• Link został skopiowany

Wegańskie ciasta. Pyszności, których warto próbować nie tylko od święta

Wegańskie ciasta to desery, które są wspaniałą alternatywą dla osób będących na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, ale nie tylko. Wegańskie desery są doskonałym źródłem witamin oraz zawierają duże ilości białka. Przygotowuje się je głównie z owoców i warzyw.
Ciasta wegańskie są proste i szybkie w przygotowaniu.
zdjęcie ilustracyjne, Pixabay

Wegańskie ciasto marchewkowe. Krótki i prosty przepis

Wegańskie ciasta to przysmaki, które przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Poznajcie przepis na wegańskie ciasto marchewkowe. Krótki i szybki w przygotowaniu deser zachwyci każdego.

Składniki: 0,5 kg marchwi, łyżka octu jabłkowego, 2 łyżeczki agaru, 20 dag mąki orkiszowej, łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru brązowego, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka cynamonu, 1/3 szklanki syropu klonowego, 2 garści grubo posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Marchewkę obieramy, myjemy, osuszamy i drobno ścieramy po czym wkładamy do miski.
  3. Wlewamy oliwę oraz pozostałe mokre składniki.
  4. Dodajemy suche składniki i wszystko razem mieszamy, przekładamy do blaszki i wyrównujemy.
  5. Pieczemy około 30 -40 minut, a po upieczeniu i ostudzeniu kroimy na grube plastry.
Zobacz wideo No to klops i to wegański!

Wegańskie ciasto czekoladowe. Najprostszy przepis na pyszny deser

Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe, który znajdziesz poniżej sprawdza się idealnie przy niezapowiedzianych gościach, ponieważ jest on jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu przepisów na ciasto. Wystarczy 30 minut i pyszny deser gotowy!

Składniki: 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki dżemu, 3 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki oleju, sól, szklanka wody, garść orzechów włoskich.

Przygotowanie:

  1. W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki.
  2. Dodajemy do nich wodę, dżem, olej, a także orzechy.
  3. Wszystko razem mieszamy aż składniki się połączą, a następnie przelewamy do tortownicy nasmarowanej olejem.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 – 35 minut.

Proste ciasta wegetariańskie. Chlebek bananowy – dojrzały banan w roli głównej

Proste ciasta wegetariańskie nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian. Warto nadmienić, że zawierają one dużą ilość białka, które jest potrzebne każdemu z nas. Czasami opłaca się wprowadzić do swojego jadłospisu zmiany i poznać nowe potrawy. Dieta wegańska opiera się głównie na warzywach i owocach dlatego łapcie przepis na ciasto, do którego wykorzystacie dojrzałe banany.

Składniki na chlebek bananowy: 2 dojrzałe banany, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki orzechów pekan, sól, 3/4 szklanki mleka kokosowego, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki brązowego cukru

Przygotowanie:

  1. Tortownicę smarujemy olejem.
  2. Proszek do pieczenia, sól i mąkę mieszamy w misce.
  3. W osobnej misce mieszamy olej z cukrem.
  4. Banany rozgniatamy tak, aby powstała z nich gładka masa, a następnie wraz z mlekiem roślinnym dodajemy je do płynnych składników i mieszamy.
  5. Suche produkty łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy, a na koniec dodajemy orzechy.
  6. Gotowe ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 50 minut. Po upieczeniu czekamy aż wystygnie.

Wegańskie ciasto drożdżowe – klasyczny wypiek w wersji dla wegan

Jak przygotować wegańskie ciasto drożdżowe? Zostało przyjęte, że ciasto drożdżowe jest najtrudniejszym ciastem do przygotowania. Jest ono bardzo czasochłonne i z reguły przygotowane według przepisów babci smakuje najlepiej. Przedstawiamy recepturę na pyszne, wegańskie ciasto drożdżowe, dzięki któremu przygotowane przez Ciebie ciasto będzie aromatyczne, wilgotne i równie smaczne jak to zrobione przez babcie.

Składniki: 0,5 kg mąki, 12 dag cukru, pół kostki masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mleka owsianego, 35 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozkruszamy, rozpuszczamy w odrobinie ciepłego mleka, dodajemy do nich łyżkę mąki oraz łyżkę cukru, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, aby zaczyn wyrósł.
  2. Mąkę i cukier wsypujemy do miski.
  3. Następnie rozczyn z drożdży dodajemy do mąki, dodajemy szczyptę soli oraz olej i mleko.
  4. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie klejące się i gładkie, po czym odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
  5. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wkładamy do niej wyrośnięte ciasto.
  6. Pieczemy przez 40 - 50 minut w temperaturze 170°C.

Zobacz też: Sernik na ryżu bez sera. Wegańska wersja tradycyjnego wypieku, którą pokochasz od pierwszego kęsa

Więcej o: