Latem jem ją kilogramami. To warzywo zyskuje na smaku dzięki panierce. Smaku nie da się opisać

Lato jak każda pora roku ma swoje specjały i smakołyki, które właśnie wtedy smakują najlepiej. Jedną z tych pyszności podałam ostatnio do obiadu. Zniknęła szybciej niż ziemniaki i mięso. Za każdym razem robi największą furorę.

Fasolka szparagowa najlepiej smakuje o tej porze roku, a jej cena z roku na rok cały czas się zwiększa. To jednak nie sprawia, że przestajemy ją jeść. Najwięksi fani i tak kupią ją niezależnie od ceny, ponieważ jej smaku nie warto ominąć. W zależności od swoich upodobań smakowych można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Niemniej jednak tylko jeden powtarza się w każdym domu. Postanowiłam go ulepszyć, by fasolka była jeszcze smaczniejsza.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa - pyszna, zdrowa, ale... bywa trująca!

Sposób na fasolkę na ciepło, polaną tłuszczem i podsmażoną bułką tartą zna chyba każdy. To letnia przekąska, którą można jeść samodzielnie lub umieścić na talerzu jako dodatek obiadowy. Tym razem postanowiłam trochę podkręcić jej smak. Zrobiłam to za sprawą panierki. W pierwszej kolejności wrzuciłam ją do mąki, później zamoczyłam w jajku, a na końcu obtoczyłam w bułce tartej. Po wysmażeniu była niezwykle chrupiąca.

Przepis na panierowaną fasolkę szparagową

Składniki

  • 500 g fasolki szparagowej,
  • 2 jajka,
  • 200 g bułki tartej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Fasolkę szparagową umyj i odetnij końcówki. Fasolkę wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj przez 3-5 minut, aż będzie lekko miękka, ale wciąż chrupiąca.
  2. Odcedź fasolkę i przepłucz zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania.
  3. W głębokim talerzu roztrzep jajka, dopraw je solą, pieprzem i czosnkiem. W osobnych talerzach przygotuj mąkę i bułkę tartą.
  4. Każdą fasolkę obtocz najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w bułce tartej, lekko dociskając, aby panierka dobrze przylegała.
  5. Na patelni rozgrzej olej i smaż fasolkę partiami, aż będzie złocista i chrupiąca. Po usmażeniu odsącz ją na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Panierowaną fasolkę szparagową podawaj na ciepło jako przekąskę lub dodatek do dania głównego.
Więcej o: