Słodkie owoce mogą być idealnym dopełnieniem niejednego dania wytrawnego. A co powiesz na słodki przysmak tylko w zalewie octowej? Charakterystyczny smak nada wyrazistości wielu potrawom. Jeśli chcesz doświadczyć tego smaku, wystarczy, że zastosujesz się do kilku prostych wskazówek. W tym pomoże również siostra Anastazja, która podpowie, jak zrobić śliwki w occie.
Aromatyczne śliwki w zalewie z octu pasują jako dodatek do sałatek, mięs, pasztetu i ciast. Przepis na nie był wykorzystywany przez babcie, gdy tylko zaczynał się sezon na te owoce, teraz mało kto o nim pamięta. Tradycyjne przepisy warto przypominać, dlatego niezawodną i prostą recepturę na ten przysmak znajdziesz poniżej. Jednak zanim zaczniesz robić ten przetwór, musisz wiedzieć, jakie owoce najlepiej wybrać. Gatunków śliwek jest wiele. Można wyróżnić mirabelki, lubaszka, renklody, jednak najbardziej popularna na rynku jest odmiana węgierek i to ją wybierz, gdy zechcesz robić przetwory. Węgierki mają jajowaty kształt, są średniej wielkości, a ich kolor jest ciemnofioletowy. Miąższ jest za to soczysty, pełen soku, ale lekko cierpki. Gdy owoce dojrzeją, nie będziesz miał problemu z oddzieleniem miąższu od pestki.
Składniki
Sposób przygotowania