Naleśniki z dwóch składników nie wymagają użycia mąki, jajek ani mleka, dzięki czemu mogą je jeść również weganie i alergicy. Podstawą tych "odchudzonych" placków są płatki owsiane, które z pewnością większość osób ma w swojej kuchni.
Składniki przygotuj w proporcji 1:1, czyli na jedną szklankę płatków przypada jedna szklanka wody. Opcjonalnie można dodać do ciasta szczyptę soli.
Przygotowanie naleśników należy zacząć od zamienienia płatków owsianych w mąkę. W tym celu najlepiej użyć blendera jednak równie dobrze można zmielić je w młynku do kawy. W drugim przypadku należy jednak przesypać powstałą mąkę do miski i wymieszać ją z wodą ręcznie.
Do kielicha blendera wsyp tyle płatków, ile potrzebujesz, a następnie dodaj odpowiednią ilość wody w proporcji 1:1. Na tym etapie możesz doprawić ciasto odrobiną soli. Całość dokładnie zmiksuj.
Płatki owsiane można zmielić w taki sposób, żeby powstała gładka masa, jednak ciekawym pomysłem jest zmielenie ich nieco grubiej, aby placki nabrały ciekawej tekstury. Ciasto o odpowiedniej konsystencji przelej do miski.
Dobrze rozgrzej patelnię z powłoką nieprzywierająca i wylewaj na nią partiami na nią niewielkie porcje masy naleśnikowej. Smaż do momentu, aż ciasto zetnie się od spodu. Wtedy przewróć placek na drugą stronę i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
Naleśniki powinny zarumienić się z obu stron. Gdy będą gotowe, przełóż je na talerz i pozostaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Po tym czasie można podawać gotowe naleśniki na swój ulubiony sposób.
Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl