Ciasto marchewkowe najprostsze
Ciasto marchewkowe najprostsze
Czas przygotowania
powyżej godziny
Poziom trudności
łatwy
- Można zamrażać? Nie
Przygotowanie: powyżej godziny
Składniki (10porcji)
-
Mąka pszenna - 400 gCukier - 400 gProszek do pieczenia - 12 gSoda oczyszczona - 12 gSól - 1/2 łyżeczkiCynamon - łyżkaGałka muszkatołowa - 1/2 łyżkiOlej rzepakowy - 450 mlJajka - 6Marchewka - 400 g drobno startej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Wszystkie suche składniki (mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól, cynamon i gałkę muszkatołową) mieszamy w dużej misce. W drugiej misce łączymy lekko ubite jajka z olejem i startą marchewką. Zawartość tej miski dodajemy do wcześniej wymieszanych suchych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Formę o wymiarach 35 x 28 cm smarujemy masłem i napełniamy ciastem. Wyrównujemy wierzch i pieczemy około godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C. Po ostygnięciu kroimy na porcje.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory