-
Haps
-
Jak przygotować
- Świąteczna ryba prosto od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym aromatycznym sosie
Świąteczna ryba prosto od mistrza kuchni. Michel Moran podaje ją w tym aromatycznym sosie
Ryba na wigilijnym stole musi pojawić się obowiązkowo. Propozycja prosto od francuskiego szefa kuchni nie tylko pobudzi kubki smakowe, a także sprawi, że święta nabiorą nowego smaku. Jest tak pyszna, że zniknie ze stołu w kilka chwil.
Michel Moran znany francuski mistrz kuchni oraz juror polskich edycji „MasterChef" i „MasterChef Junior" na swoim oficjalnym profilu na Facebooku pokazał, jak przygotować świątecznego łososia w aromatycznym sosie pomarańczowym. Całość dopełniona jest smakiem komosy ryżowej, która ugotowana jest w bulionie drobiowym i posypana świeżo posiekanymi ziołami.
Przepis na łososia z komosą ryżową i sosem pomarańczowym
Składniki
- 4 filety z łososia,
- 2 pomarańcze,
- 150 g komosy ryżowej,
- 300 ml bulionu drobiowego,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 cytryna,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Zobacz wideo
Katarzyna Bosacka pokazuje swój przepis na pierogi. Jaki? "Najlepszy, bo szybki"
Sposób przygotowania filetów z łososia
- W razie potrzeby usuń ości z filetów, następnie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i posyp nią rybę.
- Przypraw całość niewielką ilością soli i przechowuj pod przykryciem w chłodnym miejscu.
Sposób przygotowania komosy ryżowej i ziół
- Obficie opłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i umieść ją w rondelku. Zalej bulionem drobiowym, tak aby całość była zakryta i doprowadź do wrzenia.
- Następnie zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 15 minut, aż cały bulion się wchłonie.
- Na koniec dopraw solą i pieprzem oraz dobrze wymieszaj.
- Pozostaw komosę, wciąż pod przykryciem do stężenia na około 10 minut.
- W tym czasie umyj i osusz pietruszkę i szczypiorek, następnie posiekaj i przełóż do małej miski.
Sposób przygotowania sosu pomarańczowego
- Zetrzyj skórkę z drugiej pomarańczy i cytryny. Następnie podziel owoce na kawałki, pozbywając się białych elementów.
- Skórki i plastry cytrusów umieść w rondelku i gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut do zarumienienia. Od czasu do czasu mieszaj.
- Na koniec, cały czas mieszając, dodaj oliwę z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Gotowanie filetów
- Wodę podgrzej w rondelku. Filety z łososia dopraw solą i gotuj na parze przez około 5-10 minut, w zależności od ich grubości.
- Posiekane zioła dodaj do letniej komosy ryżowej. Następnie ułóż ją na talerzu.
- Na wierz komosy połóż gotowego łososia, udekoruj go plastrami cytrusów i zalej sosem pomarańczowym.