Siostra Anastazja wrzuciła je do słoika i zalała tym. Przetrwają całą zimę, ale i tak zjesz je jako pierwsze

Robienie przetworów to nie tylko robienie sałatek, ogórków i innych warzyw. To również wykorzystywanie owoców, by zrobić z nich pyszne i pełne smaku smakołyki. Siostra Anastazja wie, jak je zrobić i podzieliła się przepisem. Nie dość, że jest prosty, to gotowe owoce możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów.

Słodkie owoce mogą być idealnym dopełnieniem niejednego dania wytrawnego. A co powiesz na słodki przysmak tylko w zalewie octowej? Charakterystyczny smak nada wyrazistości wielu potrawom. Jeśli chcesz doświadczyć tego smaku, wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych wskazówek. W  tym pomoże również siostra Anastazja, która podpowie, jak zrobić śliwki w occie.

Zobacz wideo Tarta z karmelizowanymi śliwkami - klucz do sukcesu

Aromatyczne śliwki w zalewie z octu pasują jako dodatek do sałatek, mięs, pasztetu i ciast. Przepis na nie był wykorzystywany przez babcie, gdy tylko zaczynał się sezon na te owoce, teraz mało kto o nim pamięta. Tradycyjne przepisy warto przypominać, dlatego niezawodną i prostą recepturę na ten przysmak znajdziesz poniżej. Jednak zanim zaczniesz robić ten przetwór, musisz wiedzieć, jakie owoce najlepiej wybrać. Gatunków śliwek jest wiele. Można wyróżnić mirabelki, lubaszka, renklody, jednak najbardziej popularna na rynku jest odmiana węgierek i to ją wybierz, gdy zechcesz robić przetwory. Węgierki mają jajowaty kształt, są średniej wielkości, a ich kolor jest ciemnofioletowy. Miąższ jest za to soczysty, pełen soku, ale lekko cierpki. Gdy owoce dojrzeją, nie będziesz miał problemu z oddzieleniem miąższu od pestki.

Przepis na śliwki w occie siostry Anastazji

Składniki

  • 1 kg śliwek węgierek,
  • ¾ szklanki octu 10%,
  • 800 ml wody,
  • 220 g cukru,
  • 10 goździków,
  • laska wanilii,
  • laska cynamonu.

Sposób przygotowania

  1. Śliwki dokładnie umyj, a następnie usuń z nich pestki. Do umytych i wyparzonych słoików ciasno poukładaj połówki owoców.
  2. Aby przygotować zalewę, do garnka wlej wodę oraz cukier. Całość zagotuj i dokładnie mieszaj, do momentu aż cukier się rozpuści. Wlej ocet, dodaj przyprawy i pozostaw do zagotowania.
  3. Zalewę przelej do słoików, w których ułożone są już śliwki i szczelnie zamknij, a następnie zapasteryzuj.
  4. Tak przygotowane słoiki odwróć do góry dnem i pozostaw w ciemnym i chłodnym miejscu.
Więcej o: