Ciasto bez pieczenia to wspaniałe rozwiązanie, kiedy mamy mało czasu na przygotowanie deseru. Podajemy przepis na delikatne, aksamitne ciasto na bazie sera z owocowo-kakaową nutą, które sprawdzi się w różnych sytuacjach. Będzie idealnym kompanem filiżanki kawy.
Fot. Pexels
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto bez pieczenia jest banalnie proste w wykonaniu, dlatego mogą je robić nawet początkujący domowi cukiernicy. Przygotowanie tego deseru nie wymaga kontrolowania piekarnika - wystarczy wstawić gotowe ciasto do lodówki. Jak zrobić ciasto bez pieczenia? Oto przepis na deser na bazie sera i kawy.
REKLAMA
Zobacz wideo Fasolka szparagowa w sosie ze świeżych pomidorów
Ciasto bez pieczenia - deser na bazie sera z kawowo-kakaową nutą
Przygotuj naczynie, w którym chcesz przygotować ciasto.
Zrób masę kakaowo-serową. Utrzyj cukier z twarogiem na gładką, jednolitą masę. Dodaj rum i ucieraj aż składniki dobrze się połączą.
Zalej żelatynę w garnku 40 ml kawy i dwiema łyżkami wody. Zamieszaj całość. W momencie, gdy mieszanka napęcznieje, podgrzewaj aż się rozpuści nie przestając mieszać.
Dodaj dwie łyżki masy serowej do garnka z żelatyną i porządnie wymieszaj całość.
Wlej żelatynę do masy serowej i dobrze wymieszaj.
Ubij śmietankę i dodaj do masy serowej. Wmieszaj ją delikatnie drewnianą łyżką.
Biszkopty zanurzaj szybkim ruchem na moment w kawie.
Układaj biszkopty w naczyniu i przekładaj je masą serową.
Wierzch ciasta oprósz kakao w proszku i wstaw na kilka godzin do lodówki.
Ciasto można przełożyć dodatkową warstwą suszonych moreli - dodadzą one owocowego aromatu.
Smacznego!
Z czym podawać ciasto bez pieczenia? Najlepiej z kandyzowanymi owocami
Ciasto bez pieczenia będzie najsmaczniejsze z filiżanką kawy. Można je podawać z kandyzowanymi owocami i posypać dodatkowo startą gorzką czekoladą.
Więcej pysznych przepisów znajdziecie na Gazeta.pl