Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.
Przygotowanie ciasta drożdżowego to bułka z masłem, jeśli tylko dysponujemy wolnym czasem, aby dać masie wyrosnąć. Istotny jest także dobór blaszki, w której upieczemy nasz deser. Jeśli będzie zbyt niska i szeroka - ciasto zrobi się po prostu suche, a cała maślana wilgotność, która decyduje o jego walorach smakowych - zniknie. Dlatego lepiej będzie zdecydować się na wyższe, węższe formy, takie jak keksówki lub tortownice.
Kruszonka
1. Do wysokiego naczynia wkładamy drożdże z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut,
2. W rondelku mieszamy masło (zostawmy około 10 ml do wysmarowania gotowego ciasta) z pozostałym mlekiem. Studzimy,
3. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier lub aromat waniliowy, cukier i sól. Mieszamy,
4. Do mieszanki z mąką dodajemy powoli mleko z masłem, a następnie drożdże. Wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem przez kilka minut. Jeśli za bardzo się klei - możemy dodać mąki. Pamiętajmy jednak o tym, że ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję, ale nie przyklejać się do dłoni,
5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,
6. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki kruszonki. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki,
7. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Wierzch smarujemy odrobiną roztopionego masła. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze pół godziny,
8. Po upływie tego czasu, na wierzchu układamy plasterki jabłka i posypujemy startą na dużych oczkach kruszonką,
9. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. w trybie góra-dół. Pieczemy przez około 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.