Obtaczasz tym kotlety, a można z tego zrobić pożywny obiad. Kluski lwowskie są niepowtarzalne

Poszukujesz nowych smaków, które urozmaicą twoje codzienne gotowanie? Dobrze trafiłeś, bo te kluski całkowicie zmienią twoje podejście do gotowania. Okazuje się, że nie trzeba standardowego ciasta, by je zrobić. Wystarczy kilka, czasem nieoczywistych składników i wychodzi obiad o świetnym smaku.

Jeśli szukasz prostych, ale zaskakujących przepisów, które wprowadzą coś nowego do twojej kuchni, to jesteś we właściwym miejscu. Czasem nie potrzeba skomplikowanych składników ani skomplikowanych technik kulinarnych, aby stworzyć danie, które zachwyci zarówno smakiem, jak i łatwością przygotowania. Nie uwierzysz, jak wiele można zrobić z tego, co już masz w kuchni.

Zobacz wideo Leniwe kluski z wędzoną papryką i karmelizowaną cebulką

Dzisiaj chciałabym pokazać ci kluski lwowskie z bułki tartej. Te małe kluseczki, choć niepozorne, są prawdziwym kulinarnym skarbem. Przygotowane z bułki tartej i kilku podstawowych składników, zachwycają swoją delikatnością i smakiem. Doskonale pasują jako dodatek do mięs czy sosów, a ich przygotowanie jest tak szybkie, że staną się stałym punktem w twojej kuchni.

Przepis na kluski lwowskie z bułki tartej

Składniki

  • 300 g bułki tartej,
  • pół szklanki śmietany 18%,
  • 100 g pieczarek,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • cebula,
  • 100 g ulubionej szynki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 jajka,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę i pieczarki obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż na nim warzywa.
  2. Szynkę pokrój w paski. Bułkę tartą przesyp do miski i zalej śmietaną, dokładnie zamieszaj.
  3. Do masy z bułki tartej wrzuć szynkę, żółty ser, pieczarki i cebulę. Dodaj również oddzielone od białek żółtka i ponownie wszystko wymieszaj, by składniki się połączyły.
  4. Białka dokładnie ubij na sztywną pianę i dodaj do całości. Mąkę przesiej przez sitko i dodaj do wszystkich składników. Przypraw całość solą i pieprzem i wymieszaj.
  5. W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Za pomocą łyżki nabieraj masę i układaj ją na gotujący się płyn. Gotuj gotowe kluseczki przez kilka minut i po tym czasie wyłów je łyżką cedzakową.
  6. Przygotowane kluski podawaj polane stopionym masłem i z surówką. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.