Jeśli mieszkasz sam, obiad robi się szybciej i starcza na dłużej. W przypadku kilkuosobowej rodziny zdarza się, że codziennie trzeba przygotowywać coś nowego. To czasochłonne i męczące, dlatego warto rozejrzeć się ze przepisami na dania jednogarnkowe. Spokojnie można ugotować je z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce w słoikach lub specjalnych pojemnikach na żywność.
Tego typu potrawy to idealna opcja dla zapracowanych osób. Jeśli spędzasz w pracy większość wolnego czasu, wieczorem możesz nie mieć już chęci, czasu ani możliwości na jeżdżenie po sklepach i gotowanie. Większość dań jednogarnkowych można spożywać do trzech dni od ich przygotowania. Jedną ze smaczniejszych potraw jest leczo z kiełbasą. Do jego przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:
Kiełbasę pokrój w plasterki albo półksiężyce, wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju z posiekaną cebulą. Przełóż do garnka, dodaj resztę pokrojonych w kostkę warzyw oraz przyprawy. Wymieszaj całość. Wlej koncentrat, ponownie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
PORADA! Ze składnikami można eksperymentować. Zamiast słodkiej papryki możesz użyć ostrej albo wędzonej, a zamiast świeżych pomidorów passaty albo pomidorów z puszki.
Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chili con carne. To świetny sposób na przemycenie składników, których członkowie twojej rodziny nie zjedliby solo. Oto potrzebne produkty:
Włóż mięso do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj przygotowane wcześniej mięso i poczekaj, aż ładnie się przysmaży. Na koniec wsyp fasolę, pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez 10 minut na małym ogniu. Gotowe!