Sok z aronii wykręca twarz? Cierpkości owoców nie chowaj pod cukrem. Przed gotowaniem zrób jedno

To prawdziwy polski superowoc, który z roku na rok bije rekordy popularności. Coraz częściej sięgamy po aronię przy okazji produkcji domowych przetworów, gdyż doceniamy jej smakowe i zdrowotne właściwości. Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Nie potrzeba tony cukru, by dało się go pić.

Z danych przedstawionych na portalu www.polskiesuperowoce.pl wynika, że w sierpniu ubiegłego roku, aronię i jej przetwory spożywało aż 19 proc. Polaków. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż są to niezwykle zdrowe owoce. Bogate w antyoksydanty wspierają odporność, chronią przed przedwczesnym starzeniem się skóry i pomagają neutralizować wolne rodniki w organizmie. Warto spożywać je pod postacią dżemów, kompotów czy soków. Nie wiesz, jak zwalczyć goryczkę bez użycia nadmiaru cukru? Mamy na to sposób.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Jak zrobić sok z aronii, żeby nie był cierpki? Liczy się wstępna obróbka owoców

Aronia posiada naturalnie cierpki i lekko gorzki smak, przez co ma tyle samo zwolenników co przeciwników. Często podczas robienia soku dodaje się sporą ilość cukru, by osłodzić smak owoców. Niestety nie jest to zdrowe rozwiązanie i powinno się go unikać. Wyjściem z sytuacji może być połączenie ich ze słodszymi owocami, np. jabłkami czy gruszkami, jednak dodatkowo warto odpowiednio przygotować samą aronię przed obróbką. Dzięki temu cierpki smak nie będzie już tak wyczuwalny.

Zanim zaczniesz przygotowywać sok z aronii, wrzuć owoce do pojemnika i przełóż do zamrażarki na minimum 24 godziny. Zamrożone będą szybciej puszczać sok, a dodatkowo zyskają delikatności w smaku. Jeśli ten sposób jest dla ciebie niewystarczający i nadal potrzebujesz mocno dosłodzić aronię, spróbuj usunąć skórki ze świeżych owoców. Wystarczy, że przelejesz je wrzątkiem, a będzie z nich schodzić w palcach tak samo łatwo, jak z pomidorów.

Aronia, fot. Archiwum prywatne
Aronia, fot. Archiwum prywatne Aronia, fot. Archiwum prywatne

Jak zrobić sok z aronii? Przepis babci zawsze się sprawdza

Zanim zaczniesz robić sok, pozbądź się cierpkości z owoców jedną z powyższych metod. Przygotuj 2 kg aronii, 5 słodkich jabłek lub gruszek, 5 łyżek miodu i 2 litry wody. Pamiętaj, by jabłka obrać ze skórek i usunąć z nich gniazda nasienne.

  1. W dużym garnku doprowadź wodę do wrzenia, a następnie dodaj owoce aronii. Gotuj je na małym ogniu przez około pół godziny, aż zmiękną i puszczą sok.
  2. Po tym czasie, za pomocą drobnego sitka, starannie odcedź płyn od owoców. Aby wydobyć z aronii maksimum soku, możesz również skorzystać z sokowirówki.
  3. Gdy jest jeszcze gorący, dodaj do niego miód i mieszaj, aż słodzik całkowicie się rozpuści. Następnie przelej sok do wcześniej wyparzonych słoiczków lub szklanych butelek. 
  4. Dokładnie zakręć wieczka i pasteryzuj przez 20 minut. Gotowy sok przechowuj w ciemnym miejscu, w którym panuje stała temperatura.

PORADA! Miód możesz wymienić na 3-4 łyżeczki stewii. Dzięki temu sok będzie słodki, jednak dużo mniej kaloryczny. Nie bój się ziołowego posmaku słodzika, idealnie komponuje się z aronią.

Więcej o: