ogórki przepis
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Mizeria z nietypowym składnikiem to czysta perfekcja. Wystarczy dodać do ogórków iście polski smak
Klasyczną mizerię zna niemal każdy - to obłędny dodatek do wakacyjnego obiadu w wersji mięsnej, jak i tej wegetariańskiej. Co jednak gdyby do obłędnej surówki dodać jeden, nietypowy i nieco kontrowersyjny składnik? Zapewniamy, że będzie smacznie,...
-
Nie masz tych ogórków w spiżarni? To wielki błąd! Zalewa wyróżnia się na tle innych, a smak trudno określić słowami
Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
-
Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą
Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.
-
Ogórki po warszawsku są tak dobre, że mogą nie dotrwać do zimy. Ze słoików znikną błyskawicznie
Ogórki po warszawsku to nic innego, jak doskonale znane i przez wiele osób uwielbiane ogórki konserwowe. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że przetwory mają wyrazisty smak, który skradł serca Polaków. Bez takich ogórków trudno czasem...
-
Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak
Co roku ogórki bardzo chętnie zamykane są w słoikach i zalewane aromatyczną zalewą. Każdy z nas ma w posiadaniu przepis, którego trzyma się za każdym razem. Jednak po poznaniu tego przepisu nie będzie problemu z jego zastąpieniem. Warzywa z tej...
-
Ten składnik zalewy na ogórki kiszone budzi najwięcej emocji. Tymczasem prawda leży po środku
Ogórki kiszone większość osób robi według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. W kwestii przetworów ufamy bowiem babciom, mamom czy innym członkom rodziny, którzy robią je od lat i od lat wychodzą im tak samo smaczne. Jeden...
-
Tego dodatku w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Będą chrupiące i rzucą cię na kolana
Ogórki kiszone można robić na wiele sposobów. Prawdopodobnie każde gospodarstwo domowe w Polsce, w którym robi się takie przetwory, korzysta z innego przepisu. Pora jednak wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego. Do słoika z...
-
Ogórki konserwowe mojej mamy. Przygotowuje je dla całej rodziny, bo nikt nie robi ich lepiej
Lato to idealny czas kiedy możemy przygotować się na jesień oraz zimę. Wyciąga się wtedy słoiki i chowa się w nich to, co w tym okresie najlepsze. Moja mama również tak zrobiła, a to, co z tego wyszło to prawdziwe niebo w gębie. Te ogórki znikają...
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Biszkopt bez proszku do pieczenia puszysty i lekki? Wykorzystaj trik
- Mój głos w sprawie zwierząt - rozmowa z Dorotą Sumińską, weterynarką, dziennikarką radiową i autorką książek MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Pieczeń z karkówki w soczystym wydaniu. Zawsze podaję ją na Wielkanoc
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- Mrożone pieczarki wychodzą gumowe i bez smaku? To przez złą metodę
- Przepis na żurek Roberta Makłowicza? Jeden składnik robi robotę
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Czy ryż jest zdrowy? Jednego rodzaju unikaj jak ognia
- Wilgotna i delikatna babka wielkanocna. To dzięki lubianemu napojowi
-
Ogórki w słodkiej zalewie to nie żart, a przepis na wyborne szaleństwo. Kluczowe są pachnące dodatki
Gdy ci smutno, gdy ci źle... sięgnij po ogórki w słodkiej zalewie! To nie żarty, czy pomyłka w produkcji domowych przetworów, a wyśmienita receptura, która odmieni twoje postrzeganie klasycznych smakołyków ze spiżarni. Wystarczy odpowiednia zalewa...
-
Zwykła sałatka szwedzka odchodzi do lamusa. Teraz pora na zupełnie nową, odmienioną wersję luksusową
Sałatkę szwedzką zna niemal każdy - to prawdziwa klasyka, która często dopełnia obiad. Przepis dobrze znany babciom może się niestety szybko znudzić, dlatego warto nieco poeksperymentować i postawić na nieco ciekawszą, azjatycką wersję sezonowych...
-
Przetwory z ogórków. Zamknij lato w słoikach, dzięki sprawdzonym przepisom z ogórkami w roli głównej
Przetwory z ogórków to wielowiekowa tradycja w polskich domach. Co roku w sezonie wakacyjnym szykujemy słoiki, aby zamknąć w nich najlepsze smaki lata i cieszyć się nimi w późniejszym czasie, gdy po sezonie zbiorów zostają tylko wspomnienia. Dziś ...
-
Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki
Ogórki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robimy na okres jesienno-zimowy. Właśnie teraz wiele osób decyduje się na ich wykonanie. Aby w późniejszym czasie cieszyć się najlepszym smakiem, warto wybrać odpowiedni przepis. Naszym zdani...
-
Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku
Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy...
-
Dziadek Józek zawsze dodawał ten składnik do ogórków. Dzięki niemu trwała walka o każdy słoik
Słoiki, w których zamknięte są aromatyczne smaki rozchodzą się w mgnieniu oka. Znajdujące się w nich ogórki można dodawać do obiadów, lub serwować jako przekąskę. Aby wyszły jeszcze lepiej i aby nadać im charakteru, polecamy wykorzystać sposób...
-
Znany kucharz pokazał przepis na "kosmiczne ogórki". Smak? Klękajcie narody! Trudno o lepsze
Choć ogórki same w sobie wiele osób może uważać za warzywo o dość mdłym smaku, to jednak odpowiednio przygotowane i przyprawione mogą powalić na kolana. Tak jak w wersji Szymona Czerwińskiego, finalisty piątej edycji MasterChefa. Kucharz podzielił...
-
Chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin? To możliwe, ale nie rób ich w słoiku. Wykorzystaj sposób "na sucho"
Ogórki małosolne to przysmak, który przygotowujemy, gdy tylko na targach pojawią się pierwsze zbiory. Tradycyjnie ogórki "dochodzą" w słoiku, ale okazuje się, że małosolne można przygotować także "na sucho". Jak to zrobić?
-
Tak ogórki robią śląskie gospodynie. Za ten smak można dać się pokroić. "Wyjątkowe, obiecuję"
Rączka gotuje to popularny kanał na YouTubie, który prowadzi śląski kucharz Remigiusz Rączka. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak zrobić ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki. To sposób śląskich gospodyń na już nieco...
-
Klasyczna i orzeźwiająca mizeria jak u babci. Sekretem smaku jest banalny trik na pozbycie się goryczy
Jednym ze smaczniejszych warzyw sezonowych są oczywiście ogórki, które szczególnie latem królują w kuchni w rozmaitych postaciach. Na piedestale znajdziemy także mizerię, czyli królową wśród surówek i dodatków obiadowych. Warto poznać jednak trik...
-
Te ogórki zdetronizują nawet uwielbiane małosolne. Wystarczy jedna przyprawa
Ogórki małosolne wiele osób kocha nad życie. Istnieje jednak tak wiele przepisów na przetwory z tego warzywa, że szkoda byłoby skupiać się tylko na tych jednych. Ogórki gyros czy też ogórki w zalewie gyros, to coś, co ma szansę pokonać nawet...
-
Ogórki kiszone wychodzą mętne i się gazują? Sposoby babci z Podhala dadzą swojski smak i brak pleśni
Nie ma nic lepszego niż domowej roboty przetwory. Na półkach niemal każdej spiżarni królują kiszonki, które są flagowym produktem w wielu domach. Warto jednak pamiętać o kilku szczegółach, które gwarantują nie tylko obłędny, swojski smak, ale takż...
-
Jak zrobić chrupiące i pyszne kiszone ogórki? Sprawdzony przepis, dzięki któremu nie będą puste w środku
Przepis na kiszone ogórki to klasyka wśród polskich przetworów. Są pyszne i bardzo zdrowe, a do tego nietrudno je zrobić. Najlepiej według tradycyjnej receptury. Zobaczcie sami.
-
Zjadłeś ogórki kiszone? Nie wylewaj zalewy. Połącz ją z tym obiadowym składnikiem, a danie nabierze smaku
Ogórki kiszone to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Jemy je jako dodatek do obiadów, zakąska na imprezach czy przekąska w ciągu dnia. Jednak nie wszyscy wiedzą, że wiele zastosowań może mieć także zalewa. Dlaczego nie powinniśmy jej wylewać i...
-
Miodowe ogórki małosolne z przepisu Ewy Wachowicz. Słodka wersja klasyki wśród przetworów
Miodowe ogórki małosolne to słodka i niezwykle pyszna wersja warzywnej klasyki wśród przetworów. Wyjątkowy przepis jest autorstwa Ewy Wachowicz. Jak raz zrobicie miodowe ogórki, będziecie je przygotowywać co roku.
-
Ogórki z przyprawą gyros są niezwykle aromatyczne i pyszne. Przygotuj teraz, a będzie w sam raz na zimę
Ogórki z przyprawą gyros to naprawdę pyszny i aromatyczny przetwór warzywny. Miłośnicy ogórków na pewno będą zachwyceni ich smakiem, zwłaszcza w ponurą jesień i zimę. Zobaczcie, jak je przygotować.
-
Ogórki w occie to klasyka wśród polskich przetworów. Nie może ich zabraknąć w twojej spiżarni
Ogórki w occie to nic innego, jak lubiane przez wielu ogórki konserwowe. Są niezbędne dla każdego miłośnika polskich przetworów. Koniecznie musicie zrobić choć trochę na zimę.
-
Chrupiące i aromatyczne ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak na zimę
Ogórki po kaszubsku to propozycja dla wszystkich miłośników przetworów warzywnych. Są bardzo chrupiące i aromatyczne, dlatego będą świetnym dodatkiem nie tylko do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.
-
Jak zrobić zalewę do ogórków? Wypróbuj koniecznie nasze propozycje w różnych smakach
Jak zrobić zalewę do ogórków? To najlepsze pytanie, kiedy sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Wiele osób zastanawia się, jaką zalewę zrobić, by uzyskać jak najlepszy smak. Przedstawiamy nasze propozycje.
-
Przepis na ogórki z curry - pyszna receptura dla miłośników oryginalnych przetworów
Przepis na ogórki z curry to pyszny pomysł dla każdego miłośnika przetworów warzywnych oraz nietypowych połączeń smakowych. Na pewno zaskoczysz tym swoich bliskich.
-
Ogórki w przyprawie gyros - przepis. Najlepsza sałatka z ogórków, w której rozsmakujesz się na dobre
Ogórki w przyprawie gyros to przepis, który w tym sezonie cieszy się dużym zainteresowaniem. Nic dziwnego, ponieważ tak przygotowane ogórki smakują obłędnie. Jeśli więc planujesz przygotowanie słoików na zimę, koniecznie spróbuj tej zalewy.
-
Ogórki z przecierem pomidorowym. Obłędne i zaskakujące połączenie. Przygotowanie zajmuje chwilkę
Masz ochotę na ogórki, ale chcesz wypróbować czegoś nowego? Choć ogórki z przecierem pomidorowym mogą brzmieć zaskakująco, to zapewniamy, że smakują naprawdę obłędnie. Dodatkowo ich przygotowanie to tylko kilka minut.
-
Przepis na ogórki po żydowsku - pokochasz je od pierwszego kęsa. Tajemnica tkwi w odpowiedniej zalewie
Masz w kuchni ogórki, ale znudziły ci się klasyczne korniszony i kiszone? Nasza kolejna propozycja będzie doskonałym rozwiązaniem. Delikatne i aromatyczne. Poznajcie ogórki po żydowsku!
-
Przepis na zdrową sałatkę z ogórków, która w chłodne, jesienne dni przypomni ci smak gorącego lata
Przepis na sałatkę z ogórków jest klasyką wśród warzywnych przetworów. Jest pyszna i bardzo zdrowa, więc warto mieć ją wśród swoich zapasów na zimę.
-
Aromatyczne ogórki w musztardzie. Przygotuj je teraz, a podziękujesz sobie zimą
Ogórki w musztardzie są pysznym i aromatycznym dodatkiem do posiłków. Chociaż można je kupić w sklepie, to lepiej i smaczniej zrobić samemu w domu według naszego przepisu. Na pewno nie pożałujecie.
-
Ogórki w miodzie - przepis na idealnie chrupiącą przekąskę. Najlepszy przetwór na zimę oraz jesień
Latem sezon na świeże warzywa trwa w pełni. Warto dobrze go wykorzystać i zamrozić troszkę lata na resztę roku. To właśnie teraz mrozimy koper, truskawki oraz robimy ogórki w słoikach. Jest mnóstwo przepisów na chrupiące przetwory, dziś na ogórki ...
-
Ogórki konserwowe z przepisu babci. Będą idealnym dodatkiem do obiadu i wspomnieniem gorącego lata
Ogórki konserwowe według przepisu babci wzbogacą obiad, jak również w ponure jesienne i zimowe dni przypomną gorące lato. Babcina receptura nie jest skomplikowana, więc na pewno każdy da sobie radę. Spróbujcie sami.
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
Ogórki małosolne - przepis krok po kroku dla początkujących! Sezon na ogórki już tuż tuż, a maj to doskonały moment na to, aby przymierzyć się do wykonania własnych przetworów. Nie ma nic lepszego, aniżeli słoiczek świeżych i pysznych ogórków do...
-
Dwa przepisy na letnie przekąski z ogórków. Są proste w przygotowaniu i idealne na gorący dzień
Polacy uwielbiają ogórki, ale w kółko robią z nich to samo - surówkę, klasyczną mizerię czy zupę. Z tego warzywa można wyczarować dużo więcej. Zobaczcie sami - przedstawiamy dwa przepisy na przekąski z ogórków. Są idealne na upały.