ogórki przepis
-
Te ogórki potrzebują czasu, ale są warte każdej minuty przygotowania. Słoiki znikają jeden za drugim
Czas ogórkowy w pełni i prawie każdy zapełnia słoiki tymi warzywami. Wiele osób zrobiło już niemałe zapasy, ale nie ma jeszcze dość. Jeśli zaliczasz się do tej grupy, to poniższy przepis musisz od razu wykorzystać. Te ogórki są wymagające, ale ich...
-
Ogórki Gessler są tak dobre, bo do słoików wrzuca te liście. Moja teściowa jest nimi zachwycona
Magda Gessler od wielu lat jest ceniona na polskiej scenie kulinarnej. "Kuchenne rewolucje", które prowadzi, wzbudzają wielkie emocje, a do tego zbierają przed telewizorami całe rodziny. Jeśli chcesz tak jak ona, ikona gastronomii robić najlepsze...
-
Zrobiłam 15 słoików tych ogórków i został tylko jeden. Wszyscy je jedli, bo dodałam ten składnik
Robiąc ogórki nie musisz ograniczać się do standardowych przepisów, które robiły nasze babcie. Teraz gdy masz większe możliwości, warto nieco poeksperymentować. Dodaj do nich kilka składników, a nabiorą dodatkowego smaku i będą jeszcze lepsze....
-
Ogórki na już i na zimę. Podaj je do obiadu, ułóż na kanapce lub złap w rękę i zjedz
Każdą kuchnię opanowały przetwory, które robimy w ogromnych ilościach. Na blatach kuchennych możemy znaleźć różnego rodzaju owoce i warzywa, które później wkładamy do słoików, by cieszyć się ich smakiem, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło....
-
Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli
Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec...
-
Małosolne, gyros, a nawet kiszone nie są tak dobre. To najsmaczniejszy sposób na zimowe ogórki
Przyrządzanie pysznych przetworów na zimę trwa w najlepsze. Robimy do słoików pełno przepysznych rzeczy, które później podamy, gdy za oknem nie będzie już tak ciepło. Jeśli zastanawiasz się, co możesz przygotować, to te ogórki są najlepsze. Ich sm...
-
Ta sałatka z ogórków na zimę nie ma sobie równych. Równie smacznej nie znajdziesz w sklepie
Sałatka z ogórków na zimę musi znaleźć się w każdej spiżarni. W końcu nie ma zimy bez przetworów w słoiku. Warto jednak stawiać na takie, które na pewno znikną, bo będą tak smaczne. Jak zatem zabrać się za przygotowanie takich rarytasów?...
-
Małosolne i kiszone przegrywają z tymi ogórkami. Wystarczy jedna przyprawa
Szał na przyrządzanie domowych przetworów trwa i wiele osób pragnie zrobić ich jak najwięcej. Do słoików wkładamy nie tylko warzywa, ale również i owoce tworząc niezapomniane smaki, do których będziemy mogli wrócić zimą. Jeśli zastanawiasz się, co...
-
Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie kiś i nie marynuj - zrób na zimę coś lepszego
Zdarzyło ci się przegapić dobry moment i twoje ogórki przerosły? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, do marynowania też nie są najlepszym wyborem. Nie musisz jednak jeść ich na siłę. Możesz zrobić z nich pyszny dodatek do obiadu na zimę.
-
Przepis na korniszony. Takich ogórków ze świecą szukać, możesz nam zaufać
Co zrobić z ogórków? Kiszone, małosolne każdy zna. Jak zatem zrobić ogórki najlepsze na każdą kanapkę? To nie jest tak trudne, jak ci się wydaje. Przepis na korniszony jest banalny, ale uważaj z cukrem.
