Sałatka z ogórków na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem. Oprócz wyjątkowego smaku i prostatu wykonania, ma jeszcze jedną zaletę - pasuje do każdego dania obiadowego, a najlepiej do mięsnych sosów i pulpetów. Jak ją zrobić? Musisz zadbać o proporcje i czas.
Jeśli uwielbiasz przetwory z ogórków i na pamięć znasz recepturę idealnych kiszonych i korniszonów, ale szukasz czegoś innego, co będzie pasowało i do schabowego i do domowego hot doga, mamy idealny przepis. Jak zrobić najpyszniejszą sałatkę z ogórków na zimę? Nie przesadź z cukrem i olejem i daj jej odpocząć. Będzie palce lizać.
Sałatka z ogórków na zimę - pyszna i łatwa
Składniki:
2 kg średnich ogórków gruntowych
2 większe czerwone papryki (może być jedna czerwona i jedna żółta)
2 marchewki
2 większe białe cebule
3-4 ząbki czosnku
3-4 łyżki posiekanego koperku
Zalewa:
pół szklanki cukru
1 pełna łyżka soli
pół szklanki oleju
pół szklanki octu
pełna łyżeczka czarnego pieprzu
Sposób wykonania:
Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Następnie przełóż je do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw, by puściły sok.
W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plastry, paprykę z kolei w cienkie paski, cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę.
Z ogórków odlej wodę i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj zalewę - cukier, olej i ocet wraz z pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią i odstaw na całą noc.
Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Przełóż do nich sałatkę i zlewę. Następnie szczelnie zakręć.
Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno ściereczką. Następnie ułóż słoiki tak, by jeden nie dotykał drugiego. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i na wolnym ogniu zagotuj.
Pasteryzuj sałatkę przez kwadrans i pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowana sałatka z ogórków na zimę spokojnie przetrwa rok, przechowywana w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.