Tego przepisu nie powstydziłby się nawet Gusteau. Ratatuj w tym wydaniu jest lepszy, niż z bajki

Ratatuj (ratatouille) to francuska potrawa, która przypomina warzywne leczo. Łączy w sobie prostotę składników oraz głębię smaku. Często gości na naszych talerzach, gdyż to jednogarnkowe danie można przygotować zaledwie w kilka chwil. Jak się robi ratatuj? Przepis jest banalnie prosty.

Ratatuj to idealne danie na letnie i jesienne obiady. Do przygotowania potrawy wykorzystuje się świeże sezonowe składniki, co gwarantuje wyjątkowy smak. Choć nie zawiera mięsa, dobrze pasuje jako dodatek do kiełbasek czy kotletów. To smaczna i zdrowa opcja na każdy posiłek, a jego przygotowanie nie zajmie ci wiele czasu.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Jak się robi ratatuj? Przepis nie wymaga skomplikowanych czynności

Do przygotowania aromatycznej potrawki będziesz potrzebować świeżych warzyw. Najlepsze będą te z własnego ogrodu lub z pobliskiego bazarku. Danie jest jednogarnkowe, dlatego oszczędzisz sobie nadmiernego bałaganu w kuchni. Składniki, których potrzebujesz:

  • 2 cukinie,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 bakłażan,
  • 2 cebule,
  • puszka pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka tymianku, oregano oraz papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Na początku postaw garnek na średnim ogniu i rozgrzej w nim oliwę. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek i smaż przez około 3-4 minuty, aż warzywa staną się miękkie. Następnie pokrój papryki i bakłażana w kostkę, a cukinie w półplasterki. Dodaj warzywa do garnka i smaż przez kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zaczną mięknąć, wlej pomidory i dobrze wymieszaj. Przypraw tymiankiem, oregano, solą i pieprzem do smaku, a następnie doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 20-25 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Podawaj na ciepło jako samodzielne danie z kawałkiem pieczywa lub jako jarski dodatek do innych potraw.

Ratatouille, fot. OksanaKiian / iStock
Ratatouille, fot. OksanaKiian / iStock Ratatouille, fot. OksanaKiian / iStock

Co zrobić z ratatouille, kiedy wyszło go za dużo? Wlej w słoiki i zawekuj

Pasteryzacji, zaraz obok mrożenia, jest świetnym sposobem na przechowanie nadwyżki potrawy. Dzięki temu, że możesz ją przeprowadzić w piekarniku, obędzie się bez długiego ślęczenia nad garnkiem. Pamiętaj jednak, by dokładnie wyparzyć słoiki oraz pokrywki. 15 minut w nagrzanym do 100 stopni piekarniku w zupełności wystarczy. Wlej gorący ratatuj do szklanych naczyń, zostawiając 1-2 cm wolnej przestrzeni u góry. Wytrzyj krawędzie, zakręć pokrywki i ułóż słoiki na blaszce. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni, umieść w nim ratatuj i pasteryzuj ok. godziny. Po tym czasie wyjmij naczynia i przenieś je na blat. Po wystygnięciu przechowuj je w chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.