Ich nazwa kojarzy się z filmami dla dorosłych i są lepsze od racuchów. Te kaszubskie placki to regionalny hit

W każdym regionie Polski możemy spotkać pyszne i charakterystyczne dania, które dla mieszkańców innych miejsc naszego kraju mogą wydawać się osobliwe, czasem ze względu na swoją nazwę. Tak jest w przypadku drożdżowych placuszków z Kaszub, których nazwa no cóż... kojarzy się ze słowackimi filmami o jednoznacznej treści. Jak zrobić ruchanki?

Więcej przepisów na regionalne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli na wakacyjny odpoczynek wybierzesz Kaszuby, koniecznie musisz spróbować pysznych smakołyków, z których słynie ten region. Oprócz pysznych śledzi i zupy rybnej, nie możesz nie spróbować tamtejszych racuszków zwanych ruchankami. Skąd taka nazwa? Cóż, jeśli na myśl przyszły wam rzeczy o jednoznacznej treści to oczywiście macie racje - chodzi o drożdże. 

Ruchanki to placuszki drożdżowe, a ich nazwa powstała już bardzo dawno temu. Chodziło o moment, w którym drożdże miały uwolnić dwutlenek węgla i "ruszyć", jednak Kaszubi uprościli nazwę placuszków i zamiast "ruszanek" mamy ruchanki. Jak zrobić je w domu? To nic prostszego. 

Kultowe kaszubskie Ruchanki - przepis lepszy od racuchów

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 500 ml ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 średnie jajka
  • łyżka cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • olej do głębokiego smażenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 2 kwaśne jabłka

Ruchanki - sposób wykonania:

  1. Mleko podgrzej do 40 stopni. Do miski wkrusz drożdże i rozetrzyj je z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlej ok. 120 ml podgrzanego mleka. Wymieszaj i poczekaj, aż drożdże "ruszą". To powinno potrwać nie dłużej niż kwadrans. 
  2. Kiedy rozczyn rośnie, roztrzep jajka i rozpuść masło. Następnie przygotuj duży rondel, przelej do niego resztę mleka i partiami dodawaj mąkę oraz jajka i miksuj mikserem na wolnych obrotach lub mieszaj trzepaczką, cały czas podgrzewając na minimalnej mocy palnika. 
  3. Kiedy składniki względnie się połączą, dodaj roztopione masło, zdejmij ciasto z ognia i wymieszaj. Sprawdź, czy nie jest za gorące. Jeśli nie, dodaj wyrośnięte drożdże i całość dokładnie wymieszaj. 
  4. Jeśli chcesz, na tym etapie możesz dodać do ciasta obrane i pokrojone lub starte jabłka. 
  5. Przygotuj patelnię i rozgrzej w niej sporą ilość oleju. Następnie za pomocą głębokiej łyżki nakładaj na nią porcje ciasta na ruchanki. Smaż je na małym ogniu, aż podrosną i z obu stron staną się rumiane i apetyczne. 

Po usmażeniu połóż je na ręczniku papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Przed podaniem obsyp cukrem pudrem. Świetnie będą smakowały także podane z jogurtem lub domową konfiturą. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.