Przetwory z ogórków na zimę do słoików przygotowujemy oczywiście w sezonie ogórkowym. Kiedy on przypada? Warzywa rosnące na polu, czyli tzw. gruntowe, są gotowe do zbiorów w połowie, bądź pod koniec lipca. Szczyt sezonu przypada natomiast na sierpień i trwa do połowy września. Wtedy to właśnie jest najlepszy czas na zrobienie przetworów z ogórków na zimę do słoików. W przypadku domowych plantacji, zbiory ogórków dokonywane są zazwyczaj co drugi bądź co trzeci dzień, w zależności od przeznaczenia. Dla przykładu — jeżeli chcesz przygotować ogórki konserwowe, najlepiej, aby miały długość ok. 5-7 cm.
Warto jest dokonywać częstych zbiorów i obserwacji. W takim przypadku będziemy mieć pewność, że warzywa "nie przerosną" i będą odpowiednie na preferowane przez nas przetwory z ogórków. Przyjmuje się, że ogórki na przetwory najlepiej zbierać rano, ponieważ warzywa są wtedy bardziej jędrne. Co w przypadku warzyw szklarniowych? Sezon ogórkowy w przypadku roślin uprawianych w szklarniach jest dłuższy. Zaczyna się już w maju, kończy natomiast w październiku, kiedy po ogórkach gruntowych nie ma już śladu. Gospodarze zajmujący się uprawą ogórków szklarniowych, zazwyczaj wyróżniają dwa sezony ogórków szklarniowych:
Okres typowo wakacyjny, to jak już wspomnieliśmy wyżej, szczyt sezonu ogórka gruntowego. Jeżeli już wiemy, kiedy zbierać ogórki, czas na poznanie przepisów na najlepsze przetwory z ogórków.
Na pierwszy ogień idą ogórki z papryką. Kto nie lubi tej pysznej zimowej sałatki, doskonale pasującej do niedzielnego schabowego? Ogórki z papryką to jedna z ulubionych sałatek ze słoika na polskich stołach. Jak przygotować ten specjał? Składniki potrzebne na 3 słoiki litrowe:
do każdego słoika należy dodać: pół łyżeczki gorczycy, mały listek laurowy, 2 nieduże ziela angielskie, ząbek czosnku, łyżkę oleju, kilka ziarenek pieprzu
Sposób przygotowania:
W garnku przygotuj zalewę: wlej wodę, ocet, dodaj cukier i sól. Gotuj przez 2 minuty. Pokrój warzywa — ogórki w słupki, paprykę w paseczki, cebulę w półplasterki. Do każdego słoika włóż wymienione w przepisie składniki, następnie ułóż ogórki i paprykę. Na wierzch dodaj cebulę tak, aby zostawić ok. 2 cm odstępu od wieczka. Słoiki zalej przygotowaną wcześniej zalewą (może być zimna lub gorąca), dokładnie zakręć i zapasteryzuj.
Jeżeli ogórki w Twoim przydomowym ogródku lekko przerosły, możesz wykorzystać przepis na ogórki pikle. Czego będziesz potrzebować do przygotowania tego rodzaju przetworów z ogórków?
Zacznij od przygotowania ogórków. Warzywa umyj, obierz ze skórek, wytnij gniazda nasienne, następnie odłóż do miski i posól (na 1 kg ogórków przypada 1 łyżka soli). Ogórki odstaw na noc. Do przygotowanych wcześniej słoików włóż przyprawy, następnie ciasno układaj ogórki. Gdy słoiki będą gotowe, zalej zalewą przygotowaną z powyższych składników. Dokładnie zakręć i zapasteryzuj.
Ogórki do słoików o słodko-kwaśnym smaku idealnie nadają się do dań z grilla. Jak zrobić przetwory z ogórków o tym nietypowym smaku? Najlepsze ogórki do słoików według tego przepisu, to warzywa niezbyt dużych rozmiarów, które można zamknąć w słoiku, bez konieczności krojenia. Do przygotowania przetworów z ogórków, użyjemy ok. 2,5 kg warzyw. Składniki potrzebne na zrobienie zalewy, to:
Do każdego słoika wkładamy po kilka plasterków marchwi, gałązkę kopru, krążek cebuli oraz kilka ziaren gorczycy. Ogórki dokładnie myjemy i wkładamy do słoików. Zalewamy przygotowaną wcześniej gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy i przystępujemy do pasteryzacji.
Zobacz też: Te ogórki są zawsze chrupiące. Nie żałuj zalewy, a będą najlepsze na świecie. Lepiej zrób dodatkowe słoiki