dania wigilijne
-
Dalej nie wiesz, co ugotować na święta Bożego Narodzenia? Ta lista i przepisy cię uratują!
Co ugotować na święta Bożego Narodzenia? To pytanie, które w niemal każdym domu pojawia się co roku. Co zrobić, by dalej było tradycyjnie, ale i nowocześnie? Podpowiadamy różne rozwiązania.
-
Przestań moczyć grzyby w wodzie, jest lepszy sposób. Będą delikatne i szybciej się ugotują
Wiele świątecznych potraw nie może obejść się bez suszonych grzybów. Są między innymi obowiązkowym składnikiem farszu do pierogów i uszek. Zanim jednak połączymy je z pozostałymi składnikami, trzeba je odpowiednio przygotować, czyli namoczyć....
-
Zapomnij o jajku i innych cudach. Ciasto na pierogi to zaledwie cztery składniki i szybkie zagniatanie
Nie ma wigilii bez pierogów, a jak pierogi to i klasyczny przepis na sprężyste ciasto. Obejdzie się bez jajka i dziwacznych udoskonaleń - ciasto na pierogi lubuje się w prostocie i okrojonym składzie. Zrób je tak jak każda babcia, a świąteczne dan...
-
Bigos wigilijny z niespodzianką. Dodaj suszony rarytas, a kapuściane danie nabierze charakteru
Wigilijny bigos wieje nudą? Zamiast szykować po raz kolejny przepis babci, postaw na nieco większą ilość dodatków. Jeden szczególnie podkreśli smak kapuścianego rarytasu, a grzyby to jedynie połowa sukcesu. Sprawdź naszą listę składników i zaskocz...
-
Farsz do krokietów zawsze robię tak samo. Grzyby i kapusta to nie wszystko - dodaję jeszcze coś
Co jest najlepsze do świątecznego barszczyku? Oczywiście uszka labo krokiety. Dziś jednak podpowiemy wam, jak zrobić najlepszy farsz do świątecznych krokietów i nie będzie to tylko kapusta i grzyby. Od lat dodaje jeszcze dwie rzeczy i jedna z nich...
-
Gospodynie na Kresach robią tego zawijasa na święta. Jak zrobić najlepszy kulebiak? Ciasto to połowa sukcesu
Kulebiak to danie charakterystyczne dla kuchni kresowej i okolic Lubelszczyzny. Na pierwszy rzut oka może wyglądać jak makowiec bez lukru, ale to coś dużo, dużo lepszego. To proprostu "zawijas" z ciasta drożdżowego z mnóstwem pysznego farszu....
-
Zakwas na barszcz świąteczny możesz zrobić już teraz, ale zadbaj o ważną rzecz. Będzie esencjonalny i pyszny
Do świąt zostało jeszcze sporo czasu, ale żeby oszczędzić sobie nerwów i bieganiny, niektóre rzeczy warto zaplanować z wyprzedzeniem. Jedną z tych rzeczy jest zakwas na barszcz, który z powodzeniem możesz przygotować naprawdę dużo wcześniej. Jedna...
-
Z buraków zrobisz nie tylko chłodnik. Upiecz warzywa w piekarniku, a później podaj unikalną zupę
Krem z pieczonych buraków to przepis na rarytas i ciekawą alternatywę dla uwielbianego wiosną i latem chłodnika. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki ...
-
Pyszny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna alternatywa dla tradycyjnej zupy buraczkowej
Krem z pieczonych buraków to przepis na smakowity rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mowa...
-
Świąteczny krem z pieczonych buraków. Ciekawa i oryginalna zupa w sam raz na Sylwestra
Krem z pieczonych buraków to przepis na świąteczny rarytas i ciekawą alternatywę dla tradycyjnego barszczu. Oryginalna zupa jest prosta w przygotowaniu, a smak i wizualne doznania będą niezapomniane. Kluczem do sukcesu są aromatyczne dodatki - mow...
- W sklepach były drogie, teraz mam tanio i prosto. Gotowe w 10 minut
- Nie tylko masło. Na jakim oleju smażyć jajecznicę? Wyjdzie pyszna
- Najlepsze ciasto na pączki - tu liczą się przede wszystkim proporcje
- Niemka sprawdzała ceny w Polsce. Nie brakowało zaskoczeń. "Nie rozumiem"
- Puszyste i delikatne placuszki bananowe. Bez tej przyprawy nie będą aż tak smaczne
- To trudny quiz o owocach. Tylko najlepsi zgarną tutaj okrągłe 12/12!
- To trudny quiz o owocach. Tylko najlepsi zgarną tutaj okrągłe 12/12!
- Szanse, że znajdziesz ją w sklepie? Małe. Zrób w domu z 4 składników
- Danie, które wcinałam, aż się uszy trzęsły. Zawsze prosiłam o 2 dokładki
- Paluszki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków. Dużo lepsze od frytek
-
Czekoladowy wieniec z ciasta francuskiego. Spektakularny wypiek jest ekspresowy w przygotowaniu
Świąteczny wieniec czekoladowy to przepis na idealne ciasto świąteczne w wersji last minute. Słodki i spektakularny rarytas bazuje na cieście francuskim i czekoladzie. Ważne jest jednak odpowiednie przygotowanie i estetyczne podanie.
-
Świąteczna ryba prosto od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym aromatycznym sosie
Ryba na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Propozycja prosto od francuskiego szefa kuchni nie tylko pobudzi kubki smakowe, a także sprawi, że święta nabiorą nowego smaku. Jest tak pyszna, że zniknie ze stołu w kilka chwil.
-
Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Ile domów tyle tradycji i przepisów. U jednych znajdziemy barszcz, a u innych zupę grzybową. Pascal Brodnicki proponuję swoją wersję tego dania. Używa do niej aż trzech gatunków grzybów.
-
Magda Gessler podała przepisy na wigilijne potrawy. Jej śledzia w oleju zrób pod pierzynką
Śledzie podawane są na wigilijnym stole w wielu wersjach. Najczęściej można ich skosztować wraz ze śmietaną, octem lub olejem. Ta wersja Magdy Gessler uwzględnia pierzynkę. Zrobisz ją w kilka chwil, a zniknie ze stołów jeszcze szybciej.
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny.
-
To ostatni dzwonek na zrobienie świątecznych wypieków. Pierniki lubelskie warto upiec już dziś
Lubelskie pierniczki to ciastka, które idealnie sprawdzą się na tegoroczne święta. Możesz je wykorzystać jako ozdobę choinkową, a także podać na wigilijnym stole. Z tego przepisu wyjdą nie tylko smaczne, lecz także pięknie rumiane.
-
Wigilia - potrawy, które powinny się znaleźć na tradycyjnej wieczerzy. Poznaj je wszystkie
Zbliża się Wigilia. Potrawy, które warto uwzględnić podczas słynnej wieczerzy, stanowiącej wstęp do Świąt Bożego Narodzenia, mają długą tradycję. Sprawdź, jakie dania do nich należą i pomyśl, czy również u Ciebie znajdą się na wigilijnym stole.
-
Klasyczna kapusta z grzybami według siostry Anastazji. Myk z ziemniakami i piekarnikiem nada jej smak
Kapusta z grzybami to klasyk wigilijnego stołu. Każdy robi ją inaczej, jednak siostra Anastazja pokazała, jak wydobyć z warzyw głęboki smak. Potrzebujesz do tego jedynie piekarnika.
-
Potrawy wigilijne - przepisy inspirowane kuchnią świętej Hildegardy
Potrawy wigilijne z przepisów świętej Hildegardy to z pewnością dania, których jeszcze nie próbowaliście. Na szczęście można to zmienić. Spróbujcie sami, jakie są wspaniałe w smaku i jednocześnie proste w wykonaniu.
-
Ten składnik spaghetti dodany do karpia cię zachwyci. Wykorzystaj to połączenie jak najszybciej
To koniec z tradycyjnie przyprawionym karpiem, który nie zawsze ma wyraziście dobry smak. Dodanie tego składnika, który najczęściej wykorzystywany jest w spaghetti zmieni wszystko. Sprawdź to jak najszybciej.
-
Krokiety z pieczarkami. Pomysł na wigilijne danie. Z tym przepisem wyjdą naprawdę rewelacyjnie
Kokiety z pieczarkami to potrawa, która sprawdzi się idealnie jako dodatek do wigilijnego barszczu. Warto też dodać, że to jedno z najprostszych i najtańszych dań, jakie trafia na bożnonarodzeniowy stół. Do przygotowania pysznych krokietów będą...
-
Barszcz za 43 zł, karp za prawie 100 zł, a makowiec jeszcze droższy. Takie ceny proponuje Magda Gessler w te święta
Magda Gessler to znana wszystkim restauratorka. Jest właścicielką restauracji U Fukiera, w której można zjeść tradycyjne polskie dania. Lokal ma w swojej ofercie produkty świąteczne. Jakich cen można się spodziewać wybierając się na obiad?
-
Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.
-
Wigilia z potrawami od Ewy Wachowicz? Jej restauracja sprzedaje sałatkę jarzynową za "jedyne" 55 zł
Restauracje gwiazd co roku proponują swoim gościom przygotowanie za nich świątecznych potraw. Jakie ceny za dania wigilijne obowiązują u Ewy Wachowicz? Niektóre mogą trochę zaskoczyć.
-
Bigos świąteczny ze słodką nutką. Kilka łyżek tego składnika to sekret udanego dania
Bigos to dane, którego nie może zabraknąć na stole świątecznym. Odpowiednia kapusta i suszone grzyby sprawiają, że chętnie po niego sięgamy. Z tym słodkim dodatkiem będzie jeszcze lepszy.
-
Karp po żydowsku - potrawa wigilijna, która zachwyca smakiem. Czy wiesz, jak ją przygotować?
Karp po żydowsku to prawdziwy klasyk jeśli chodzi o wigilijne potrawy. Danie wywodzi się - jak sama nazwa wskazuje - z kultury żydowskiej. W artykule przedstawimy dwa proste przepisy na karpia po żydowsku.
-
Ten błąd sprawi, że śledzie wyjdą gorzkie. Zapamiętaj szczególnie przed świątecznymi przygotowaniami
Śledzie to przystawka, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przygotowując ją, można popełnić jeden kluczowy błąd. Wtedy ryba może wyjść nieprzyjemnie gorzka.
-
Świąteczna budka Gessler stanęła w centrum miasta. Niektórzy nic nie zjedli i od razu zawrócili. Powód już chyba nie dziwi
Grudzień to miesiąc, w którym możemy cieszyć się jarmarkami świątecznymi w całej Polsce. Co roku na rynku w Warszawie staje też bożonarodzeniowa budka Magdy Gessler. Jakie potrawy można tam znaleźć i ile kosztują? Ceny niektórych zwalają z nóg.
-
Wigilijny barszcz gotowy w 20 minut. Ekspresowy przepis na tradycyjne danie. Zapomnij o gotowcu
Przepis na barszcz wigilijny dla zapominalskich. Tradycyjne danie będzie gotowe w zaledwie 20 minut. Zapomnij o sklepowych gotowcach i przygotuj aromatyczną zupę. Kluczowe są świeże buraki i domowy bulion - reszta robi się praktycznie sama.
-
Zupa grzybowa - przepis, który stanie się twoim popisowym daniem wigilijnym
Zupa grzybowa czy barszcz czerwony? Która z zup zagości na wigilijnych stołach w polskich domach? Okazuje się, że danie z grzybów jest w niektórych częściach polski bardziej popularne. Być może warto wprowadzić je do świątecznego menu.
-
Przepis na idealne pierogi wigilijne? Kluczowy jest soczysty farsz z kapusty i leśnych grzybów
Pierogi z kapustą i grzybami to danie obowiązkowe na wigilijnym stole. Babcia Zosia zdradza tradycyjną, domową recepturę, dzięki której farsz będzie soczysty i pełen aromatów. Jak podkreśla - to kiszonka własnej produkcji nadaje smaku, a najlepsze...
-
Zupełnie nowa wersja wigilijnych pierogów. Farsz z białej kaszy gryczanej podkręci cebulka i słodki owoc
Pierogi to tradycyjne danie wigilijne i z racji postnego charakteru święta, stawia się na farsze w wersji bezmięsnej. Najczęściej jadamy pierogi z kapustą i grzybami, ale w wielu domach podawane są z ziemniakami, czy z kaszą gryczaną. Dziś mamy dl...
-
Karp - gdzie kupić świeżą rybę? Zwróć uwagę na to, jak przetrzymują ją hodowle
Na wigilijnym stole poza barszczem, grzybową i pierogami nie może zabraknąć dań rybnych. Gdzie zatem w tym roku kupić karpia? Ważne, by zwrócić uwagę na hodowlę i odpowiednie przetrzymywanie ryb. Jak się okazuje, niska cena nie zawsze idzie w parz...
-
Ryba po grecku - przepis, który nie sprawia problemu ani nie zabiera czasu. Kluczowa jest kolejność
Święta zbliżają się wielkimi krokami i wielu z nas zaczyna przygotowywać listę świątecznych potraw. Wśród nich nie może zabraknąć ryby po grecku. To danie jest wyjątkowe nie tylko ze względu na swój smak, ale także przez fakt, że "może poleżeć". J...
-
Zakwas na barszcz czerwony. Ciocia Ala zdradza sekret głębszego smaku i piękniejszego koloru. Chodzi o wodę
Zakwas buraczany jest podstawą wigilijnego barszczu czerwonego, który zgodnie z tradycją powinien być postny - czyli gotowany na bezmięsnym wywarze. To właśnie zakwas sprawia, że barszcz jest tak esencjonalny i aromatyczny, a moja ciocia przepis n...
-
Śledzie po wileńsku biją na głowę wszystkie inne świąteczne ryby. Trik z maślanką zapewni idealny smak
Śledzie po wileńsku to chyba najlepsza wersja świątecznej przekąski, która nie tylko apetycznie się prezentuje, ale także jest banalna w przygotowaniu. Oprócz solonych płatów śledziowych, koncentratu i cebuli przyda się także maślanka. Z jej pomoc...
-
Fantastyczny patent na moczenie grzybów. Już nigdy nie zalejesz ich wodą - inny składnik niesamowicie poprawi ich smak
Grzyby królują w co drugiej potrawie świątecznej. Nie może zabraknąć ich w barszczu, a o uszkach czy pierogach nie trzeba nawet wspominać. Jednak zanim zatopisz zęby w aromatycznym grzybowym farszu, najpierw trzeba odpowiednio grzyby przygotować....
-
Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami
Potrawy świąteczne, które można mrozić to znakomita propozycja dla osób, które przygotowania do świąt muszą rozłożyć na etapy. Jest to praktyczne rozwiązanie, które ogranicza stres, a przy tym możesz zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami.
-
Adwentowa zupa grzybowa. Będzie aromatyczna i intensywna, dzięki kwaśnemu dodatkowi
Zupa grzybowa w każdej wersji smakuje wyjątkowo, ale dziś mamy coś dla miłośników tradycji. Zbliżają się święta, dlatego warto odświeżać wigilijne i adwentowe przepisy, a zupa grzybowa na żurku z pewnością w tym czasie gości w niejednym domu. Jak ...
-
Potrawy wigilijne na Podlasiu: czego trzeba spróbować podczas wieczerzy wigilijnej?
Tradycyjne potrawy wigilijne na Podlasiu różnią się nieco od tych, spożywanych w innych regionach Polski w wigilijny wieczór. Warto wiedzieć, że to tu mocno zakorzeniona jest tradycja dwunastu potraw, z których każdej należy spróbować. Sprawdzamy,...