Wsypałam pół łyżeczki do zupy fasolkowej i przepadłam. Smak jest obłędny, a to nie koniec

Fasolka szparagowa z bułką tartą jest absolutnym klasykiem, ale to niejedyna propozycja. Możesz z niej zrobić pyszny, tani, prosty, a przede wszystkim przepyszny obiad. Zupa fasolkowa to prawdopodobnie jedno z najlepszych dań, jakie możesz przygotować w sezonie, ale nie tylko.

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje latem, a jeszcze lepiej, gdy pochodzi z własnego ogródka. Sezon na to warzywo trwa jeszcze we wrześniu, więc to dobra okazja nie tylko na uzupełnienie zapasów w zamrażalniku albo w spiżarce, lecz także wypróbowanie innych niż zwykle przepisów.

Zobacz wideo Rosół, czyli klasyka polskiej kuchni. Zobacz, jak go przyrządzić, by był przepyszny

Fasolka szparagowa do obiadu inaczej niż zwykle. Zrób z niej zupę

Jeśli szukasz jakiegoś pomysłu na fasolkę niż klasyczna ugotowana i oblana masłem oraz bułką tartą, to mamy dla ciebie idealną propozycję: zupę. Jest pełna koloru, ale też cennych składników. Fasolka szparagowa zawiera mnóstwo witamin, w tym witaminę A, C, witaminy z grupy B, a do tego kwas foliowy, wapń, żelazo i magnes. Jest też dobrym źródłem białka, a przy tym ma mało kalorii.

Zupa fasolkowa. Będzie gotowa w mniej niż pół godziny

W tym przepisie idealnie sprawdzi się zarówno żółta, jak i zielona fasolka. Koloru nadadzą jej nie tylko warzywa, lecz także szczypta kurkumy, dzięki której potrawa zyska też niezwykły aromat. Możesz dorzucić odrobinę curry i ostrej papryki. Co ważne, świetnie sprawdzi się tu fasolka mrożona, np. z własnych zapasów. Przed wrzuceniem do garnka odczekaj jednak, aż się rozmrozi.

PORADA! Jeśli nie chcesz, by zielona fasolka szparagowa straciła kolor, na sam koniec gotowania, a przed zabieleniem zupy wrzuć do garnka kilka kostek lodu.

Fasolka szparagowa - trzy proste przepisy na zupę lub gotowaną fasolkę
Fasolka szparagowa - trzy proste przepisy na zupę lub gotowaną fasolkę fot. pixabay.com/zdjęcie ilustracyjne

Potrzebne składniki:

  • 1,5 l bulionu (może być warzywny lub rosół),
  • 500 g fasolki szparagowej żółtej lub zielonej,
  • 3-4 ziemniaki (ok. 450 g),
  • 2 małe marchewki,
  • pół cebuli,
  • pół małego pora,
  • 2 ząbki czosnku,
  • spora garść posiekanego koperku,
  • przyprawy: szczypta kurkumy, sól i pieprz,
  • oliwa lub masło klarowane,
  • 100 ml śmietanki lub mleka kokosowego (możesz użyć też 2-3 łyżek zwykłej śmietany).

Sposób przygotowania:

Marchewkę i ziemniaki umyj, wyszoruj i obierz (przy młodych warzywach nie jest to konieczne). Umyj także pora. Fasolkę oczyść, usuń łyka i pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę pokrój w kosteczkę, białą część pora w półksiężyce, ziemniaki w kostkę, a marchewkę w plasterki lub połówki.

Na dnie garnka rozgrzej odrobinę oliwy lub masła klarowanego. Podsmażaj na małym ogniu przez kilka minut, dodaj pora, a po ok. 2 minutach także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj, wrzuć pozostałe warzywa. Po 2-3 minutach wlej bulion. Gdy będzie gorący, dopraw solą i pieprzem, wrzuć kurkumę. Gotuj pod przykryciem przez ok. 7-8 minut. Po tym czasie dorzuć fasolkę i gotuj przez kolejne 8 minut. Na koniec dopraw zupę śmietanką i wrzuć sporą porcję koperku.

Więcej o: