przepisy wegańskie
-
Wegańskie ciasto czekoladowe to kulinarny hit. Jest bezglutenowe, bezcukrowe i zrobisz je zupełnie bez pieczenia
Bezglutenowe i bezcukrowe wegańskie ciasto czekoladowe. Jedni powiedzą, że to wymysł, ale my mówimy, że to deser idealny. Smakuje obłędnie, robi wrażenie wizualne i jest zdecydowanie zdrowszy niż tradycyjne ciasta. Do tego boskie połączenie daktyl...
-
Smakowita jajecznica bez... jajek? Wystarczy jedno warzywo, a zjesz śniadanie niczym król i to w wersji wege
Jajecznica bez jajek? Choć brzmi niedorzecznie, to smakuje wybornie. Główny składnik wystarczy wymienić na to popularne i lubiane warzywo. Będzie delikatna i kremowa w smaku, a do tego zupełnie wegańska. Wprowadź nowość w swojej codziennej diecie ...
-
Kotlety z bakłażana - pyszne, zdrowe i bez grama mięsa. Znakomity obiad w niecałą godzinę
Kotlety z bakłażana to nowe oblicze tradycyjnych mięsnych kotletów mielonych, łączące delikatną konsystencję bakłażana z wyrazistymi przyprawami i chrupiącą panierką. Kotlety te są znakomitym pomysłem na szybki, smaczny i zdrowy obiad - nie tylko...
-
Domowy majonez bez jajek i octu? To nie żart. Zrobisz go z... ziemniaków i przypraw
Bezjajeczny majonez może okazać się hitem tej Wielkanocy. Do przygotowania wystarczą ziemniaki i kilka podstawowych składników oraz przypraw. Wegańska wersja tego tradycyjnego sosu smakuje obłędnie i pasuje do kanapek oraz sałatek.
-
Nie Kielecki, nie Winiary. Oto nowy król wśród majonezów. Zrobisz go w domu i nie potrzebujesz nawet jajek
Spór majonezowy można łatwo rozwiązać - zamiast Kieleckiego czy Winiary wystarczy przygotować własny produkt. Warto jednak odrobinę zaszaleć i zrezygnować z jajecznej bazy. Wegański majonez to obłędny sos i dodatek do wielkanocnych potraw.
-
Olaboga! W Stanach powstał pączek o smaku pieroga. To nie żart. "Miejcie litość!"
Do 1 kwietnia jeszcze długa droga, ale pierwsze żarty już zaskakują. W Stanach bowiem powstał pączek o smaku... pierogów. Na "genialne" połączenie wpadła wegańska piekarnia "Dottie's Donuts" w Filadelfii. Fani polskich rarytasów komentują: Miejcie...
-
Jajecznica bez grama jajek? Ta wersja smakuje obłędnie i do złudzenia przypomina klasykę
Kto powiedział, że wegańskie śniadanie musi być nudne? Obalamy mity i przedstawiamy przepis na obłędną tofucznicę. Aromatyczna, kolorowa i sycąca propozycja na pierwszy posiłek z pewnością zastąpi klasyczną jajecznicę.
-
Tłusty czwartek zmorą wegan? Nie tym razem. Wegańskie pączki są przepyszne i z łatwością zrobisz je w domu
Czy można pogodzić tłusty czwartek i dietę roślinną? Oczywiście, że tak. Weganie potrafią zrobić każdą potrawę w wersji wege i nie inaczej jest tym razem. Pomysłów na roślinne słodkości karnawałowe nie brakuje, dlatego dziś przychodzimy z przepise...
-
Wegański obiad - top 5 dań bezmięsnych dla miłośników roślinnej kuchni i nie tylko
Wegański obiad to dobra propozycja nie tylko dla miłośników wegańskiej kuchni, ale także ciekawa alternatywa dla fanów nieco bardziej mięsnego menu. W artykule przedstawimy kilka prostych i szybkich pomysłów na obiadowe dania roślinne.
-
Jak zrobić pączki wegańskie bez jajek, masła i mleka? To nic trudnego. Będą równie pyszne, jak tradycyjne
Pączki wegańskie dla kogoś, kto na co dzień nie stosuje takiej diety, mogą wydawać się profanacją. Warto jednak spróbować ich i przekonać się, że choć nie zawierają w sobie ani grama masła i jajek, to są równie pyszne, jak te klasyczne słodkości....
- Przepis na biszkopt, który nie opadnie. Będzie rósł jak szalony, a to dzięki temu składnikowi
- Tę sałatkę ryżową robię co piątek i znika do wieczora. Dodaję pyszny składnik z puszki
- Gra o zdrowie. Jak dzieci i młodzież przyciągnąć do sportu?MATERIAŁ PROMOCYJNY
- Stary przepis na ciasto drożdżowe. Zawsze pięknie rośnie dzięki babcinej radzie
- Nazywają go "królem owoców". Podnosi odporność i działa antynowotworowo
- Musisz mieć go na grzybobraniu. Kupisz go w Empiku, w Kauflandzie drożej
- Co zrobić, żeby ciasto drożdżowe wyrosło? Unikaj podstawowych błędów
- W 10 minut zrobisz sałatkę, która porwie tłumy. Kilka składników i gotowe
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
- Rozpoznasz zupę na talerzu? O 12/12 nietrudno, ale 10. pytanie zmyli każdego!
-
Obiad na każdą kieszeń. Jednogarnkowe danie za grosze, czyli idealne rozwiązanie dla oszczędnych
W jedzeniu wspaniałe jest to, że nie musi być drogie, by było pyszne. Wiele naszych ulubionych dań powstało w wyniku kryzysów, a smakowitościami tamtych lat zajadamy się do dziś. Ten przepis to prawdziwy hit. Ugotujesz pięcioporcjowy obiad za...
-
Pączki wegańskie, czyli tłusty czwartek bez smalcu i produktów odzwierzęcych
Pączki wegańskie na tłusty czwartek? Okazuje się, że doskonałe słodycze można przyrządzić nie tylko bez smalcu, ale i innych produktów odzwierzęcych. Niektóre przepisy są bardzo proste.
-
Wegańskie ciasta. Pyszności, których warto próbować nie tylko od święta
Wegańskie ciasta to desery, które są wspaniałą alternatywą dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ale nie tylko. Wegańskie desery są doskonałym źródłem witamin oraz zawierają duże ilości białka. Przygotowuje się je głównie z...
-
Wegańskie kotlety: zdrowe, smaczne i nie tylko dla wegetarian! Przekonaj się sam jak smakują wegańskie kotlety
Wegańskie kotlety to świetny dodatek do obiadu i to nie tylko dla wegan. Można je przygotować nie tylko z warzyw, ale też z dodatkiem ryżu czy kaszy. Wybór jest dość duży, dlatego bez problemu można urozmaicić każde danie. Jeśli zatem nie wyobraża...
-
Naleśniki z dwóch składników. Żadnym z nich nie są jajka, mąka i mleko. Przepis tak banalny, że aż zadziwia
Chociaż przepis na naleśniki jest wszystkim znany, to nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką. Okazuje się jednak, że do idealnych placków wystarczy użyć dwóch produktów, z czego jednym jest woda.
-
Naleśniki bez jajek. Przepis dla wegan i fanów smacznych rozwiązań. Wychodzą idealnie sprężyste
Naleśniki bez jajek są równie smaczne, jak te przygotowane według klasycznego przepisu. Jeśli jesteś na diecie wegańskiej lub brakuje ci tego podstawowego składnika, przygotuj ciasto naszej receptury. Efekt? Delikatne, smaczne i sprężyste naleśnik...
-
Sernik na ryżu bez sera. Wegańska wersja tradycyjnego wypieku, którą pokochasz od pierwszego kęsa
Sernik na ryżu jaśminowym to propozycja dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy, a kochają ten wypiek. Składniki sprawią, że będzie smakował on wyjątkowo i nie będzie różnił się od pierwowzoru. A dodatek z ryżu preparowanego z czekoladą nada ...
-
Placuszki bez jajek - ekspresowy przepis na racuchy. Wegański rarytas z dodatkiem świeżych owoców
Placuszki bez jajek to świetna wersja dla wszystkich przestrzegających diety wegańskiej, ale także smaczna alternatywa dla klasycznej wersji. Gdy zabraknie popularnego składnika, warto sięgnąć po niektóre zamienniki, które w połączeniu z resztą...
-
Gofry bez jajek. Przepis na pyszne gofry wegańskie - dla alergików i nie tylko
Gofry bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy w swojej diecie unikają jajek, ale nie chcą rezygnować z tych słodkich przyjemności. Gofry to idealny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Co zrobić jeśli nasze pociechy lub my sami nie możem...
-
Tofucznica. Danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Dzięki niemu odkryjesz tofu na nowo
Tofucznica to potrawa, którą możesz przygotować na śniadanie. Do jej wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Smażone tofu świetnie zastąpi klasyczną jajecznicę, a dzięki przyprawom zyska wyjątkowy smak.
-
Wegański sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Pokochasz go od pierwszego kęsa
Masz ochotę na nieco inną wersję tradycyjnego sernika? Wypróbuj ryżową wersję tego wypieku. Ten sernik smakiem przypomina uwielbiane przez wiele osób Rafaello. Do tego jest całkowicie wegański.
-
Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo
Wiele osób przyrządza wegetariańskie lub wegańskie wersje znanych dań. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na bezmięsne leczo. Kiełbasę zastąpią podsmażane boczniaki, które sprawią, że danie będzie rozpływało się w ustach.
-
Pyszny wielkanocny żurek bez jajek i mięsa. Nikt nie będzie kręcić nosem
Żurek to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, jednak w takiej wersji może nie pasować każdemu. Zdradzamy, jak zrobić wegański żurek, który zasmakuje każdemu, niezależnie od prywatnych...
-
Galaretka na Wielkanoc bez żelatyny? To możliwe! Oto wegańska alternatywa
Galareta na bazie agaru stanowi lekką i zdrową alternatywę dla tradycyjnej wersji z wieprzowych nóżek. Jest to całkowicie wegańska i idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, do tego jest...
-
Przepis na gofry bez jajek, mleka, a nawet glutenu. Potrzebne są tylko trzy składniki
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską bądź wegańską. Są też tacy, którzy nie mogą jeść nabiału czy glutenu. Jednak to nie powód, aby rezygnować z pysznej przekąski. Przedstawiamy przepis na gofry z tylko trzech...
-
Przepis na niskokaloryczny obiad. To danie jest istną bombą witaminową, która urozmaici dietę
Lato się zbliża, więc wielu z nas przechodzi na dietę. Fit produkty często kojarzą nam się z brakiem smaku, szczęścia i pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Nie zawsze tak musi być. W odczarowaniu mitu pomoże nam przepis na niskokaloryczny obiad.
-
Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik
Jak zrobić sernik w wersji wegańskiej? To bardzo proste: zamiast sera wystarczy użyć tofu. Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjny tofurnik, który posmakuje każdemu. Podpowiadamy też, co zrobić, by pozbyć się mdłego posmaku soi.
-
Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?
Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilk...
-
Genialny przepis na chrupiące tofu. Tylko jeden minus: "Upieprzycie się w tym wszystkim po łokcie"
Wegańskie przepisy są skomplikowane, a dania dziwne i niesmaczne? Nieprawda! Dziś mamy dla was propozycję na prostą przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjne smażone tofu w panierce.
-
Kotleciki z cukinii - proste przepisy na szybki posiłek. Wykonanie krok po kroku
Kotleciki z cukinii to doskonała propozycja letniego obiadu. Danie jest szybkie, smaczne, a do tego sycące. Cukinia posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Poznaj wyjątkowe przepisy na obiad z cukinii.
-
"Hummus aksamitny, jak stąd do Jerozolimy". Bloger zdradza genialny trik
Są tu fani hummusu? Pasta z cieciorki rodem z Bliskiego Wschodu to od kilku lat klasyk i na polskich stołach. Może niekoniecznie wśród gołąbków i schabowych, ale na imprezy jak znalazł. Jak sprawić, by miał perfekcyjną konsystencję? Swój sposób...
-
Ciasto bez jajek. Jak przygotować wypieki pozbawione białek i żółtek?
Ciasto bez jajek to wypiek, który będzie odpowiadał potrzebom osób, które cierpią na alergię na białka lub żółtka jaj kurzych. Tu znajdziesz sprawdzone receptury na wypieki bez jaj.
-
Szarpana bananina hitem internetu. Do przygotowania potrzebna... skórka. "Jemy prawie kompost"
W mediach społecznościowych pojawił się filmik z przepisem na wegańską szarpaną "wieprzowinę". Do jej zrobienia wykorzystano... skórkę od banana. Jak zrobić szarpaną bananinę?
-
Parmezan nie jest ani wegański, ani nawet wegetariański. Ale jego zamiennik posmakuje też mięsożercom
Przeszliście na dietę wegetariańską? Niestety powinniście zrezygnować również z parmezanu. Na szczęście istnieje zamiennik tego sera, który łatwo przygotujecie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić wegański parmezan.
-
Piernik z pomidorami? Pomysł na genialną wersję świątecznego klasyku [PRZEPIS]
Piernik z pomidorami? To połączenie może budzić wątpliwości. Kiedy jednak spróbujecie takiego ciasta, bez wątpienia zrozumiecie, jaki ten patent jest genialny. Sprawdźcie, jak zrobić piernik z pomidorami.
-
Pierwsza na świecie restauracja z mięsem z laboratorium. Goście zjedzą i zobaczą proces produkcji
W Tel Awiwie otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której podaje się mięso z kurczaka wyhodowane w laboratorium. Goście mogą zjeść posiłek, a przy okazji zobaczyć, jak powstaje jego główny składnik.
-
Zamienniki mięsa robią się coraz popularniejsze. Sprawdź, co podać na wegeobiad!
Zamienniki mięsa stają się nie tylko coraz bardziej pożądanym towarem przez klientów, ale także coraz chętniej oferowanym przez różne sieci handlowe. Jakie produkty wybierać? Jak je przygotowywać? Sprawdźcie, co warto wiedzieć o zamiennikach mięsa!
-
Znacie kultowe szwedzkie klopsiki? Ikea wprowadza wersję mięsną bez mięsa
Dla wielu osób wyprawa do Ikei to nie tylko zakupy, ale także obiad w tamtejszej restauracji. Największym powodzeniem cieszą się słynne szwedzkie klopsiki. Już od 1 sierpnia tego roku będzie można je zjeść w nowej, roślinnej wersji.
-
Roślinna rewolucja nabiera tempa! Wegańskie hot dogi już wkrótce w ofercie Żabki
Już wkrótce Żabka wypuści wegańskie hot dogi. Sieć poinformowała, że będą dostępne w ofercie sklepów od 2020 roku.