Więcej przepisów na mięsa w aromatycznych marynatach znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl
Pałki z kurczaka to moim zdaniem najpyszniejsza część tego delikatnego mięsa. Bardzo często królują na naszych stołach jako szybkie i smaczne danie obiadowe, ale niestety czasem traktujemy pałki trochę po macoszemu. Zazwyczaj obsypujemy je jakimiś przyprawami i siup, do piekarnika, a przecież pałki mają potencjał! Dziś mamy dla was pyszny przepis na pałki z kurczaka w ziołowej marynacie.
Pałki z kurczaka - przepis:
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 5 ząbków czosnku
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- olej
Pałki z kurczaka w ziołowej marynacie - jak je przygotować?
- Do większej miski włóż pałki z kurczaka i zalej je zimną wodą. Do wody dodaj 3 czubate łyżki soli i pozostaw udka w solance na godzinę.
- W tym czasie w małej miseczce przygotuj marynatę. Wlej do niej ok. 3-4 łyżek oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek, słodką paprykę (opcjonalnie szczyptę wędzonej papryki), majeranek, bazylię oraz tymianek i całość zamieszaj.
- Wyjmij pałki z solanki i osusz je ręcznikiem papierowym. Skórkę natrzyj pieprzem i ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym. Następnie wlej do naczynia z pałkami przygotowaną marynatę i dokładnie natrzyj nią kurczaka. Naczynie z kurczakiem odłóż na całą noc do lodówki.
- Kiedy pałki już się zamarynowały, nagrzej piekarnik do 170 stopni i piecz mięso 45 minut. Następnie natrzyj je delikatnie kwaśną śmietaną, by skórka pięknie się przypiekła i piecz jeszcze 15 minut w 190 stopniach.
Jak widzisz, pałki z kurczaka wcale nie muszą być nudne, a nasz przepis na ziołową marynatę z pewnością przypadnie do gustu twojej rodzinie. Zrób je na obiad, a każdy poprosi o dokładkę. Smacznego!