Dodałam do ogórków słodki składnik. Teraz cała rodzina prosi tylko o nie. O małosolnych już zapomnieli

Ogórki kiszone, ogórki małosolne, ogórki konserwowe. Tych w szafkach i spiżarniach Polaków nie brakuje. Czasem można trafić jeszcze na ogórki w zalewie gyros albo ogórki krokodylki. My chcemy zaproponować jeszcze coś innego - tak, to nie koniec możliwości! - ogórki watykańskie. Ich sekretem jest słodki składnik.

Jeśli by spojrzeć na mnogość przepisów z ogórków, to można by dojść do wniosku, że z tych warzyw da się zrobić wszystko. Są pyszne na świeżo (np. na kanapkach), robi się z nich doskonałą zupę, świetnie nadają się na przetwory (kiszone, małosolne i konserwowe to podstawa!). I to właśnie tu jest największe pole do popisu. Można bowiem śmiało wyjść poza tradycyjne receptury i nieco zaszaleć, dodając do ogórków rozmaite przyprawy i inne składniki, które bosko podkręcają ich smak.

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić kiszone pomidory

Pierwsze do głowy przychodzą oczywiście ogórki w zalewie curry oraz ogórki w zalewie gyros. Niektórzy nie wyobrażają sobie zimy bez zamkniętych w słoikach ogórków w musztardzie. Od pewnego czasu furorę robią też ogórki po koreańsku, czyli z ostrą papryką (najlepiej gochugaru). My mamy jeszcze jedną, nieco słodszą, propozycję. To ogórki watykańskie, nazywane też ogórkami papieskimi. Jak je zrobić? Wyjaśniamy to poniżej krok po kroku.

Przepis na ogórki watykańskie. Sekret smaku tkwi w rodzynkach

Składniki:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 łyżki soli,
  • 1 kg cukru,
  • 500 ml octu,
  • 1,5 szklanki wody,

Dodatki na jeden słoik:

  • 15 rodzynek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 ziaren czarnego pieprzu,
  • łyżeczka gorczycy,
  • baldach kopru.

Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Nie obieramy i każdy kroimy wzdłuż na cztery części. Przekładamy je do dużego naczynia i solimy. Odczekujemy dwie godziny, żeby puściły wodę i porządnie je odsączamy.

W międzyczasie można przygotować słoiki. Powinny być wyparzone i wytarte do sucha, wieczka również. Przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy razem wodę, cukier oraz ocet. 

W słoikach układamy przyprawy: wkładamy koper, czosnek (można po jednym ząbku, jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem), ziarenka pieprzu, gorczycę oraz rodzynki (tych z kolei można użyć więcej, wtedy ogórki watykańskie będą miały słodszy smak).  

Gdy przyprawy już są w środku, w słoikach ciasno układamy odsączone z nadmiaru wody ogórki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy ogórki watykańskie przez 8 do 10 minut. 

Co zrobić z przerośniętych ogórków?

Czasem zdarzy się, że trafią nam się przerośnięte ogórki. Co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Choć nie nadają się za bardzo ani do kiszenia, ani do marynowania, to jeszcze można je wykorzystać. Wyjdzie z nich doskonały dodatek do obiadu na zimę - mizeria do słoików. W tym artykule wyjaśniamy, jak ją przygotować. 

Więcej o: