni. Mają intensywny aromat, więc świetnie sprawdzą się jako składnik farszu albo sosu. Jeśli po grzybobraniu chcesz ususzyć zebrane okazy, najpierw trzeba oczyścić je z resztek ściółki i pokroić w plastry grubości około centymetra. Najlepiej nawlec je na sznurek, rozłożyć na sitach albo nadziać na patyczki.

Zobacz wideo Drogie grzyby rosną w centrum miasta! Są jednymi z najsmaczniejszych

Jak przechowywać suszone grzyby w słoiku? To klucz do udanych przetworów

Bardzo ważna jest temperatura suszenia. Na początku nie powinna być większa niż 50 st. C. Dopiero gdy susz straci większość wody, możesz zwiększyć temperaturę do 60 st. C, a pod koniec do 70 st. C. Cały proces trwa ok. 8 godzin i odbywa się w piekarniku. Co jakiś czas należy przemieszać grzyby, ale tak, żeby się nie dotykały.

Potem możesz ostudzić je na blacie albo w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Suszone grzyby trzeba przechowywać w szczelnym pojemniku bez dostępu światła i powietrza. Najlepszym wyborem będzie słoik, plastikowe pudełko wyłożone papierem albo metalowa puszka z wieczkiem.

Suszone grzyby
Suszone grzyby Fot.Agnieszka Sadowska / Agencja Wyborcza.pl

Jak uchronić suszone grzyby przed molami? Jedna przyprawa odstraszy owady

Susz łatwo wchłania zapachy, bo jest higroskopijny. Jeśli pojemnik nie będzie wystarczająco szczelny, może stać się przynętą dla moli. Oprócz odpowiedniego słoika warto zadbać o dodatkowe zabezpieczenie. Wrzuć do środka dwa liście laurowe. Szkodniki nie cierpią zapachu tej przyprawy, więc będą trzymać się z dala od słoików z grzybkami. W ten sposób ochronisz też przetwory przed pleśnieniem. Tak przygotowane słoje postaw w suchym i chłodnym miejscu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

OSTRZEŻENIE! Liście laurowe są bardzo aromatyczne, więc mogą zmienić smak grzybów. Jeśli się tego obawiasz, nie wrzucaj ich do słoika, tylko ułóż w szafce obok przetworów.

Więcej o: