Wrzuć do garnka i nie trać czasu na gotowanie. Wyżerka na 3 dni, dzieci zadowolone, a ty masz wolne

Po powrocie z pracy nikomu z nas nie chce się już robić zakupów i obiadu. To zrozumiałe, dlatego szukamy przepisów, dzięki którym będziemy musieli gotować tylko raz na kilka dni. Oto dwa przepisy na sycące dania jednogarnkowe.

Jeśli mieszkasz sam, obiad robi się szybciej i starcza na dłużej. W przypadku kilkuosobowej rodziny zdarza się, że codziennie trzeba przygotowywać coś nowego. To czasochłonne i męczące, dlatego warto rozejrzeć się ze przepisami na dania jednogarnkowe. Spokojnie można ugotować je z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce w słoikach lub specjalnych pojemnikach na żywność.

Zobacz wideo Co jest numerem jeden w polskiej kuchni? [SONDA]

Najsmaczniejsze dania jednogarnkowe. Przepis na leczo z kiełbasą i cukinią

Tego typu potrawy to idealna opcja dla zapracowanych osób. Jeśli spędzasz w pracy większość wolnego czasu, wieczorem możesz nie mieć już chęci, czasu ani możliwości na jeżdżenie po sklepach i gotowanie. Większość dań jednogarnkowych można spożywać do trzech dni od ich przygotowania. Jedną ze smaczniejszych potraw jest leczo z kiełbasą. Do jego przygotowania będą ci potrzebne następujące składniki:

  • 500 g lekko podsuszanej kiełbasy,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 2 cebule,
  • 4 pomidory,
  • 200 g koncentratu pomidorowego,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka.

Kiełbasę pokrój w plasterki albo półksiężyce, wrzuć na patelnię i podsmaż na oleju z posiekaną cebulą. Przełóż do garnka, dodaj resztę pokrojonych w kostkę warzyw oraz przyprawy. Wymieszaj całość. Wlej koncentrat, ponownie wszystko wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 25 minut.

PORADA! Ze składnikami można eksperymentować. Zamiast słodkiej papryki możesz użyć ostrej albo wędzonej, a zamiast świeżych pomidorów passaty albo pomidorów z puszki.

Najsmaczniejsze dania jednogarnkowe
Najsmaczniejsze dania jednogarnkowe pexels.com/Pixabay

Szybkie dania jednogarnkowe. Zrób chili con carne meksykańskie

Jeśli lubisz kuchnię meksykańską, koniecznie wypróbuj nasz przepis na chili con carne. To świetny sposób na przemycenie składników, których członkowie twojej rodziny nie zjedliby solo. Oto potrzebne produkty:

  • 600 g mielonej łopatki wołowej,
  • 1 cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, kmin rzymski.

Włóż mięso do miski, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. Wymieszaj i odstaw do lodówki na godzinę. Posiekaj cebulę i podsmaż ją na patelni. Dodaj przygotowane wcześniej mięso i poczekaj, aż ładnie się przysmaży. Na koniec wsyp fasolę, pomidory i wszystko dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj przez 10 minut na małym ogniu. Gotowe!

Więcej o: