Śniadaniowe placuszki są naszymi ulubieńcami. Nieważne, czy są to racuchy, czy klasyczne naleśniki, bardzo chętnie po nie sięgamy. Jednak tym razem warto zrobić coś nieco innego. Te kawałeczki znikną w mgnieniu oka, a dzięki wilgotnemu nadzieniu każdy poprosi o więcej.
fot. iSelektor / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser
Na śniadania zazwyczaj nie wybiera się skomplikowanych propozycji. Jest tak, ponieważ rzadko kiedy chce nam się stać o poranku przy garnkach i gotować coś bardziej wymagającego. Zazwyczaj wybór pada na kanapki lub klasyczne płatki z mlekiem. Jednak czasem i to może się nam znudzić. Jeśli chcesz zjeść coś podobnego do racuchów, ale nie masz czasu na przygotowanie drożdżowego zaczynu, proponujemy zrobić ten słodki przysmak. Jest gotowy już po 15 minutach, a wilgotny środek, który jest efektem dodania twarogu, sprawi, że bardzo dobrze zaczniesz swój dzień.
REKLAMA
Przepis na twarogowy omlet cesarski
Składniki:
200 g twarogu półtłustego,
2 jajka,
pół szklanki mąki pszennej,
pół szklanki schłodzonego mleka,
szczypta soli,
2 łyżeczki cukru,
łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki masła,
cukier puder do posypania,
dżem truskawkowy do dekoracji,
świeże truskawki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
Twaróg przenieś do większej miski i rozgnieć go za pomocą widelca. Możesz go również zmielić praską do ziemniaków. Białka oddziel od żółtek, te drugie dodaj do twarogu. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, sól i przesianą przez sitko mąkę.
Do tak przygotowanych składników wlewaj małym strumyczkiem schłodzone mleko. Miksuj całość na małych obrotach. Wszystkie składniki powinny się z sobą wymieszać.
Białka umieść w oddzielnym naczyniu i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodaj do masy twarogowej i delikatnie przemieszaj.
Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wylej na nie powstałą masę.
Powstały placek smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Gdy będzie gotowy, podziel go na mniejsze kawałki, tworząc małe omleciki.
Gotowe kawałeczki przełóż na talerz, wysmaruj dżemem, posyp pokrojonymi owocami i obsyp cukrem pudrem. Smacznego!