Sałatka z ogórków na zimę - pyszna i prosta. Zachowaj proporcje zalewy, a każdy poprosi o słoiczek na wynos

Sałatka z ogórków na zimę to obowiązkowa pozycja na liście przetworów do zrobienia latem. Oprócz wyjątkowego smaku i prostatu wykonania, ma jeszcze jedną zaletę - pasuje do każdego dania obiadowego, a najlepiej do mięsnych sosów i pulpetów. Jak ją zrobić? Musisz zadbać o proporcje i czas.

Więcej przepisów na przetwory z ogórków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli uwielbiasz przetwory z ogórków i na pamięć znasz recepturę idealnych kiszonych i korniszonów, ale szukasz czegoś innego, co będzie pasowało i do schabowego i do domowego hot doga, mamy idealny przepis. Jak zrobić najpyszniejszą sałatkę z ogórków na zimę? Nie przesadź z cukrem i olejem i daj jej odpocząć. Będzie palce lizać. 

Sałatka z ogórków na zimę - pyszna i łatwa

Składniki:

  • 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 2 większe czerwone papryki (może być jedna czerwona i jedna żółta)
  • 2 marchewki
  • 2 większe białe cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki posiekanego koperku

Zalewa:

  • pół szklanki cukru
  • 1 pełna łyżka soli
  • pół szklanki oleju 
  • pół szklanki octu
  • pełna łyżeczka czarnego pieprzu

Sposób wykonania:

  1. Ogórki dokładnie umyj i pokrój w plasterki. Następnie przełóż je do dużej miski i zasyp solą. Wymieszaj i odstaw, by puściły sok. 
  2. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Marchewkę obierz i pokrój w plastry, paprykę z  kolei w cienkie paski, cebulę w piórka, a czosnek przeciśnij przez praskę. 
  3. Z ogórków odlej wodę i dodaj do nich wszystkie pozostałe składniki. Następnie dodaj zalewę - cukier, olej i ocet wraz z pieprzem. Dokładnie wymieszaj, przykryj miskę folią i odstaw na całą noc. 
  4. Przygotuj czyste i wyparzone słoiczki. Przełóż do nich sałatkę i zlewę. Następnie szczelnie zakręć. 
  5. Teraz czas na pasteryzację. Przygotuj duży garnek i wyłóż jego dno ściereczką. Następnie ułóż słoiki tak, by jeden nie dotykał drugiego. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i na wolnym ogniu zagotuj. 
  6. Pasteryzuj sałatkę przez kwadrans i pozostaw w garnku do całkowitego ostygnięcia. 

Tak przygotowana sałatka z ogórków na zimę spokojnie przetrwa rok, przechowywana w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. 

Więcej o: