Ciasto bez pieczenia. Tak, nie potrzebujesz piekarnika! Aksamitny deser na bazie sera z owocowo-kakaową nutą

Ciasto bez pieczenia to wspaniałe rozwiązanie, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie deseru. Podajemy przepis na delikatne, aksamitne ciasto na bazie sera z owocowo-kakaową nutą, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie idealnym kompanem filiżanki kawy.

Ciasto bez pieczenia jest banalnie proste w wykonaniu, dlatego mogą je robić nawet początkujący domowi cukiernicy. Przygotowanie tego deseru nie wymaga kontrolowania piekarnika - wystarczy wstawić gotowe ciasto do lodówki. Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Oto przepis na deser na bazie sera i kawy.

Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów

Ciasto bez pieczenia - deser na bazie sera z kawowo-kakaową nutą

Składniki:

  • 200 g biszkoptów,
  • 200 ml mocnej kawy,
  • pół kilo twarogu do sernika,
  • kieliszek rumu,
  • trzy czwarte szklanki cukru,
  • dwie łyżki stołowe żelatyny w proszku,
  • 200 ml śmietanki trzydziestoprocentowej.

Przygotowanie:

  1. Przygotuj naczynie, w którym chcesz przygotować ciasto.
  2. Zrób masę kakaowo-serową. Utrzyj cukier z twarogiem na gładką, jednolitą masę. Dodaj rum i ucieraj aż składniki dobrze się połączą.
  3. Zalej żelatynę w garnku 40 ml kawy i dwiema łyżkami wody. Zamieszaj całość. W momencie, gdy mieszanka napęcznieje, podgrzewaj aż się rozpuści nie przestając mieszać.
  4. Dodaj dwie łyżki masy serowej do garnka z żelatyną i porządnie wymieszaj całość.
  5. Wlej żelatynę do masy serowej i dobrze wymieszaj.
  6. Ubij śmietankę i dodaj do masy serowej. Wmieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką.
  7. Biszkopty zanurzaj szybkim ruchem na moment w kawie.
  8. Układaj biszkopty w naczyniu i przekładaj je masą serową.
  9. Wierzch ciasta oprósz kakao w proszku i wstaw na kilka godzin do lodówki.
  10. Ciasto można przełożyć dodatkową warstwą suszonych moreli - dodadzą one owocowego aromatu.





    Smacznego!


Z czym podawać ciasto bez pieczenia? Najlepiej z kandyzowanymi owocami

Ciasto bez pieczenia będzie najsmaczniejsze z filiżanką kawy. Można je podawać z kandyzowanymi owocami i posypać dodatkowo startą gorzką czekoladą.

Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.