Sos pomidorowy wzbogacam dwoma dodatkami. Kiedy nikt nie patrzy, jem prosto ze słoika

Sos pomidorowy każdy powinien zrobić latem, jeśli chce mieć zawsze pod ręką gotową bazę do pysznej zupy, makaronu, pulpetów, a nawet pizzy. Przepis jest banalny, jednak ja postanowiłam poszaleć. Do pomidorów dodałam dwa składniki. Słoik wychodzi za słoikiem, jakby miał nóżki.

Sos pomidorowy robię od wielu lat i zwykle oprócz pomidorów i przypraw dodawałam jeszcze cebulę. Wychodził naprawdę pyszny, nadawał się do wielu potraw, świetnie zastępował ketchup w domowych burgerach i hot dogach, był wiernym towarzyszem parówek i kiełbasek z grilla i myślałam, że nie trzeba wcale zmieniać czegoś, co jest dobre. Jednak jakiś czas temu postanowiłam zaszaleć i do sosu pomidorowego dodałam także paprykę i lubczyk. To jest tak pyszne, że słoiki z sosem zajmują 3/4 mojej piwnicy. Robię go średnio pięć razy w sezonie.

Zobacz wideo Szukasz przepisu na obiad? Ten kurczak skradnie ci serce

Sos pomidorowy. Dodałam dwa składniki i przepadłam

Składniki:

  • 4 kg mięsistych pomidorów,
  • ok. 1,5 kg papryki,
  • 1 kg cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 3 gałązki świeżego lubczyku, 
  • 80 ml octu jabłkowego,
  • odrobinę suszonego oregano (opcjonalnie)
  • 2 łyżki cukru,
  • masło lub masło klarowane.

Sos pomidorowy z papryką i lubczykiem - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz we wrzątku. Następnie pokrój je na kawałki, usuń gniazda nasienne i włóż do garnka. Zagotuj na wolnym ogniu, a kiedy zaczną się rozpadać, przetrzyj je przez drobne sito.
  2. Cebule posiekaj, następnie podsmaż na niewielkiej ilości masła. Dodaj posiekaną paprykę (wcześniej usuń gniazda nasienne). Kiedy papryka zmięknie, dodaj odrobinę soli i cukru. Duś przez chwilę, następnie zblenduj na gładką masę.
  3. Przetarte pomidory ponownie włóż do garnka. Dodaj zblendowaną paprykę z cebulą, lubczyk i na wolnym ogniu duś, aż odparuje nadmiar płynu. Pod koniec gotowania dopraw octem i w razie potrzeby solą oraz pieprzem, nie zapomnij także o cukrze i oregano. Pod koniec duszenia wyjmij gałązki lubczyku - na pewną już zdążyły oddać swój aromat do sosu.
  4. Gorący sos przelej do czystych, najlepiej wyparzonych słoiczków i szczelnie zakręć. Następnie odwróć je denkami do góry, by zakrętki się zassały. Pozostaw w cieple do całkowitego ostygnięcia. Dla pewności możesz także zapasteryzować sos we wrzątku. Wówczas wystarczy 10 minut wolnego gotowania.

Sos pomidorowy z papryką po zapasteryzowaniu możesz spokojnie przechowywać nawet do 10 miesięcy w chłodnym, suchym i najlepiej zaciemnionym miejscu. Może to być piwnica lub spiżarnia, jeśli jednak nie dysponujesz taką przestrzenią, po prostu włóż je do szafki kuchennej. Po otwarciu przechowuj słoiczki w lodówce, powinny wytrzymać nawet do pięciu dni.

Więcej o: