Chlebek bananowy z czekoladą to ciasto, które robi się ekspresowo. Wystarczy, że rozgnieciecie dojrzałe banany i połączycie je z pozostałymi składnikami. Wszystko zajmie wam około 15 minut - tyle czasu powinno też wystarczyć, by piekarnik rozgrzał się do odpowiedniej temperatury. Ciasto po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i miękki, wilgotny środek. Jest tak aromatyczne, że wiele osób zdziwi się, że nie dodaliście do niego nic poza bananami i czekoladą.
Chlebek bananowy z czekoladą - przepis:
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1 jajko
- 0,5 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 0,5 szklanki cukru (u nas ciemny cukier trzcinowy muscovado)
- 1,5 szklanki mąki pszennej typu 450
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej (koniecznie płaska!)
Dodatkowo:
- 100 g gorzkiej czekolady drobno pokrojonej lub w postaci kropelek
- opcjonalnie można dodać również nieco esencji waniliowej (ale nie jest to konieczne, bo ciasto jest bardzo aromatyczne dzięki bananom i czekoladzie)
Chlebek bananowy z czekoladą - krok po kroku:
- Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni Celsjusza (grzałki góra-dół). Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Mąkę przesiewamy do miski, a następnie łączymy z proszkiem i sodą. Odstawiamy suche składniki do czasu, aż będą potrzebne.
- Do miski przekładamy obrane banany, jajko i olej. Rozgniatamy owoce w miarę dokładnie i mieszamy, by składniki się połączyły. Nie przejmujcie się, jeśli w mieszaninie zostanie kilka większych kawałków bananów, po prostu będzie je widać gdzieniegdzie wewnątrz ciasta.
- Do mokrych składników dodajemy cukier i mieszamy dokładnie. W tym momencie można też dodać kilka kropelek ekstraktu waniliowego - jeśli z niego korzystacie.
- Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Ponownie mieszamy wszystko na gładkie ciasto.
- Na końcu do ciasta bananowego dodajemy czekoladę lub czekoladowe kropelki.
- Gotową masę przelewamy do przygotowanej wcześniej keksówki i wkładamy do piekarnika. Ile piec chlebek bananowy? Wystarczy, jeśli potrzymacie go w piekarniku przez około 60-70 minut - do czasu, aż wbity w ciasto patyczek do szaszłyków będzie suchy.
- Gotowe ciasto wyciągamy z piekarnika i studzimy w formie - uwaga, może nieco opaść.
Rada: W trakcie pieczenia uważajcie, by chlebek bananowy nie przypalił się z wierzchu. Jeśli będzie się tak działo, wstawcie go na nieco niższy poziom piekarnika lub przykryjcie z wierzchu papierem do pieczenia.
Jak udekorować chlebek bananowy?
Upieczony i ostudzony chlebek bananowy najprościej po prostu oprószyć cukrem pudrem. Doskonale smakuje również oblany czekoladą - możecie wykorzystać zarówno gorzką, jak i białą albo miks jednej i drugiej. Gdy czekolada lekko przestygnie, jej wierzch można przybrać na przykład połówkami orzechów włoskich, pekanów albo plasterkami suszonych bananów.
Chlebek bananowy możecie również upiec w małej tortownicy (o średnicy 19 centymetrów). Po upieczeniu i ostudzeniu można przekroić go na pół i - podobnie jak ciasto marchewkowe - przełożyć kremowym serkiem lub ubitym mascarpone.
Oprócz czekolady, chlebek bananowy można również przyrządzać w innych wydaniach. Sprawdźcie na przykład nasz przepis na chlebek bananowy z serem.