Burak nazywany jest "czerwonym złotem". Zawiera witaminę B i C, żelazo, magnez oraz cynk. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczny, dlatego tak chętnie sięgamy po niego w kuchni. Możemy z niego zrobić carpaccio, zupę, ćwikłę albo zdrowy napój. Postanowiliśmy przyjrzeć się zaletom soku z tego warzywa. Jest ich naprawdę sporo, dlatego warto włączyć go do codziennego menu.
Sok buraczany ma działanie przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne. Obniża poziom cukru we krwi, pobudza perystaltykę jelit i wspomaga odchudzanie. Dodatkowo ma dobry wpływ na układ krwionośny. Jeśli chcesz przygotować go samodzielnie w domu, będą ci potrzebne następujące składniki:
Z podanych proporcji otrzymasz 800 ml napoju. Najpierw umyj i obierz wszystkie warzywa oraz owoce. Następnie pokrój je na kawałki i włóż do sokowirówki. Powstały sok przelej do dzbanka i delektuj się pysznym piciem.
PORADA! Buraki powinny być świeże i mieć cienką skórkę. Jeśli użyjesz starych, nie tylko będą miały mało soku, lecz także cierpki posmak.
Domowy sok z buraka najlepiej pić rano, tuż przed śniadaniem. Działa pobudzająco i zmniejsza uczucie zmęczenia, więc rozbudzi cię i doda energii. Jeśli smak będzie dla ciebie zbyt intensywny, dolej do dzbanka szklankę wody. Lepiej nie wypijać dużej ilości od razu jednego dnia. Trzeba przyzwyczaić organizm do regularnego picia takiego napoju. 200 ml dziennie to odpowiednia dawka, żeby napój miał korzystny wpływ na twoje zdrowie. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.