Jeśli by spojrzeć na mnogość przepisów z ogórków, to można by dojść do wniosku, że z tych warzyw da się zrobić wszystko. Są pyszne na świeżo (np. na kanapkach), robi się z nich doskonałą zupę, świetnie nadają się na przetwory (kiszone, małosolne i konserwowe to podstawa!). I to właśnie tu jest największe pole do popisu. Można bowiem śmiało wyjść poza tradycyjne receptury i nieco zaszaleć, dodając do ogórków rozmaite przyprawy i inne składniki, które bosko podkręcają ich smak.
Pierwsze do głowy przychodzą oczywiście ogórki w zalewie curry oraz ogórki w zalewie gyros. Niektórzy nie wyobrażają sobie zimy bez zamkniętych w słoikach ogórków w musztardzie. Od pewnego czasu furorę robią też ogórki po koreańsku, czyli z ostrą papryką (najlepiej gochugaru). My mamy jeszcze jedną, nieco słodszą, propozycję. To ogórki watykańskie, nazywane też ogórkami papieskimi. Jak je zrobić? Wyjaśniamy to poniżej krok po kroku.
Składniki:
Dodatki na jeden słoik:
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Nie obieramy i każdy kroimy wzdłuż na cztery części. Przekładamy je do dużego naczynia i solimy. Odczekujemy dwie godziny, żeby puściły wodę i porządnie je odsączamy.
W międzyczasie można przygotować słoiki. Powinny być wyparzone i wytarte do sucha, wieczka również. Przygotowujemy zalewę, czyli zagotowujemy razem wodę, cukier oraz ocet.
W słoikach układamy przyprawy: wkładamy koper, czosnek (można po jednym ząbku, jeśli ktoś nie przepada za intensywnym smakiem), ziarenka pieprzu, gorczycę oraz rodzynki (tych z kolei można użyć więcej, wtedy ogórki watykańskie będą miały słodszy smak).
Gdy przyprawy już są w środku, w słoikach ciasno układamy odsączone z nadmiaru wody ogórki. Wszystko zalewamy gorącą zalewą. Mocno zakręcamy wieczka i pasteryzujemy ogórki watykańskie przez 8 do 10 minut.
Czasem zdarzy się, że trafią nam się przerośnięte ogórki. Co z nimi zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Choć nie nadają się za bardzo ani do kiszenia, ani do marynowania, to jeszcze można je wykorzystać. Wyjdzie z nich doskonały dodatek do obiadu na zimę - mizeria do słoików. W tym artykule wyjaśniamy, jak ją przygotować.