przepisy wigilijne
-
Słowenia ma ciekawą konkurencję dla naszego świątecznego makowca. Tu króluje jednak inny składnik
Makowiec w okresie świąt króluje na polskich stołach, jednak makowy zawijaniec można łatwo zastąpić specjałem znad Adriatyku. Odpowiednikiem bożonarodzeniowego ciasta w Słowenii jest potica, czyli obłędna słodycz z orzechową nutą - sprawdź przepis...
-
Przestań wzdychać do śledzi i postaw na rybę w occie. Świąteczny rarytas lubi się taplać w przyprawach
Koniec z nudą. Na świąteczny stół wjeżdża obłędna ryba w occie! Ten obłędny rarytas wygryzie wszystkie śledzie czy klasyczną, grecką pierzynkę. Wystarczy zadbać o dobrą jakość głównego składniki i solidną porcję dodatków.
-
Aromatyczny barszcz czerwony na domowym zakwasie - przepis ''palce lizać''. Sprawdź, jak go zrobić
Barszcz czerwony na domowym zakwasie to kulinarny majstersztyk! Wigilia bez czerwonego barszczu to nie Wigilia. W artykule przepis na domowej roboty barszcz na ekologicznym zakwasie.
-
Ryba tak pyszna, że goście będą pytać o przepis. Efekt wow to zasługa połączenia jej z ogórkiem
Ryba to nieodłączny element świątecznej zastawy. Musi pojawić się w kilku wersjach, aby każdy znalazł coś dla siebie. Ta propozycja nie tylko jest prosta, a także szybka w przygotowaniu. Połączenie z sobą tych składników zwali wszystkich z nóg.
-
Sposób na pękającego makowca. Dzięki tej technice zawsze wyjdzie perfekcyjny
Makowiec to ciasto, które nie wszystkim wychodzi pomimo swojej prostoty. Największą zmorą okazuje się jego pękanie. Jednak przedstawiona przez nas technika może temu zapobiec. Sprawdź i zastosuj jeszcze przed świątecznym pieczeniem.
-
Do tej zupy Pascal Brodnicki używa aż 3 gatunków grzybów. Podaj ją na wigilijnym stole zamiast barszczu
Ile domów tyle tradycji i przepisów. U jednych znajdziemy barszcz, a u innych zupę grzybową. Pascal Brodnicki proponuję swoją wersję tego dania. Używa do niej aż trzech gatunków grzybów.
-
Magda Gessler podała przepisy na wigilijne potrawy. Jej śledzia w oleju zrób pod pierzynką
Śledzie podawane są na wigilijnym stole w wielu wersjach. Najczęściej można ich skosztować wraz ze śmietaną, octem lub olejem. Ta wersja Magdy Gessler uwzględnia pierzynkę. Zrobisz ją w kilka chwil, a zniknie ze stołów jeszcze szybciej.
-
Bez nich wigilijne potrawy nie istnieją. Jak namoczyć suszone grzyby, by wydobyć pełnię smaku? Wskazujemy najlepszy sposób
Potrawy wigilijne bez grzybów tracą przede wszystkim na smaku. Aby jednak dodać je do tych dań trzeba je odpowiednio przygotować. Podpowiadamy jak najlepiej namoczyć suszone okazy, aby ich smak był jeszcze bardziej intensywny.
-
Tradycyjny makowiec Magdy Gessler. Smak to zasługa tego ciasta drożdżowego. "Moje makowce są najlepsze w Polsce"
Święta zbliżają się wielkimi krokami, coraz mniej zostało czasu na ich przygotowania. Ciasta powinny już piec się w piekarniku, a potrawy powinny gotować się na kuchence. Jednak niestety, niektórzy jeszcze nie znaleźli idealnego dla siebie przepis...
-
Ewa Wachowicz dodaje do sernika główny składnik niedzielnego obiadu. Ten wypiek zawsze się udaje
Przepisy na klasyczne wypieki bardzo często są zmieniane, a ich smak podkręcany przez różnych kulinarnych ekspertów. W tym przypadku Ewa Wachowicz dodała do sernika jeden składnik, który zwykle jest częścią obiadów. Smak jest nie do podrobienia.
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Borowiki wynoszą koszami, a omijają prawdziwy cymes. Jak wygląda krówka?
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Masz ziemniaki i żółty ser? To na pewno zrobisz to. Każdy po to sięgnie
- Jeszcze lepsza na kotlety niż kania. Niestety wciąż pozostaje w cieniu
- Odwrócona szarlotka to prawdziwa nowość. Smakuje jeszcze lepiej
- Treściwa sałatka sprawdzi się na obiad. Teściowa będzie prosić o przepis
- Kulinarny quiz wiedzy na literę G. O komplecie punktów pomarzą nieliczni!
-
Jest lepsze od klasycznego makowca i odpowiednio wilgotne. Zrób je na święta, a goście będą zachwyceni
Przygotowania świąteczne w wielu domach toczą się od kilku dni. Warto przygotować niektóre wypieki i potrawy wcześniej, aby zdążyć ze wszystkim na czas. To ciasto możesz przygotować już dziś, a jego smak jest lepszy od tradycyjnego makowca.
-
Zacznij robić go dziś, aby zdążyć przed świętami. To ciasto potrzebuje kilku dni do uzyskania pełni smaku
Niektóre ciasta, które przygotowywane są na świąteczne stoły potrzebują więcej czasu od innych. Takim przykładem jest miodowe klasyczne ciasto, które zna chyba każdy. Aby wyszło najlepiej potrzebuje kilku dni dojrzewanie. Zrób je już dziś, aby...
-
Klasyczna kapusta z grzybami według siostry Anastazji. Myk z ziemniakami i piekarnikiem nada jej smak
Kapusta z grzybami to klasyk wigilijnego stołu. Każdy robi ją inaczej, jednak siostra Anastazja pokazała, jak wydobyć z warzyw głęboki smak. Potrzebujesz do tego jedynie piekarnika.
-
Kiedy panierować rybę? Czas ma znaczenie. Jeśli zrobisz to za późno, możesz wszystko popsuć
Odpowiednia obróbka ryby to klucz do jej dobrego smaku i wyglądu. Okazuje się, że jeśli będziesz panierować ją za późno możesz dużo stracić. Kiedy więc robić to najlepiej? Podpowiadamy.
-
Ten składnik spaghetti dodany do karpia cię zachwyci. Wykorzystaj to połączenie jak najszybciej
To koniec z tradycyjnie przyprawionym karpiem, który nie zawsze ma wyraziście dobry smak. Dodanie tego składnika, który najczęściej wykorzystywany jest w spaghetti zmieni wszystko. Sprawdź to jak najszybciej.
-
Barszcz za 43 zł, karp za prawie 100 zł, a makowiec jeszcze droższy. Takie ceny proponuje Magda Gessler w te święta
Magda Gessler to znana wszystkim restauratorka. Jest właścicielką restauracji U Fukiera, w której można zjeść tradycyjne polskie dania. Lokal ma w swojej ofercie produkty świąteczne. Jakich cen można się spodziewać wybierając się na obiad?
-
Świątecznego łososia Roberta Makłowicza warto zrobić już dziś. Potrzebuje kilku dni i odpowiedniej marynaty
Świąteczna ryba w wykonaniu takiej ikony jak Robert Makłowicz musi wyjść dobrze. Jednak ten przepis potrzebuje czasu, dlatego wykonaj go już dziś. Smak będzie zachwycający.
-
Bigos świąteczny ze słodką nutką. Kilka łyżek tego składnika to sekret udanego dania
Bigos to dane, którego nie może zabraknąć na stole świątecznym. Odpowiednia kapusta i suszone grzyby sprawiają, że chętnie po niego sięgamy. Z tym słodkim dodatkiem będzie jeszcze lepszy.
-
Ten błąd sprawi, że śledzie wyjdą gorzkie. Zapamiętaj szczególnie przed świątecznymi przygotowaniami
Śledzie to przystawka, która obowiązkowo musi pojawić się na świątecznym stole. Jednak przygotowując ją, można popełnić jeden kluczowy błąd. Wtedy ryba może wyjść nieprzyjemnie gorzka.
-
Tego nie znajdziesz w klasycznym przepisie. Ryba Magdy Gessler jest nie tylko bogata w smak
Ryba po grecku to klasyczne danie, które zawsze znajdzie się na świątecznym stole. Nie można o nim absolutnie zapomnieć, bo może to wywołać oburzenie wśród jej smakoszy. Magda Gessler podkręca smak dania tymi dodatkami. Według niej tak smakuje...
-
Ta sałatka zrobi wrażenie na świątecznym stole. Ewa Wachowicz układa ją warstwami i dekoruje sosem z kurkumy
Sałatek na świątecznym stole nigdy nie jest za dużo. To najszybsza potrawa do przygotowania, jak i zjedzenia. Ewa Wachowicz przyrządza ją warstwowo, a wierzch dekoruje wyjątkowym sosem. Smak i kolor oczaruje każdego.
-
Kluski z makiem - czy wiesz jak je przygotować? O tym musisz wiedzieć!
Kluski z makiem to ten rodzaj wigilijnej potrawy, którego nie może zabraknąć na stole. Potrawę wykonuje się z kilku prostych składników, a mimo to jest niezwykła w smaku. Aromat unoszący się po kuchni przywołuje najpięknieszje wspomnienia z...
-
Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?
Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilk...
-
Pieczeń na święta Bożego Narodzenia. Zwróć uwagę na mięso i dodaj do niej te dwa proste składniki, a będzie soczysta
Jeśli zastanawiasz się, co na święta do jedzenia możesz upichcić swoim najbliższym, ułatwimy ci tą decyzję. Ta pieczeń na Święta Bożego Narodzenia jest prosta w przygotowaniu, smaczna i aromatyczna. Będzie znakomitym uzupełnieniem wigilijnych potraw.
-
Potrawy wigilijne dla dzieci, czyli co zaserwować najmłodszym podczas tegorocznych świąt. Mamy garść pomysłów
Potrawy wigilijne dla dzieci na świątecznym stole nie powinny zbytnio odbiegać od tych spożywanych przez dorosłych. Niemniej jednak należy pamiętać o pewnych ograniczeniach w kwestii produktów, których dzieci nie powinny spożywać.
-
Tradycyjny karp wigilijny. Dlaczego właśnie on króluje na wieczerzy wigilijnej?
Jak przyrządzić karpia na Wigilię, żeby zachwycić całą rodzinę? Tradycyjny karp wigilijny to jedno z głównych dań, które pojawia się na postnej wieczerzy. Skąd wziął się zwyczaj jego spożywania i w jaki sposób go przygotować? Popularny karp smażon...
-
Proste dania na Wigilię. 3 niezawodne przepisy na Boże Narodzenie
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Chyba każdy z nas chce, aby wigilijna kolacja była wyjątkowa, ale nie każdy lubi mierzyć się z trudnymi przepisami. Z tego powodu przygotowaliśmy kilka prostych przepisów, które pozwolą olśnić rodzinę nawet tym...
-
Zupa grzybowa z suszonych grzybów - pyszne danie nie tylko na Wigilię [PRZEPIS]
Zupa grzybowa z suszonych grzybów to przysmak dla każdego miłośnika darów lasu. W niektórych regionach kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak można ją jeść przez cały rok. Zwłaszcza wtedy, gdy po sezonie na grzyby mamy w spiżarni zapasy...