-
Koniec z wodnistymi, ciemnymi pieczarkami. Złote triki odmienią smażenie
-
Do kawusi wchodzi jak złoto. Cały sekret tkwi w nasionach
-
Zupa ziemniaczana z chrzanem. Tak pyszna, że zrobię ją na Wielkanoc
-
Rosół ci skwaśniał? Błąd z cebulą zrujnuje twój ulubiony obiad
-
Bez udziwnień i sekretnych dodatków. To najlepsza pasta z makreli
- Krokiety bez smażenia naleśników. Skorzystałam z triku, wyszły pyszne
- Da się zrobić chleb bez mąki? A jakże, wychodzi przepyszny i mięciutki
- Słodkie, słone i kremowe w jednym. Mąż dostał przepis od Szweda
- Stabilny krem, idealny do biszkoptu. Główny składnik to cukierki
- Technika krojenia mięsa ma znaczenie. Zrobisz inaczej i wyjdzie twarde
-
Latem robię ogórki po cygańsku. Zalewa jest najlepsza, a ja już nie pamiętam o korniszonach
Przetwory z ogórków to nie tylko kiszone, małosolne i korniszony. Jest pewien przepis, który moja rodzina niemal ubóstwia i robię te ogórki latem na potęgę. Jak zrobić ogórki po cygańsku? Są chrupiące, wyraziste, a to dzięki czerwonej zalewie.
-
Ogórki po zbójnicku smakują wybornie. W tym roku rezygnuję z robienia kiszonych i konserwowych
Sezon na zielone warzywa trwa, więc warto zakasać rękawy i zabierać się do pracy, by zimą, ale nie tylko, móc cieszyć się pysznym dodatkiem do obiadów czy kanapek. W tym roku stawiam na ogórki po zbójnicku i innym radzę zdecydowanie to samo....
-
Zimą sam sobie podziękujesz za tę sałatkę. Pokrój warzywa, włóż do słoików i zalej tym
Pomimo że mamy dopiero czerwiec, wiele osób już myśli o zimowych przetworach. Do głów przychodzą nam rozmaite przepisy, które możemy wtedy wykonać. Jednym z nich na pewno jest sałatka ogórkowa, którą każdy dobrze zna. Tylko kilka składników sprawi...
-
Dodałam do ogórków jedno opakowanie i zyskały na smaku. Idealne do słoików
Domyślam się, że wiele osób już się zastanawia, jakie rzeczy może przygotować na zimę. Do głowy przychodzą rozmaite przepisy, które bardzo w prosty sposób można wykonać. Jednym z nich są te ogórki, które wykonane w odpowiedniej zalewie mogą cieszy...
-
Gorzkie ogórki nie są mi straszne. Mam na nie niezawodny patent, wystarczy zadbać o odpowiednią kąpiel
Uprawa warzyw cieszy się dużą popularnością, jednak niektóre gatunki lubią płatać figle. Gorzkie ogórki to zmora wielu osób, jednak jak się okazuje, trafne sztuki wcale nie muszą wylądować na kompoście. Wystarczy babcina metoda, która nic nie...
-
To najlepsze ogórki, jakie jadłam. Moja kuchnia utonęła w słoikach niczym krokodylki w zalewie
Kiedy byłam małą dziewczynką, bliscy pieszczotliwie nazywali mnie "ogórkową panienką". Latem moja dieta mogła składać się tylko z ogórków i z tej miłości nie wyrosłam. Kiedy tylko na straganach i w marketach zaczynają pojawiać się pierwsze ogórki...
-
Już nie robię małosolnych i korniszonów. Ten przepis na ogórki w zalewie mam od sąsiadki - petarda
Przepis na ogórki małosolne już znacie. Na pewno znacie też przepis na korniszony. Jednak ten przepis na ogórki jest po prostu mistrzowski. Są idealne do kanapek, sałatek i jako dodatek do obiadu. Ważna jest azjatycka przyprawa.
-
Kiszone i korniszony nie mają z nimi szans. Nazywają się uroczo, a ich smak uświetni każdą uroczystość
Przetwory z ogórków to dla Polaków rzecz święta i jak tylko w marketach i na straganach zaczynają pojawiać się pierwsze gruntowe ogórki, kisimy i marynujemy je na potęgę. Oczywiście ogórki kiszone i korniszony są pyszne, jednak jest jeszcze jeden...
-
Nazwał ten przepis "pogromcą mizerii". Spróbujesz i będziesz dodawać do każdego obiadu
Mizeria to klasyk wśród polskich dodatków obiadowych. Polacy mają do niej duży sentyment. W zależności od rodzinnych tradycji robi się ją na słodko lub na słono. Mało kto jednak pomyśli, by przyrządzić ogórki w zupełnie inny sposób. Tiktoker o...
-
Kochasz ogórki? Nic dziwnego! Ale tych rzeczy pewnie o nich nie wiedziałeś
Ogórki to niemalże warzywo narodowe Polaków, a przynajmniej zaraz obok cebuli. Kochamy je kiszone, małosolne, konserwowe czy jedzone na surowo. Jeśli też należysz do grona miłośników ogórkach, to witaj w klubie. Ale jest zapewne kilka rzeczy,...
-
Włóż kilka do słoika z ogórkami, a nie pożałujesz. Wyjdą lepsze niż zwykle
Do słoika z ogórkami kiszonymi wszyscy wkładamy mniej więcej te same składniki. Zazwyczaj lądują tam chrzan, czosnek i koper. Warto jednak sięgnąć po jeszcze jeden dodatek. Chodzi o liście dębu. Dzięki nim ogórki kiszone smakują sto razy lepiej....
-
Koniec z mętnymi ogórkami, buzującymi w słoju. Z tym sposobem przetwory wyjdą smaczne i bez skazy
Po raz kolejny partia ogórków kiszonych nie wyszła? Jeśli przetwory znowu są mętne, nabuzowane, a na powierzchni widać nawet minimalne oznaki pleśni, pora na zmianę przepisu i poprawę kilku mankamentów. Przygotuj kiszonki według kilku kroków babci...
-
Mizeria z nietypowym składnikiem to czysta perfekcja. Wystarczy dodać do ogórków iście polski smak
Klasyczną mizerię zna niemal każdy - to obłędny dodatek do wakacyjnego obiadu w wersji mięsnej, jak i tej wegetariańskiej. Co jednak gdyby do obłędnej surówki dodać jeden, nietypowy i nieco kontrowersyjny składnik? Zapewniamy, że będzie smacznie,...
-
Nie masz tych ogórków w spiżarni? To wielki błąd! Zalewa wyróżnia się na tle innych, a smak trudno określić słowami
Z pewnością ogórki kiszone, konserwowe i małosolne znajdują się w domowych piwnicach i spiżarniach. Ale założymy się, że tylko w klasycznych wersjach. Jednak tych przetworów na pewno nie masz w swojej kolekcji. Zalewa zapiera dech w piersiach.
-
Przepis na najlepsze ogórki kanapkowe na świecie. Z tą prostą metodą zwykłe śniadanie będzie ucztą
Szukasz przepisu na przetwory z sezonowych warzyw? Ogórki kanapkowe są o niebo lepsze od kiszonych czy klasycznych pikli. Zrobisz je ekspresowo, a smak będzie wyborny jak nigdy. Kluczem jest jednak aromatyczna i pełna przypraw zalewa.
-
Ogórki po warszawsku są tak dobre, że mogą nie dotrwać do zimy. Ze słoików znikną błyskawicznie
Ogórki po warszawsku to nic innego, jak doskonale znane i przez wiele osób uwielbiane ogórki konserwowe. Odpowiednio dobrane składniki sprawiają, że przetwory mają wyrazisty smak, który skradł serca Polaków. Bez takich ogórków trudno czasem...
-
Ogórki papieskie z niecodziennym składnikiem. Dodaje się go do sernika, a warzywom podbija smak
Co roku ogórki bardzo chętnie zamykane są w słoikach i zalewane aromatyczną zalewą. Każdy z nas ma w posiadaniu przepis, którego trzyma się za każdym razem. Jednak po poznaniu tego przepisu nie będzie problemu z jego zastąpieniem. Warzywa z tej...
-
Ten składnik zalewy na ogórki kiszone budzi najwięcej emocji. Tymczasem prawda leży po środku
Ogórki kiszone większość osób robi według przepisu, który przekazywany jest z pokolenia na pokolenie. W kwestii przetworów ufamy bowiem babciom, mamom czy innym członkom rodziny, którzy robią je od lat i od lat wychodzą im tak samo smaczne. Jeden...
-
Tego dodatku w ogórkach kiszonych się nie spodziewasz. Będą chrupiące i rzucą cię na kolana
Ogórki kiszone można robić na wiele sposobów. Prawdopodobnie każde gospodarstwo domowe w Polsce, w którym robi się takie przetwory, korzysta z innego przepisu. Pora jednak wyjść ze strefy komfortu i spróbować czegoś zupełnie nowego. Do słoika z...
-
Ogórki konserwowe mojej mamy. Przygotowuje je dla całej rodziny, bo nikt nie robi ich lepiej
Lato to idealny czas kiedy możemy przygotować się na jesień oraz zimę. Wyciąga się wtedy słoiki i chowa się w nich to, co w tym okresie najlepsze. Moja mama również tak zrobiła, a to, co z tego wyszło to prawdziwe niebo w gębie. Te ogórki znikają...
-
Ogórki w słodkiej zalewie to nie żart, a przepis na wyborne szaleństwo. Kluczowe są pachnące dodatki
Gdy ci smutno, gdy ci źle... sięgnij po ogórki w słodkiej zalewie! To nie żarty, czy pomyłka w produkcji domowych przetworów, a wyśmienita receptura, która odmieni twoje postrzeganie klasycznych smakołyków ze spiżarni. Wystarczy odpowiednia zalewa...
-
Zwykła sałatka szwedzka odchodzi do lamusa. Teraz pora na zupełnie nową, odmienioną wersję luksusową
Sałatkę szwedzką zna niemal każdy - to prawdziwa klasyka, która często dopełnia obiad. Przepis dobrze znany babciom może się niestety szybko znudzić, dlatego warto nieco poeksperymentować i postawić na nieco ciekawszą, azjatycką wersję sezonowych...
-
Przetwory z ogórków. Zamknij lato w słoikach, dzięki sprawdzonym przepisom z ogórkami w roli głównej
Przetwory z ogórków to wielowiekowa tradycja w polskich domach. Co roku w sezonie wakacyjnym szykujemy słoiki, aby zamknąć w nich najlepsze smaki lata i cieszyć się nimi w późniejszym czasie, gdy po sezonie zbiorów zostają tylko wspomnienia. Dziś ...
-
Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki
Ogórki to jedne z najpopularniejszych przetworów, które robimy na okres jesienno-zimowy. Właśnie teraz wiele osób decyduje się na ich wykonanie. Aby w późniejszym czasie cieszyć się najlepszym smakiem, warto wybrać odpowiedni przepis. Naszym zdani...
-
Ten dodatek doda ogórkom charakteru. Nie żałuj go, a będziesz je jeść do każdego posiłku
Przyrządzanie przetworów to ważne wydarzenie w każdym domu. W ten sposób przygotowujemy się na okres jesienno-zimowy. Zazwyczaj robi się standardowe ogórki z zalewą, lecz ta propozycja to coś całkiem innego. Jedna łyżka konkretnej przyprawy...
-
Dziadek Józek zawsze dodawał ten składnik do ogórków. Dzięki niemu trwała walka o każdy słoik
Słoiki, w których zamknięte są aromatyczne smaki rozchodzą się w mgnieniu oka. Znajdujące się w nich ogórki można dodawać do obiadów, lub serwować jako przekąskę. Aby wyszły jeszcze lepiej i aby nadać im charakteru, polecamy wykorzystać sposób...
-
Znany kucharz pokazał przepis na "kosmiczne ogórki". Smak? Klękajcie narody! Trudno o lepsze
Choć ogórki same w sobie wiele osób może uważać za warzywo o dość mdłym smaku, to jednak odpowiednio przygotowane i przyprawione mogą powalić na kolana. Tak jak w wersji Szymona Czerwińskiego, finalisty piątej edycji MasterChefa. Kucharz podzielił...
-
Chrupiące ogórki małosolne w kilka godzin? To możliwe, ale nie rób ich w słoiku. Wykorzystaj sposób "na sucho"
Ogórki małosolne to przysmak, który przygotowujemy, gdy tylko na targach pojawią się pierwsze zbiory. Tradycyjnie ogórki "dochodzą" w słoiku, ale okazuje się, że małosolne można przygotować także "na sucho". Jak to zrobić?
-
Tak ogórki robią śląskie gospodynie. Za ten smak można dać się pokroić. "Wyjątkowe, obiecuję"
Rączka gotuje to popularny kanał na YouTubie, który prowadzi śląski kucharz Remigiusz Rączka. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak zrobić ogórki w musztardzie, czyli tzw. zymft ogórki. To sposób śląskich gospodyń na już nieco...
-
Klasyczna i orzeźwiająca mizeria jak u babci. Sekretem smaku jest banalny trik na pozbycie się goryczy
Jednym ze smaczniejszych warzyw sezonowych są oczywiście ogórki, które szczególnie latem królują w kuchni w rozmaitych postaciach. Na piedestale znajdziemy także mizerię, czyli królową wśród surówek i dodatków obiadowych. Warto poznać jednak trik...