Ciasto drożdżowe z jabłkami. Zdradzamy, co zrobić, żeby wyszło wilgotne

Ciasta drożdżowe z pyszną kruszonką to klasyka polskich wypieków. Trudno znaleźć kogoś, kto nie zachwyciłby się cudownym, maślanym zapachem podczas przygotowywania tego deseru. Dodatek jabłek doda naszej drożdżówce charakteru, a odpowiedni wybór blaszki zagwarantuje miękkie, cudownie wilgotne ciasto.

Więcej sprawdzonych przepisów na ciasta znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl.

Przygotowanie ciasta drożdżowego to bułka z masłem, jeśli tylko dysponujemy wolnym czasem, aby dać masie wyrosnąć. Istotny jest także dobór blaszki, w której upieczemy nasz deser. Jeśli będzie zbyt niska i szeroka - ciasto zrobi się po prostu suche, a cała maślana wilgotność, która decyduje o jego walorach smakowych - zniknie. Dlatego lepiej będzie zdecydować się na wyższe, węższe formy, takie jak keksówki lub tortownice. 

Ciasto drożdżowe z jabłkami. Składniki

  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych,
  • 200 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub łyżeczka aromatu waniliowego,
  • 120 g rozpuszczonego i ostudzonego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 2 obrane i pokrojone w plasterki jabłka,
  • szczypta soli,
  • 2,5 szklanki mąki.

Kruszonka

  • 100 g mąki,
  • 50 g drobnego cukru,
  • 50 g zimnego masła.

Sposób przygotowania

1. Do wysokiego naczynia wkładamy drożdże z łyżeczką cukru i 100 ml mleka. Dokładnie mieszamy i odstawiamy przykryte ściereczką na 15 minut,

2. W rondelku mieszamy masło (zostawmy około 10 ml do wysmarowania gotowego ciasta) z pozostałym mlekiem. Studzimy,

3. Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier lub aromat waniliowy, cukier i sól. Mieszamy,

4. Do mieszanki z mąką dodajemy powoli mleko z masłem, a następnie drożdże. Wyrabiamy ręką lub mikserem z hakiem przez kilka minut. Jeśli za bardzo się klei - możemy dodać mąki. Pamiętajmy jednak o tym, że ciasto ma mieć dość rzadką konsystencję, ale nie przyklejać się do dłoni,

5. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny,

6. W tym czasie możemy przygotować kruszonkę. W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki kruszonki. Formujemy kulę i wstawiamy do lodówki,

7. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem formy. Wierzch smarujemy odrobiną roztopionego masła. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jeszcze pół godziny,

8. Po upływie tego czasu, na wierzchu układamy plasterki jabłka i posypujemy startą na dużych oczkach kruszonką,

9. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. w trybie góra-dół. Pieczemy przez około 35 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku.

Więcej o: