Nie tylko grzybki. Jak zrobić śliwki w occie? Sekret tkwi w zalewie i tych dodatkach

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, ale powidła to niejedyny pomysł na te owoce. Śliwki w occie to doskonały dodatek nie tylko do mięs, pieczeni, pasztetów czy sałatek. Na słodko, z garścią aromatycznych przypraw, ani się obejrzysz, a znikną ze słoika. Sprawdź, jak je zrobić.

Sezon na śliwki rusza w lipcu i trwa aż do października. Koniec lata i jesień to więc czas, gdy w wielu domach przygotowywane są przetwory z tych owoców. Najczęściej sięgamy po powidła, czasem w nieco odmienionej wersji, np. z kakao. Dziś już nieco zapomnianym przepisem są śliwki w occie. Mało kto decyduje się na ich zrobienie, a szkoda.

Zobacz wideo Sposoby na przechowywanie żywności. Spraw, by jedzenie nie lądowało w koszu!

Jak zrobić śliwki w zalewie? Wybierz tylko takie owoce

Pierwszym pytaniem, jakie warto sobie zadać, jest to, jakie śliwki będą najlepsze. Teoretycznie można je przygotować z każdego gatunku śliwek. Najczęściej wybierane są węgierki, mniejsze, bardziej kwaskowe, a przede wszystkim tańsze. Równie dobrze sprawdzą się jednak większe odmiany, np. brzoskwiniowa, Herman czy japońska.

PORADA! Do marynowania wybierz śliwki dojrzałe, twarde i jędrne, bez obić i innych uszkodzeń. Miękkie i mocno dojrzałe owoce lepiej wykorzystaj do dżemów lub powideł.

Jak zrobić śliwki w occie?
Jak zrobić śliwki w occie? fot. Tatiana Vorona / shutterstock.com

Śliwki w occie - przepis, który zrobi furorę. Sprawdź, jak zrobić dobre śliwki marynowane

Przed zabraniem się za śliwki w occie usuń pestki z dokładnie umytych owoców. Przekrój owoce na pół i wyciągnij pestki. W przypadku dojrzałych owoców nie powinno to być trudne, ale możesz pomóc sobie cienkim nożykiem lub wykałaczkami. Wyparz też słoiki.

Śliwki w occie - potrzebne składniki:

  • 3 kg śliwek (jeszcze przed przebraniem),
  • 300 g cukru (lub więcej, jeśli wolisz słodsze),
  • 3 szklanki octu winnego lub spirytusowego (5-procentowego),
  • 3 szklanki wody,
  • przyprawy: kilka goździków, laska cynamonu, laska wanilii, 10 ziaren pieprzu, po jednym liściu laurowym na słoik.

Umyte i pozbawione pestek połówki śliwek upchnij ciasno do wyparzonych słoików. W dużym garnku zagotuj wodę. Do gorącej dodaj cukier i zaczekaj, aż się rozpuści. Gdy się zagotuje, dolej także ocet i przyprawy. Zaczekaj, aż zacznie wrzeć, i zalej owoce. Zakręć mocno zakrętki i zapasteryzuj w garnku lub piekarniku. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: