Więcej przepisów na regionalne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli na wakacyjny odpoczynek wybierzesz Kaszuby, koniecznie musisz spróbować pysznych smakołyków, z których słynie ten region. Oprócz pysznych śledzi i zupy rybnej, nie możesz nie spróbować tamtejszych racuszków zwanych ruchankami. Skąd taka nazwa? Cóż, jeśli na myśl przyszły wam rzeczy o jednoznacznej treści to oczywiście macie racje - chodzi o drożdże.
Ruchanki to placuszki drożdżowe, a ich nazwa powstała już bardzo dawno temu. Chodziło o moment, w którym drożdże miały uwolnić dwutlenek węgla i "ruszyć", jednak Kaszubi uprościli nazwę placuszków i zamiast "ruszanek" mamy ruchanki. Jak zrobić je w domu? To nic prostszego.
Kultowe kaszubskie Ruchanki - przepis lepszy od racuchów
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 500 ml ciepłego mleka
- 50 g świeżych drożdży
- 3 średnie jajka
- łyżka cukru
- łyżka cukru waniliowego
- olej do głębokiego smażenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 2 kwaśne jabłka
Ruchanki - sposób wykonania:
- Mleko podgrzej do 40 stopni. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej ok. 120 ml podgrzanego mleka. Wymieszaj i poczekaj, aż drożdże "ruszą". To powinno potrwać nie dłużej niż kwadrans.
- Kiedy rozczyn rośnie, roztrzep jajka i rozpuść masło. Następnie przygotuj duży rondel, przelej do niego resztę mleka i partiami dodawaj mąkę oraz jajka i miksuj mikserem na wolnych obrotach lub mieszaj trzepaczką, cały czas podgrzewając na minimalnej mocy palnika.
- Kiedy składniki względnie się połączą, dodaj roztopione masło, zdejmij ciasto z ognia i wymieszaj. Sprawdź, czy nie jest za gorące. Jeśli nie, dodaj wyrośnięte drożdże i całość dokładnie wymieszaj.
- Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać do ciasta obrane i pokrojone lub starte jabłka.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej w niej sporą ilość oleju. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na ruchanki. Smaż je na małym ogniu, aż podrosną i z obu stron staną się rumiane i apetyczne.
Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Świetnie będą smakowały także podane z jogurtem lub domową konfiturą.