-
Haps
-
Jak przygotować
- Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Czas ogórkowy w pełni i prawie każdy zapełnia słoiki tymi warzywami. Wiele osób zrobiło już niemałe zapasy, ale nie ma jeszcze dość. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to poniższy przepis musisz od razu wykorzystać. Te ogórki są wymagające, ale ich smaku nie zastąpisz niczym innym.
Jesteś fanem domowych przetworów? Jeśli tak, to pewnie obecny czas jest dla ciebie rarytasem. Właśnie teraz przyrządza się najwięcej smakołyków, które będą wyciągane zimą. Właśnie teraz robi się wszystkie przysmaki, o których można sobie zamarzyć. Osobiście jestem wielką miłośniczką domowych ogórków i mogłabym je jeść pod każdą postacią. Dlatego nie będzie zaskoczeniem, jeżeli pokażę ci przepis, który skradł moje serce.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku
Ogórki krokodylki są hitem w moim domu i co roku każdy się na nie rzuca. Ich sposób przygotowania jest wymagający i czasochłonny, jednak efekt końcowy jest tego wart. By ogórki nabrały głębszego smaku, dodaję do nich kilka łyżeczek chili, a także nie zapominam o aromatycznym czosnku. Takie ogórki mogą postać bardzo długo, ale mogę zdradzić, że są tak dobre, że nie wytrzymają nawet do zimy.
Przepis na ogórki krokodylki
Składniki
- 3 kg ogórków gruntowych,
- 3 łyżki soli,
- 2 główki czosnku,
- 6 łyżek oleju,
- 250 g cukru,
- 500 ml octu,
- 3 łyżeczki chili.
Sposób przygotowania
- Ogórki dokładnie przemyj i podziel na cztery równe części. Każdą część ogórków pokrój na ćwiartki.
- Gdy wszystkie części są przekrojone, czas ułożyć je w garnku. Pierwszy kilogram ogórków ułóż w naczyniu, obsyp łyżką soli, następnie ponownie ułóż warzywa i posyp je przyprawą. Rób tak do momentu, aż skończą ci się składniki na warstwy.
- Przygotowane ogórki pozostaw na sześć godzin, w tym czasie powinny puścić soki.
- Po tym czasie odlej zgromadzoną wodę i dodaj obrany i drobno posiekany czosnek oraz chilli. Dokładnie wymieszaj, by składniki mogły się połączyć.
- Do osobnego garnka wlej ocet, dodaj cukier oraz olej. Zalewę ustaw na palniku i doprowadź do wrzenia, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
- Zimną marynatą zalej ogórki i pozostaw na całą noc. Następnego dnia ułóż dość ciasno warzywa w wyparzonych słoikach. Do każdego słoika wlej tyle zalewy ile się zmieści, następnie mocno zakręć naczynia i ułóż w garnku wyścielonym ścierkami.
- Zalej wszystko wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj je około 10 minut od momentu zagotowania. Po tym czasie wyjmij słoiki i ustaw je do góry dnem, pozostaw do wystudzenia. Przechowuj w chłodnym miejscu.