Magda Gessler jest ikoną polskiej gastronomii. Jej przepisy cieszą się niezwykłą popularnością, a obok jej przysmaków nie można przejść obojętnie. Od 2010 roku stoi na czele programu "Kuchenne rewolucje", który cieszy się ogromną popularnością i zbiera przed telewizorami wiele rodzin.
Jednak stanie na straży polskiej gastronomii i bycie osobowością telewizyjną nie jest jej jedynym zajęciem. Trzeba podkreślić, że przede wszystkim jest cenioną restauratorką, a jej restauracje w ciągu roku odwiedzają tysiące. Magda Gessler jest posiadaczką takich lokali gastronomicznych jak Zielnik, Restauracja Polka Magda Gessler, Ale Gloria, Słodki Słony i U Fukiera. To o menu ostatniej restauracji powiemy trochę więcej.
U Fukiera to jedna z popularniejszych restauracji, której właścicielką jest Magda Gessler. Znajduje się na rynku Starego Miasta 27 w Warszawie. Lokal jest odwiedzany przez cały rok, a w okresie zimowym można w nim zjeść dania typowo świąteczne. Z testu smaku, które tworzą w niej twórcy internetowi powstają artykuły i filmy na media społecznościowe. Co i w jakiej cenie można skosztować w restauracji?
W menu, które dostępne jest na oficjalnej stronie ufukiera.pl i delikatesy.ufukiera.pl można przeczytać, że restauracja oferuje dania i przekąski, które dostępne są również na wynos. Wachlarz potraw jest naprawdę bogaty i każdy na pewno znajdzie coś dla siebie.
Restauracja oferuje klasyczne świąteczne sałatki takie jak sałatka jarzynowa, której cena za 300 g wynosi 41 zł, a także sałatka szuba, czyli śledzie pod pierzynką, w cenie 58 zł za 300 g.
W menu można również znaleźć takie pozycje jak sosy, grzyby marynowane, a także różne rodzaje mięs i kiełbas. Za tartą w lokalu ćwikłę lub chrzan trzeba zapłacić odpowiednio 18 zł i 20 zł. Pojemność naczyń, w których się znajdują to 135 ml. Grzyby marynowane oferowane w restauracji wahają się pomiędzy 22 zł a 42 zł. Najtańsze okazują się opieńki, a najdroższe borowiki szlachetne. Wszystkie dary lasu można kupić w słoiku o pojemności 350 ml.
Dla osób, które spożywają mięso również się coś znajdzie. Pół kilo kiełbasy wędzonej z jałowcem kosztuje 34,50 zł, natomiast porcja 300 g schabu po warszawsku w galarecie kosztuje 39 zł.
Na sam koniec zostawiliśmy najpopularniejsze świąteczne dania. Ryby, zupy i bigos najbardziej kojarzą nam się z tym okresem w roku. Magda Gessler za 300 g śledzia po kaszubsku lub śledzia sherry po polsku życzy sobie odpowiednio 53 zł i 54 zł. Natomiast słynne faworki z karpia sprzedawane są za 94 zł. Klasyczny bigos w wykonaniu szefa kuchni kosztuje 84 zł. Za taką cenę restauracja oferuje 900 ml dania.
Święta bez tradycyjnego barszczu czerwonego nie mogłyby się odbyć, dlatego w karcie musiała znaleźć się ta pozycja. Za 900 ml zupy zapłacimy 65 zł, a jeśli chcemy dodać do niej uszka to również możemy zakupić je w restauracji, 10 sztuk kosztuje 70 zł. Jeśli jednak nie jesteśmy fanami buraków można skusić się na dwie inne propozycje. Są nimi żur z prawdziwków za 75 zł i zupa grzybowa w cenie 83 zł. Oba dania sprzedawane są w pojemności 900 ml.
A co z ciastami? Restauratorka uwzględniła słodkie propozycje, dlatego jabłecznik (1,2 kg) kosztuje 75 zł, piernik staropolski z powidłami śliwkowymi (1 kg) 90 zł, a za makowiec z orzechami (1,2 kg) trzeba zapłacić 145 zł.
Na samym końcu karty świątecznej znajduje się oferta dla tych, którzy chcą zakupić cały pakiet dań w restauracji U Fukiera. Cena za niego wynosi 530,25 zł i jak podaje strona, znajduje się w nim