Pałki z kurczaka - prosty i szybki przepis. Ta ziołowa marynata to mistrzostwo

Pałki z kurczaka to pyszny i uniwersalny mięsny dodatek do obiadu. Soczyste mięso i chrupiąca skórka to zdecydowanie coś, co lubimy. Jak przyrządzić pałki z kurczaka, by były aromatyczne a mięso rozpływało się w ustach? Nasz przepis jest prosty, a kluczową rolę odgrywa ziołowa marynata.

Więcej przepisów na mięsa w aromatycznych marynatach znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Pałki z kurczaka to moim zdaniem najpyszniejsza część tego delikatnego mięsa. Bardzo często królują na naszych stołach jako szybkie i smaczne danie obiadowe, ale niestety czasem traktujemy pałki trochę po macoszemu. Zazwyczaj obsypujemy je jakimiś przyprawami i siup, do piekarnika, a przecież pałki mają potencjał! Dziś mamy dla was pyszny przepis na pałki z kurczaka w ziołowej marynacie.

Pyszne leczo poleca się na dzisiejszy obiadLeczo - przepis na rozgrzewający obiad. Wędzona papryka podbije smak

Pałki z kurczaka - przepis:

Składniki:

  • 10 pałek z kurczaka
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • olej

Pałki z kurczaka w ziołowej marynacie - jak je przygotować?

  1. Do większej miski włóż pałki z kurczaka i zalej je zimną wodą. Do wody dodaj 3 czubate łyżki soli i pozostaw udka w solance na godzinę.
  2. W tym czasie w małej miseczce przygotuj marynatę. Wlej do niej ok. 3-4 łyżek oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, słodką paprykę (opcjonalnie szczyptę wędzonej papryki), majeranek, bazylię oraz tymianek i całość zamieszaj.
  3. Wyjmij pałki z solanki i osusz je ręcznikiem papierowym. Skórkę natrzyj pieprzem i ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Następnie wlej do naczynia z pałkami przygotowaną marynatę i dokładnie natrzyj nią kurczaka. Naczynie z kurczakiem odłóż na całą noc do lodówki.
  4. Kiedy pałki już się zamarynowały, nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz mięso 45 minut. Następnie natrzyj je delikatnie kwaśną śmietaną, by skórka pięknie się przypiekła i piecz jeszcze 15 minut w 190 stopniach.

Kotlety jajeczneKotlety jajeczne - przepis na bezmięsny obiad. Jak je zrobić, by były pyszne?

Jak widzisz, pałki z kurczaka wcale nie muszą być nudne, a nasz przepis na ziołową marynatę z pewnością przypadnie do gustu twojej rodzinie. Zrób je na obiad, a każdy poprosi o dokładkę. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: