• Link został skopiowany

Jedziesz na wakacje do Włoch? Musisz jej spróbować. To podobno najzdrowsza wędlina świata, ale ma jedną wadę

Włochy to nie tylko pizza, pyszne makarony, wina i bruschetta. To także przepyszne wędliny i dziś opowiemy wam o jednej z nich, która jest wyjątkowa z kilku powodów. Co to jest bresaola, jak wygląda i dlaczego jest uważana za jedną z najzdrowszych wędlin na świecie? Koniecznie się dowiedz przed urlopem we Włoszech.
Brasaola
RVillalon /Shutterstock

Więcej o kuchni włoskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli wybierasz się na wakacje do Włoch, a w szczególności w okolice Lombardii, oprócz wyśmienitych lokalnych win i serów, koniecznie musisz spróbować prawdziwego lokalnego rarytasu. Wołowa wędlina bresaola to głębia smaku, aromatu oraz witamin i składników odżywczych. Ma nietypowy, brunatnofioletowy kolor i smakuje tak, że można ją z rozkoszą jeść bez żadnych dodatków.

Najlepsza i najzdrowsza włoska wędlina. Co wyjątkowego jest w bresaoli?

Włosi słyną z produkcji wyśmienitych wędlin. Wymienić możemy choćby delikatną prosciutto cotto, dojrzewające, aromatyczne prosciutto crudo i szynkę parmeńską, wytrawną mortadelę i znane na całym świecie salami. Zapewne wielu z nas miało chociaż raz do czynienia z tymi wędlinami, na przykład na pizzy lub we włoskiej restauracji, jednak o bresaoli niewielu słyszało, a na pewno jeszcze mniej osób ją jadło. 

Bresaola to dojrzewająca wędlina wykonana z chudego mięsa wołowego, najczęściej z polędwicy lub udźca. Sposób jej przygotowania jest niezmienny od wielu lat. Mięso najpierw pekluje się w solance przez ok. 2 tygodnie. Następnie przez 3 miesiące dojrzewa w odpowiednich warunkach. W tym czasie mięso robi się twarde, zbite i przybiera ciemnofioletową barwę. Odpowiednie warunki suszenia zapewniają wędlinie niesamowity, słodki i charakterystyczny dla wołowiny aromat, ale także delikatny, lekko słony smak. 

Breasola
Breasola Ratov Maxim /Shutterstock

Dlaczego warto sięgać po bresaolę? Spadek wagi to nie jedyny powód

Bresaola to wędlina lekkostrawna i chuda. Nie jest przerośnięta tłuszczem, za to zawiera dużo łatwoprzyswajalnego białka, jest źródłem CLA (kwasu linolowego), który pomaga oczyszczać organizm oraz spalać tkankę tłuszczową. Dodatkowo ta wędlina jest bogatym źródłem kolagenu, który zbawiennie wpływa na stan cery, a także włosów i paznokci. Ponadto posiada witaminy z grupy B, a także jest prawdziwą skarbnicą żelaza, więc po bresaolę powinny sięgać wszystkie osoby dbające o szczupłą sylwetkę, ale także zmagające się z anemią i problemem niedokrwistości. 

Z czym to się je?

Bresaola jest wyrazista, ale nie przytłaczająca w smaku. Idealnie pasuje jako dodatek do włoskiej pizzy, bruschetty, ale żeby najlepiej cieszyć się jej smakiem, warto dodawać ją do lekkich sałat lub jeść w towarzystwie serów, owoców i orzechów. Ta wędlina, jak większość innych dojrzewających specjałów, jest najczęściej podawana w formie carpaccio, czyli bardzo cienkich kawałków, które wzięte do ręki niemal same się rwą. 

Jest jednak jedno ale...

Ustaliliśmy już, że breasola jest zdrowa, pyszna i zdecydowanie warto po nią sięgać. Jednak to wędlina dość (żeby nie powiedzieć - bardzo) droga. W Polsce za kilogram włoskiego specjału trzeba zapłacić od 156 zł do nawet 260 (ceny pochodzą ze sklepów z włoską żywnością). Jednak przy odrobinie szczęścia, za dużo mniejszą kwotę możemy dostać w marketach bresaolę paczkowaną, pokrojoną już na cieniutkie plastry. Jednak zanim włożymy opakowanie wędliny do koszyka, należy się upewnić, że jest na nim certyfikat PGI (Chronione Oznaczenie Geograficzne). Inaczej możemy mieć do czynienia z podróbką lombardzkiego specjału.

Więcej o: