Zamiast ogórków w słoiku zamknij to warzywo. Gdy podasz je na stole, rodzina się na nie rzuci

Nadszedł czas, kiedy zastanawiamy się nad przetworami, którymi będziemy zajadać się jesienią i zimną. Zazwyczaj wykonuje się słodkie przetwory i ogórki, jednak w tym roku proponujemy coś innego. Zaopatrz się w dużą ilość tego warzywa, bo słoiki będą znikać w mgnieniu oka.
Zobacz wideo Fasolka po bretońsku z Polski

Na liście przetworów do zrobienia zazwyczaj są ogórki, papryka i cukinia. Zatrzymuje się ich smak w słoiku i otwiera dopiero jesienią lub zimą. Jednak okazuje się, że nie tylko te propozycje są smaczne i pożywne. Niedocenianym warzywem, które swoim smakiem może zdeklasować wszystko inne, jest fasolka szparagowa. Wykonanie takich przetworów jest błyskawiczne, a po otwarciu warzywo świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu.

Przepis na konserwową fasolkę szparagową

Składniki:

  • 4 kg żółtej fasolki szparagowej,
  • spora ilość kopru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 liście laurowe,
  • 4 ziarnka ziela angielskiego,
  • łyżka ziarenek gorczycy.
  • Składniki na zalewę
  • 1 l wody,
  • 2 szklanki octu spirytusowego 10 proc.,
  • 2 łyżki soli,
  • 8 łyżek cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Fasolkę umieść w większej misce i dokładnie przemyj. Następnie wyjmij ją i osusz. Pozbądź się także końcówek, a gdy będzie taka potrzeba, możesz je również podzielić na pół.
  2. Słoiki przemyj, wyparz i osusz. Upewnij się także, że masz do nich pasujące zakrętki. Na dnie każdego słoika ułóż kawałek kopru, ząbek czosnku, liście laurowe i ziele angielskie. Wsyp również niewielką ilość ziaren gorczycy.
  3. Do słoików włóż ciasno czystą fasolkę i zajmij się przygotowaniem zalewy.
  4. Do garnka wlej wodę, ocet, sól i cukier. Ustaw na średnim ogniu i gotuj do zagotowania i rozpuszczenia składników.
  5. Tak przygotowaną zalewę przelej do słoików i szczelnie je zamknij. Następnie ułóż je w garnku wyścielonym ścierkami, zalej wodą do 3/4 wysokości słoików i pasteryzuj przez następne 25 minut.
  6.  Fasolkę przechowuj z chłodnym miejscu. Podawaj jako dodatek do obiadu lub przekąskę.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.