Co zrobić z przerośniętych ogórków? Nie kiś i nie marynuj - zrób na zimę coś lepszego

Zdarzyło ci się przegapić dobry moment i twoje ogórki przerosły? Przerośnięte ogórki nie nadają się do kiszenia, do marynowania też nie są najlepszym wyborem. Nie musisz jednak jeść ich na siłę. Możesz zrobić z nich pyszny dodatek do obiadu na zimę.

Co zrobić z przerośniętych ogórków? Jest sporo pomysłów, wszak duże ogórki wciąż są smaczne. Możesz zjeść je na surowo, skroić do sałatki lub wykorzystać do sosu tzatziki (po usunięciu pestek). Jednak jest jeszcze jeden przepis na ogórki, który pozwala wykorzystać te przerośnięte warzywa. Lubisz mizerię? A co gdyby cieszyć się tą pyszną surówką nawet zimą? Mizeria na zimę do słoików wychodzi najlepsza właśnie z ogórków, które zapomnieliście zerwać w odpowiednim czasie.

Zobacz wideo Znasz przepis na kapustę małosolną? Jeśli nie, szybko obejrzyj ten film

Co zrobić z przerośniętych ogórków? Przepis na mizerię na zimę

Składniki:

  • 3 kg dużych ogórków gruntowych,
  • kilka łyżek posiekanego koperku,
  • 2 łyżki cukru,
  • 3 pełne łyżki soli,
  • 4-5 łyżek octu.

Mizeria na zimę do słoików - sposób wykonania:

  1. Jeśli twoje ogórki były zrywane więcej niż 4 godziny wcześniej, przełóż je do miski i namocz w zimnej wodzie, by odzyskały utraconą jędrność. Mocz je przez ok. 2 godziny, następnie wyszoruj.
  2. Ogórki obierz i pokrój w plastry. Lepiej nie używaj tarki - wówczas plastry będą zbyt cienkie i stracą swoją sprężystość, a konsystencja mizerii bardziej będzie przypominała sos.
  3. Starte ogórki przełóż do miski, dodaj sól, cukier, ocet i koperek, i całość dokładnie wymieszaj dłońmi, masując, by składniki marynaty dokładnie weszły w ogórki. Pozostaw na godzinę.
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Do każdego z nich włóż ogórki razem z zalewą, która się wytworzyła i szczelnie zakręć.
  5. Przygotuj duży garnek i jego dno wyłóż ściereczką. Ułóż słoiki jeden obok drugiego tak, by się nie dotykały. Zalej wodą do poziomu ok. 3/4 wysokości słoików i zagotuj na niewielkim ogniu. Od momentu zagotowania pasteryzuj przez 5 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Nie musisz zostawiać przerośniętych ogórków na polu ani na siłę upychać ich do kiszenia. Ten przepis na mizerię na zimę zna starsze pokolenie, jednak jeśli wy nie słyszeliście o takim przetworze, musicie szybko nadrobić zaległości. Smakuje prima sort!

Więcej o: