przepisy wegańskie
-
Gofry bez jajek. Przepis na pyszne gofry wegańskie - dla alergików i nie tylko
Gofry bez jajek to świetna opcja dla tych, którzy w swojej diecie unikają jajek, ale nie chcą rezygnować z tych słodkich przyjemności. Gofry to idealny pomysł na śniadanie lub na pyszną kolację. Co zrobić jeśli nasze pociechy lub my sami nie możem...
-
Tofucznica. Danie, które przygotujesz w kilkanaście minut. Dzięki niemu odkryjesz tofu na nowo
Tofucznica to potrawa, którą możesz przygotować na śniadanie. Do jej wykonania potrzebujesz tylko kilku składników. Smażone tofu świetnie zastąpi klasyczną jajecznicę, a dzięki przyprawom zyska wyjątkowy smak.
-
Wegański sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Pokochasz go od pierwszego kęsa
Masz ochotę na nieco inną wersję tradycyjnego sernika? Wypróbuj ryżową wersję tego wypieku. Ten sernik smakiem przypomina uwielbiane przez wiele osób Rafaello. Do tego jest całkowicie wegański.
-
Leczo - przepis na wegańską wersję węgierskiego dania. Dodaj ten składnik, a będzie smakować wyjątkowo
Wiele osób przyrządza wegetariańskie lub wegańskie wersje znanych dań. Zachęcamy do wypróbowania przepisu na bezmięsne leczo. Kiełbasę zastąpią podsmażane boczniaki, które sprawią, że danie będzie rozpływało się w ustach.
-
Pyszny wielkanocny żurek bez jajek i mięsa. Nikt nie będzie kręcić nosem
Żurek to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, jednak w takiej wersji może nie pasować każdemu. Zdradzamy, jak zrobić wegański żurek, który zasmakuje każdemu, niezależnie od prywatnych...
-
Galaretka na Wielkanoc bez żelatyny? To możliwe! Oto wegańska alternatywa
Galareta na bazie agaru stanowi lekką i zdrową alternatywę dla tradycyjnej wersji z wieprzowych nóżek. Jest to całkowicie wegańska i idealna przekąska na wiosenne, nie tylko świąteczne, przyjęcia. Przygotowuje się ją bardzo łatwo, do tego jest...
-
Przepis na gofry bez jajek, mleka, a nawet glutenu. Potrzebne są tylko trzy składniki
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską bądź wegańską. Są też tacy, którzy nie mogą jeść nabiału czy glutenu. Jednak to nie powód, aby rezygnować z pysznej przekąski. Przedstawiamy przepis na gofry z tylko trzech...
-
Przepis na niskokaloryczny obiad. To danie jest istną bombą witaminową, która urozmaici dietę
Lato się zbliża, więc wielu z nas przechodzi na dietę. Fit produkty często kojarzą nam się z brakiem smaku, szczęścia i pieniędzmi wyrzuconymi w błoto. Nie zawsze tak musi być. W odczarowaniu mitu pomoże nam przepis na niskokaloryczny obiad.
-
Wegański sernik - rewolucyjny, mięciutki. Obawiasz się smaku soi? Dodaj jeden składnik
Jak zrobić sernik w wersji wegańskiej? To bardzo proste: zamiast sera wystarczy użyć tofu. Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjny tofurnik, który posmakuje każdemu. Podpowiadamy też, co zrobić, by pozbyć się mdłego posmaku soi.
-
Wege przepisy na wigilię. Co podać zamiast rybnych klasyków?
Jesteście wegetarianami lub weganami? To nie znaczy, że musicie rezygnować z wigilijnych potraw. Wystarczy, że te z rybą przygotujecie w wersji bezrybnej! Mamy dla was dwa przepisy, które doskonale zastąpią tradycyjnie przyrządzane dania oraz kilk...
-
Ile soli do ogórków małosolnych? Są konkretne proporcje, których warto się trzymać
-
Domowy izotonik najlepszy na upały. Zrobisz go szybko i tanio, a nawodni lepiej niż woda
-
Mizeria idealna - przepis. Kluczowa jest kolejność dodawania składników
-
Kiedy należy solić rosół? Zły moment skutecznie pozbawi go smaku. "Ma puszczać oczka aż do sumy"
-
Lemoniada truskawkowa, która błyskawicznie gasi pragnienie. Kilka minut i gotowe, a smak boski
- Jak wyhodować arbuza? Podpowiadamy skuteczne sposoby na domową uprawę egzotycznego owocu
- Szybki obiad dla leniwych - przepis. Zrobisz go w mgnieniu oka, a smakuje obłędnie
- Jak kupić dobrego arbuza? Skąd wiadomo, że będzie słodki i soczysty? Wiele powie ci skórka
- Szybki obiad z makaronem po włosku to strzał w 10, kiedy potrzebny pomysł na obiad bez mięsa. Kilka składników
- Jak ugotować bób? Zastosuj się do tych kilku zasad, a wyjdzie idealny
-
Genialny przepis na chrupiące tofu. Tylko jeden minus: "Upieprzycie się w tym wszystkim po łokcie"
Wegańskie przepisy są skomplikowane, a dania dziwne i niesmaczne? Nieprawda! Dziś mamy dla was propozycję na prostą przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjne smażone tofu w panierce.
-
Kotleciki z cukinii - proste przepisy na szybki posiłek. Wykonanie krok po kroku
Kotleciki z cukinii to doskonała propozycja letniego obiadu. Danie jest szybkie, smaczne, a do tego sycące. Cukinia posiada wiele właściwości prozdrowotnych. Poznaj wyjątkowe przepisy na obiad z cukinii.
-
"Hummus aksamitny, jak stąd do Jerozolimy". Bloger zdradza genialny trik
Są tu fani hummusu? Pasta z cieciorki rodem z Bliskiego Wschodu to od kilku lat klasyk i na polskich stołach. Może niekoniecznie wśród gołąbków i schabowych, ale na imprezy jak znalazł. Jak sprawić, by miał perfekcyjną konsystencję? Swój sposób...
-
Ciasto bez jajek. Jak przygotować wypieki pozbawione białek i żółtek?
Ciasto bez jajek to wypiek, który będzie odpowiadał potrzebom osób, które cierpią na alergię na białka lub żółtka jaj kurzych. Tu znajdziesz sprawdzone receptury na wypieki bez jaj.
-
Szarpana bananina hitem internetu. Do przygotowania potrzebna... skórka. "Jemy prawie kompost"
W mediach społecznościowych pojawił się filmik z przepisem na wegańską szarpaną "wieprzowinę". Do jej zrobienia wykorzystano... skórkę od banana. Jak zrobić szarpaną bananinę?
-
Parmezan nie jest ani wegański, ani nawet wegetariański. Ale jego zamiennik posmakuje też mięsożercom
Przeszliście na dietę wegetariańską? Niestety powinniście zrezygnować również z parmezanu. Na szczęście istnieje zamiennik tego sera, który łatwo przygotujecie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić wegański parmezan.
-
Piernik z pomidorami? Pomysł na genialną wersję świątecznego klasyku [PRZEPIS]
Piernik z pomidorami? To połączenie może budzić wątpliwości. Kiedy jednak spróbujecie takiego ciasta, bez wątpienia zrozumiecie, jaki ten patent jest genialny. Sprawdźcie, jak zrobić piernik z pomidorami.
-
Pierwsza na świecie restauracja z mięsem z laboratorium. Goście zjedzą i zobaczą proces produkcji
W Tel Awiwie otwarto pierwszą na świecie restaurację, w której podaje się mięso z kurczaka wyhodowane w laboratorium. Goście mogą zjeść posiłek, a przy okazji zobaczyć, jak powstaje jego główny składnik.
-
Zamienniki mięsa robią się coraz popularniejsze. Sprawdź, co podać na wegeobiad!
Zamienniki mięsa stają się nie tylko coraz bardziej pożądanym towarem przez klientów, ale także coraz chętniej oferowanym przez różne sieci handlowe. Jakie produkty wybierać? Jak je przygotowywać? Sprawdźcie, co warto wiedzieć o zamiennikach mięsa!
-
Znacie kultowe szwedzkie klopsiki? Ikea wprowadza wersję mięsną bez mięsa
Dla wielu osób wyprawa do Ikei to nie tylko zakupy, ale także obiad w tamtejszej restauracji. Największym powodzeniem cieszą się słynne szwedzkie klopsiki. Już od 1 sierpnia tego roku będzie można je zjeść w nowej, roślinnej wersji.
-
Roślinna rewolucja nabiera tempa! Wegańskie hot dogi już wkrótce w ofercie Żabki
Już wkrótce Żabka wypuści wegańskie hot dogi. Sieć poinformowała, że będą dostępne w ofercie sklepów od 2020 roku.