To nie nudne racuchy, to coś znacznie lepszego. Rumiane i idealnie puszyste, a środek skrywa niespodziankę

Śniadaniowe placuszki są naszymi ulubieńcami. Nieważne, czy są to racuchy, czy klasyczne naleśniki, bardzo chętnie po nie sięgamy. Jednak tym razem warto zrobić coś nieco innego. Te kawałeczki znikną w mgnieniu oka, a dzięki wilgotnemu nadzieniu każdy poprosi o więcej.
Zobacz wideo Omlet cesarski. Przepis na śniadanie, obiad i deser

Na śniadania zazwyczaj nie wybiera się skomplikowanych propozycji. Jest tak, ponieważ rzadko kiedy chce nam się stać o poranku przy garnkach i gotować coś bardziej wymagającego. Zazwyczaj wybór pada na kanapki lub klasyczne płatki z mlekiem. Jednak czasem i to może się nam znudzić. Jeśli chcesz zjeść coś podobnego do racuchów, ale nie masz czasu na przygotowanie drożdżowego zaczynu, proponujemy zrobić ten słodki przysmak. Jest gotowy już po 15 minutach, a wilgotny środek, który jest efektem dodania twarogu, sprawi, że bardzo dobrze zaczniesz swój dzień. 

Przepis na twarogowy omlet cesarski

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki schłodzonego mleka,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 łyżki masła,
  • cukier puder do posypania,
  • dżem truskawkowy do dekoracji,
  • świeże truskawki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  1. Twaróg przenieś do większej miski i rozgnieć go za pomocą widelca. Możesz go również zmielić praską do ziemniaków. Białka oddziel od żółtek, te drugie dodaj do twarogu. Wsyp również cukier, cukier waniliowy, sól i przesianą przez sitko mąkę.
  2. Do tak przygotowanych składników wlewaj małym strumyczkiem schłodzone mleko. Miksuj całość na małych obrotach. Wszystkie składniki powinny się z sobą wymieszać.
  3. Białka umieść w oddzielnym naczyniu i ubij je na sztywną pianę. Następnie dodaj do masy twarogowej i delikatnie przemieszaj.
  4. Na patelni rozgrzej masło. Gdy będzie odpowiednio ciepłe, wylej na nie powstałą masę.
  5. Powstały placek smaż na małym ogniu pod przykryciem przez około 4 minuty. Następnie przewróć go na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Gdy będzie gotowy, podziel go na mniejsze kawałki, tworząc małe omleciki.
  6. Gotowe kawałeczki przełóż na talerz, wysmaruj dżemem, posyp pokrojonymi owocami i obsyp cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: