-
Haps
-
Jak przygotować
- Zamiast ogórków w słoiku zamknij to warzywo. Gdy podasz je na stole, rodzina się na nie rzuci
Zamiast ogórków w słoiku zamknij to warzywo. Gdy podasz je na stole, rodzina się na nie rzuci
Nadszedł czas, kiedy zastanawiamy się nad przetworami, którymi będziemy zajadać się jesienią i zimną. Zazwyczaj wykonuje się słodkie przetwory i ogórki, jednak w tym roku proponujemy coś innego. Zaopatrz się w dużą ilość tego warzywa, bo słoiki będą znikać w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski
Na liście przetworów do zrobienia zazwyczaj są ogórki, papryka i cukinia. Zatrzymuje się ich smak w słoiku i otwiera dopiero jesienią lub zimą. Jednak okazuje się, że nie tylko te propozycje są smaczne i pożywne. Niedocenianym warzywem, które swoim smakiem może zdeklasować wszystko inne, jest fasolka szparagowa. Wykonanie takich przetworów jest błyskawiczne, a po otwarciu warzywo świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu.
Przepis na konserwową fasolkę szparagową
Składniki:
- 4 kg żółtej fasolki szparagowej,
- spora ilość kopru,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziarnka ziela angielskiego,
- łyżka ziarenek gorczycy.
- Składniki na zalewę
- 1 l wody,
- 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
- 2 łyżki soli,
- 8 łyżek cukru.
Sposób przygotowania:
- Fasolkę umieść w większej misce i dokładnie przemyj. Następnie wyjmij ją i osusz. Pozbądź się także końcówek, a gdy będzie taka potrzeba, możesz je również podzielić na pół.
- Słoiki przemyj, wyparz i osusz. Upewnij się także, że masz do nich pasujące zakrętki. Na dnie każdego słoika ułóż kawałek kopru, ząbek czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp również niewielką ilość ziaren gorczycy.
- Do słoików włóż ciasno czystą fasolkę i zajmij się przygotowaniem zalewy.
- Do garnka wlej wodę, ocet, sól i cukier. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do zagotowania i rozpuszczenia składników.
- Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików i szczelnie je zamknij. Następnie ułóż je w garnku wyścielonym ścierkami, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez następne 25 minut.
- Fasolkę przechowuj z chłodnym miejscu. Podawaj jako dodatek do obiadu lub przekąskę.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl