Świąteczna ryba prosto od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym aromatycznym sosie

Ryba na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Propozycja prosto od francuskiego szefa kuchni nie tylko pobudzi kubki smakowe, a także sprawi, że święta nabiorą nowego smaku. Jest tak pyszna, że zniknie ze stołu w kilka chwil.

Michel Moran znany francuski mistrz kuchni oraz juror polskich edycji „MasterChef" i „MasterChef Junior" na swoim oficjalnym profilu na Facebooku pokazał, jak przygotować świątecznego łososia w aromatycznym sosie pomarańczowym. Całość dopełniona jest smakiem komosy ryżowej, która ugotowana jest w bulionie drobiowym i posypana świeżo posiekanymi ziołami.

Przepis na łososia z komosą ryżową i sosem pomarańczowym

Składniki

  • 4 filety z łososia,
  • 2 pomarańcze,
  • 150 g komosy ryżowej,
  • 300 ml bulionu drobiowego,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 1 cytryna,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.
Zobacz wideo Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"

Sposób przygotowania filetów z łososia

  1. W razie potrzeby usuń ości z filetów, następnie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i posyp nią rybę.
  2. Przypraw całość niewielką ilością soli i przechowuj pod przykryciem w chłodnym miejscu.

Sposób przygotowania komosy ryżowej i ziół

  1. Obficie opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i umieść ją w rondelku. Zalej bulionem drobiowym, tak aby całość była zakryta i doprowadź do wrzenia.
  2. Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż cały bulion się wchłonie.
  3. Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dobrze wymieszaj.
  4. Pozostaw komosę, wciąż pod przykryciem do stężenia na około 10 minut.
  5. W tym czasie umyj i osusz pietruszkę i szczypiorek, następnie posiekaj i przełóż do małej miski.

Sposób przygotowania sosu pomarańczowego

  1. Zetrzyj skórkę z drugiej pomarańczy i cytryny. Następnie podziel owoce na kawałki, pozbywając się białych elementów.
  2. Skórki i plastry cytrusów umieść w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszaj.
  3. Na koniec, cały czas mieszając, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.

Gotowanie filetów

  1. Wodę podgrzej w rondelku. Filety z łososia dopraw solą i gotuj na parze przez około 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
  2. Posiekane zioła dodaj do letniej komosy ryżowej. Następnie ułóż ją na talerzu.
  3. Na wierz komosy połóż gotowego łososia, udekoruj go plastrami cytrusów i zalej sosem pomarańczowym.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.