Naleśniki z dwóch składników. Żadnym z nich nie są jajka, mąka i mleko. Przepis tak banalny, że aż zadziwia

Posłuchaj artykułu (ładuję...)
Chociaż przepis na naleśniki jest wszystkim znany, to nie zawsze mamy wszystkie składniki pod ręką. Okazuje się jednak, że do idealnych placków wystarczy użyć dwóch produktów, z czego jednym jest woda.

Naleśniki z dwóch składników nie wymagają użycia mąki, jajek ani mleka, dzięki czemu mogą je jeść również weganie i alergicy. Podstawą tych "odchudzonych" placków są płatki owsiane, które z pewnością większość osób ma w swojej kuchni.

Naleśniki bez mąki, jajek i mleka. Tylko dwa składniki

  • płatki owsiane
  • woda

Składniki przygotuj w proporcji 1:1, czyli na jedną szklankę płatków przypada jedna szklanka wody. Opcjonalnie można dodać do ciasta szczyptę soli.

Zobacz wideo Ażurowe naleśniki na słono

Jak zrobić naleśniki z dwóch składników? Będziesz potrzebować blendera

Przygotowanie naleśników należy zacząć od zamienienia płatków owsianych w mąkę. W tym celu najlepiej użyć blendera jednak równie dobrze można zmielić je w młynku do kawy. W drugim przypadku należy jednak przesypać powstałą mąkę do miski i wymieszać ją z wodą ręcznie.

Do kielicha blendera wsyp tyle płatków, ile potrzebujesz, a następnie dodaj odpowiednią ilość wody w proporcji 1:1. Na tym etapie możesz doprawić ciasto odrobiną soli. Całość dokładnie zmiksuj.

Płatki owsiane można zmielić w taki sposób, żeby powstała gładka masa, jednak ciekawym pomysłem jest zmielenie ich nieco grubiej, aby placki nabrały ciekawej tekstury. Ciasto o odpowiedniej konsystencji przelej do miski.

Dobrze rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierająca i wylewaj na nią partiami na nią niewielkie porcje masy naleśnikowej. Smaż do momentu, aż ciasto zetnie się od spodu. Wtedy przewróć placek na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.

Naleśniki powinny zarumienić się z obu stron. Gdy będą gotowe, przełóż je na talerz i pozostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie można podawać gotowe naleśniki na swój ulubiony sposób.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: