Wegańskie ciasta to przysmaki, które przypadną do gustu nie tylko osobom na diecie bezmięsnej. Poznajcie przepis na wegańskie ciasto marchewkowe. Krótki i szybki w przygotowaniu deser zachwyci każdego.
Składniki: 0,5 kg marchwi, łyżka octu jabłkowego, 2 łyżeczki agaru, 20 dag mąki orkiszowej, łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki cukru brązowego, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki oliwy, łyżeczka cynamonu, 1/3 szklanki syropu klonowego, 2 garści grubo posiekanych orzechów włoskich, 1/2 szklanki rodzynek
Sposób przygotowania:
Przepis na wegańskie ciasto czekoladowe, który znajdziesz poniżej sprawdza się idealnie przy niezapowiedzianych gościach, ponieważ jest on jednym z najprostszych i najszybszych w przygotowaniu przepisów na ciasto. Wystarczy 30 minut i pyszny deser gotowy!
Składniki: 0,5 szklanki cukru trzcinowego, 2 łyżki dżemu, 3 łyżki kakao, 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej, łyżeczka sody oczyszczonej, 1/3 szklanki oleju, sól, szklanka wody, garść orzechów włoskich.
Przygotowanie:
Proste ciasta wegetariańskie nie są przeznaczone tylko dla wegan i wegetarian. Warto nadmienić, że zawierają one dużą ilość białka, które jest potrzebne każdemu z nas. Czasami opłaca się wprowadzić do swojego jadłospisu zmiany i poznać nowe potrawy. Dieta wegańska opiera się głównie na warzywach i owocach dlatego łapcie przepis na ciasto, do którego wykorzystacie dojrzałe banany.
Składniki na chlebek bananowy: 2 dojrzałe banany, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki orzechów pekan, sól, 3/4 szklanki mleka kokosowego, 1 1/2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szklanki brązowego cukru
Przygotowanie:
Jak przygotować wegańskie ciasto drożdżowe? Zostało przyjęte, że ciasto drożdżowe jest najtrudniejszym ciastem do przygotowania. Jest ono bardzo czasochłonne i z reguły przygotowane według przepisów babci smakuje najlepiej. Przedstawiamy recepturę na pyszne, wegańskie ciasto drożdżowe, dzięki któremu przygotowane przez Ciebie ciasto będzie aromatyczne, wilgotne i równie smaczne jak to zrobione przez babcie.
Składniki: 0,5 kg mąki, 12 dag cukru, pół kostki masła, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 1,5 szklanki mleka owsianego, 35 g świeżych drożdży, 2 łyżki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Zobacz też: Sernik na ryżu bez sera. Wegańska wersja tradycyjnego wypieku, którą pokochasz od pierwszego kęsa