kaszuby
-
Tania zupa, którą kiedyś jedli najubożsi. Dziś trochę zapomniana. Tak robi ją Strzelczyk
Zupa dziadówka to zupa pochodząca z Kaszub. Choć tam jest całkiem popularna, to w innych regionach kraju raczej się jej nie jada. Tomasz Strzelczyk miał okazję jej spróbować właśnie podczas podróży po Polsce i postanowił ją odtworzyć. Składniki na...
-
Przepis na wyśmienity żuchel prosto z Kaszub. Tu królują dwa składniki i swojska prostota
Jak Polska długa i szeroka, tyle smakowitych dań i regionalnych przysmaków. Na Kaszubach króluje jednak wyśmienity rarytas, który przygotowany jest jedynie z kilku swojskich produktów. Poznaj żuchel z przepisu gospodyni - placek nie tylko obłędnie...
-
Na Kaszubach prawdziwy wysyp grzybów! Jedź w te miejsca, a wyjdziesz z lasu z koszami pełnymi skarbów!
Sezon na grzyby w pełni, a w wielu regionach pogoda i aura idealnie sprzyja wyjście na owocne, leśne poszukiwania! Z pełnymi koszami z pewnością wrócimy na Kaszubach - w tamtejszych lasach właśnie teraz zaobserwować można wysyp borowików! Jeśli...
-
Ich nazwa kojarzy się z filmami dla dorosłych i są lepsze od racuchów. Te kaszubskie placki to regionalny hit
W każdym regionie Polski możemy spotkać pyszne i charakterystyczne dania, które dla mieszkańców innych miejsc naszego kraju mogą wydawać się osobliwe, czasem ze względu na swoją nazwę. Tak jest w przypadku drożdżowych placuszków z Kaszub, których...
-
Zapomniana zupa, której aż żal nie spróbować. Kaszubski rarytas jest lepszy od bulionu babci
Polska kuchnia to nie tylko podstawowe klasyki, które gotujemy non stop. Niestety wiele dań jest już zapomnianych, a to właśnie na nich wychowywali się nasi dziadkowie. Aby całkiem o nich nie zapomnieć, postanowiliśmy odgrzebać tare przepisy. Ta...
-
Staropolska zupa z Kaszub wraca do łask. Wywar z żółtych wreków wyjdzie najlepiej jedynie z tym mięsem
Tradycyjne regionalne potrawy często nie są znane osobom spoza lokalnych społeczności. Jednak takimi smakołykami warto dzielić się z szerszym gronem. Pochodząca z Kaszub zupa z żółtych wreków jest przykładem dania, które warto znać. Gotując ją,...
-
Prażnica, czyli jajecznica po kaszubsku. Pomysł na wzmacniające śniadanie z dodatkiem wędzonki
Prażnica, czyli kaszubska wersja jajecznicy cieszy się w tym regionie Polski sporą popularnością. Danie zostało nawet wpisane na rządową listę tradycyjnych potraw. Jak przygotować jajecznicę na wędzonce?
-
Potrawy wigilijne na Kaszubach: ryba jako obowiązkowa, choć nie jedyna pozycja w wigilijnym menu
Regiony Polski znacznie różnią się w kwestii tradycji świątecznych, dlatego warto wiedzieć, jakie potrawy wigilijne na Kaszubach są najczęściej spożywane. Sprawdzamy, czy Kaszubi przygotowują barszcz lub zupę grzybową, po jakie ryby sięgają...