weganizm
-
Wegański sernik z ryżu, który smakuje jak Rafaello. Pokochasz go od pierwszego kęsa
Masz ochotę na nieco inną wersję tradycyjnego sernika? Wypróbuj ryżową wersję tego wypieku. Ten sernik smakiem przypomina uwielbiane przez wiele osób Rafaello. Do tego jest całkowicie wegański.
-
Pyszny wielkanocny żurek bez jajek i mięsa. Nikt nie będzie kręcić nosem
Żurek to obowiązkowa potrawa na świątecznym stole. Tradycyjnie podaje się go z białą kiełbasą i jajkiem, jednak w takiej wersji może nie pasować każdemu. Zdradzamy, jak zrobić wegański żurek, który zasmakuje każdemu, niezależnie od prywatnych...
-
Czym zastąpić jajko w wypiekach i deserach? Wybierz te produkty, aby mieć pewność, że ciasto się uda
Czym zastąpić jajko w kuchni? To pytanie zadają sobie w szczególności osoby, które ze względów zdrowotnych nie powinny włączać ich do swojej diety, a także weganie unikający spożywania produktów odzwierzęcych. Są jednak sposoby na to, aby stworzyć...
-
Przepis na gofry bez jajek, mleka, a nawet glutenu. Potrzebne są tylko trzy składniki
Coraz więcej osób decyduje się na przejście na dietę wegetariańską bądź wegańską. Są też tacy, którzy nie mogą jeść nabiału czy glutenu. Jednak to nie powód, aby rezygnować z pysznej przekąski. Przedstawiamy przepis na gofry z tylko trzech...
-
Zamienniki mięsa - jak wpływają na smak i właściwości dań? Te produkty imitują je niemal idealnie
Czy można zastąpić mięso w tradycyjnych potrawach i nadal cieszyć się ich smakiem? Oczywiście, że tak. Na rynku jest mnóstwo produktów, których śmiało możemy użyć zamiast kurczaka, żeberek lub szynki. Oto ciekawe i popularne zamienniki mięsa.
-
Wegańskie pączki bez dodatku jajek i masła. Jak je zrobić, by były pyszne? Podpowiadamy
Wegańskie pączki to nie tylko propozycja dla wegan, ale też alergików i osób w podbramkowych sytuacjach. Szukasz alternatyw dla tradycyjnych pączków? Sprawdź poniższy przepis.
-
Genialny przepis na chrupiące tofu. Tylko jeden minus: "Upieprzycie się w tym wszystkim po łokcie"
Wegańskie przepisy są skomplikowane, a dania dziwne i niesmaczne? Nieprawda! Dziś mamy dla was propozycję na prostą przekąskę. Sprawdźcie, jak zrobić rewelacyjne smażone tofu w panierce.
-
"Dłuższe życie? Dziękuję, wolę mięso". Australijczycy oporni na zmianę diety, Polacy nie lepsi [BADANIE]
Choć dieta roślinna coraz śmielej wkracza do wielu kuchni, w większości wciąż dominują potrawy mięsne. Okazuje się, że perspektywa zmiany jadłospisu to, dla sporej liczby osób, kwestia bardzo kontrowersyjna.
-
Wegańskie jajko - brzmi jak oksymoron? Już nie. W Singapurze można je kupić za 15 dolarów
Rynek wegańskich zamienników produktów odzwierzęcych prężnie się rozwija. Firma z Singapuru sprzedaje wegańskie jajka na twardo. Kosztują "tylko" 15 dolarów za sztukę.
-
"Jak nie chcą jeść mięsa i serów, to po co nazywają tak swoje jedzenie?", czyli komu przeszkadza burger roślinny i wegański ser
"Mleko sojowe", "ser wegański", "burgery roślinne" - komu to przeszkadza? Okazuje się, że to nie kwestia obyczajowa, a polityczna. Tak bardzo, że sprawa co rusz trafia do Komisji Europejskiej. A czy ktoś myśli o konsumentach? Owszem, ale zależy o...
-
Najlepszy sposób na umycie truskawek. Potrzebujesz tylko dwóch składników
-
Ogórki małosolne - przepis w kilku krokach. Sprawdzona receptura babci. Będą chrupiące i pyszne
-
Połączenie pomidora z ogórkiem jest szkodliwe? Eksperci obalają popularny mit żywieniowy
-
"Milionerzy". Padło pytanie o kuloodporną kawę. Było warte 75 tys. zł. Uczestnik zaryzykował
-
Mięso już zawsze będzie mięciutkie. Wystarczy zastąpić wodę innym dodatkiem
- Typy mąki pszennej - sprawdź, jakie są i czym się od siebie różnią
- Naleśniki biszkoptowe to przepis na bardzo puszyste smakołyki. Nie tylko dzieci je pokochają
- Czosnek niedźwiedzi a zimowit jesienny - uważaj, aby ich nie pomylić! Podpowiadamy, czym się różnią
- Co zrobić, żeby rosół nie był mętny? Mamy 4 sprawdzone triki, które zapewnią klarowność rosołu
- Sernik na zimno. Przepis na puszysty deser z sezonowymi owocami i galaretką - idealny do kawy
-
Szarpana bananina hitem internetu. Do przygotowania potrzebna... skórka. "Jemy prawie kompost"
W mediach społecznościowych pojawił się filmik z przepisem na wegańską szarpaną "wieprzowinę". Do jej zrobienia wykorzystano... skórkę od banana. Jak zrobić szarpaną bananinę?
-
Ona nie je mięsa. On "oprócz zupy, nie zje nic, co jest wegańskie". To się da pogodzić? Przekonajmy się
Pierwsze, co przychodzi na myśl na temat związków, w których jedna osoba jest mięsożercą, a druga wege? "Jak oni to robią?". Potem kolejne pytania: To się da pogodzić? Jak to wygląda w praktyce? Otóż okazuje się, że da się i to wcale nie jest taki...
-
Co na ognisko? Sprawdź propozycje dla wegetarian i tradycyjne
Co na ognisko? Kojarzy nam się ono głównie z pieczeniem kiełbasek, jednak w dzisiejszych czasach coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Co prawda zawsze można postawić na pieczone ziemniaki, jednak nie tylko one będą specjałem z ogniska. Z...
-
Europosłanka proponuje zakaz reklamowania i promowania mięsa. Komentujący: "Chcecie jeść trawę, to proszę bardzo. Ja potrzebuję mięsa"
"Mamy zakaz reklamy i promocji papierosów - czas na zakaz promowania mięsa, mleka, nabiału" - napisała na Twitterze europosłanka Sylwia Spurek. Komentarze? Powiedzieć, że ironiczne, to jak nie powiedzieć nic.
-
Parmezan nie jest ani wegański, ani nawet wegetariański. Ale jego zamiennik posmakuje też mięsożercom
Przeszliście na dietę wegetariańską? Niestety powinniście zrezygnować również z parmezanu. Na szczęście istnieje zamiennik tego sera, który łatwo przygotujecie w domu. Sprawdźcie, jak zrobić wegański parmezan.
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
"To co ty jesz, trawę i kamienie?" - to pytanie funkcjonuje już w środowisku wegan jako żart. Co Polacy wiedzą o diecie opartej na roślinach? Dlaczego tak trudno na nią przejść? Sprawdźcie wyniki raportu "Kuchnia roślinna w Polsce".
-
Światowy Dzień Wegan obchodzimy 1 listopada. Czy wiesz co to za święto?
Światowy Dzień Wegan obchodzimy 1 listopada. Czy znasz historię tego święta? Zobacz, jak uczcić ten wyjątkowy dzień.
-
Skwarki z tofu i ziemniaki z roślinnym gzikiem, czyli wegański comfort food [PRZEPISY]
Weganizm szybko stał się jednym z najpopularniejszych stylów jedzenia i życia. Mimo to wielu wciąż nie może się do niego przekonać - "a bo to sama zielenina, a bo nie idzie się tym najeść, a bo to niesmaczne". Okazuje się, że wszystkie te zarzuty...
-
Ed Sheeran rozdawał jedzenie z foodtrucka? Wielu londyńczyków dało się nabrać
Znane są przypadki pojawiania się w social media osób, które są uderzająco podobne do gwiazd kina lub muzyki. Niestety często słyszymy o nich przy okazji skandali, wymuszeń czy oszustw albo ich angażu w kontrowersyjnych projektach. Tym bardziej...
-
Roślinna rewolucja nabiera tempa! Wegańskie hot dogi już wkrótce w ofercie Żabki
Już wkrótce Żabka wypuści wegańskie hot dogi. Sieć poinformowała, że będą dostępne w ofercie sklepów od 2020 roku.