Sernik na ryżu bez sera. Wegańska wersja tradycyjnego wypieku, którą pokochasz od pierwszego kęsa

Sernik na ryżu jaśminowym to propozycja dla wegan i osób, które nie tolerują laktozy, a kochają ten wypiek. Składniki sprawią, że będzie smakował on wyjątkowo i nie będzie różnił się od pierwowzoru. A dodatek z ryżu preparowanego z czekoladą nada mu słodyczy.

Sernik na ryżu to wegańska wersja uwielbianego przez Polaków wypieku. Nie zawiera sera, ale składniki, jakich użyjemy do jego przygotowania sprawiają, że ciasto smakuje jak jego tradycyjny odpowiednik. Całość możemy zwieńczyć czekoladową kruszonką lub ryżem preparowanym. 

Zobacz wideo Sernik baskijski

Więcej przepisów na stronie Gazeta.pl.

Sernik na ryżu jaśminowym, czyli ciasto idealne dla wegan

Składniki na masę ryżową:

  • 250 g ryżu jaśminowego,
  • laska wanilii,
  • 500 ml mleka sojowego,
  • dwie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • dwie łyżki oleju kokosowego,
  • dwie łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
  • cztery łyżki ksylitolu.

Składniki na spód:

  • 150 g mąki gryczanej,
  • banan,
  • łyżka oleju kokosowego,
  • dwie łyżki mleka sojowego, ryżowego lub kokosowego,
  • trzy łyżki kakao.

Składniki na wierzch (opcjonalnie):

  • 1.5 kubka ryżu preparowanego,
  • 200 g wegańskiej czekolady,
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego.

Przepis na sernik na ryżu to dowód na to, że masa serowa nie zawsze jest potrzebna

  1. Banana ugnieć i połącz z mąką gryczaną, olejem kokosowym, olejem roślinnym i kakao. Ciasto powinno mieć zbitą i dość twardą konsystencję. Jeśli wydaje się być za miękkie, dodaj trochę mąki. 
  2. Masę bananowo-czekoladową wyłóż na blaszkę posmarowaną olejem i podsypaną mąką. Ciasto możesz wcześniej rozkruszyć w palcach. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.
  3. Ryż ugotuj z laską wanilii na mleku sojowym. Kiedy wystygnie, dodaj mąkę ziemniaczaną, olej kokosowy, proszek do pieczenia i ksylitol. Zblenduj wszystkie składniki tak, by zostały grudki.
  4. Masę serową wylej na podpieczony spód. Sernik wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na godzinę. 
  5. W tym czasie przygotuj masę z ryżem preparowanym. Podgrzej mleko i rozpuść w nim czekoladę wegańską. Kiedy ostygnie, dodaj ryż. Tak przygotowaną słodyczą ozdób wierch sernika.

Jeżeli nie chcesz przygotowywać masy z ryżu preparowanego, możesz przygotować czekoladową kruszonkę z tych samych składników, których użyłaś do zrobienia spodu. Wystarczy, że zetrzesz ciasto przed wstawieniem sernika do pieca. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.