Śmietany używamy do wielu potraw, jednak wiele osób stara się jej unikać z uwagi na jej kaloryczność. Roślinie także liczba osób, która rezygnuje lub ogranicza spożywanie nabiału oraz produktów odzwierzęcych.
Zdarza się, że czasem wrócimy ze sklepu z siatkami pełnymi różnych produktów, jednak zapomnimy o jednym z nich. Co zrobić, kiedy okaże się nim śmietana? Bez obaw nie musisz pędzić, aby ją dokupić z powodzeniem, zamiast niej możesz użyć mleka i masła. Wystarczy, że dokładnie wymieszasz ze sobą 1/4 szklanki roztopionego masła z 3/4 szklanki mleka. Jeśli dodatkowo będziesz chciał zagęścić miksturę, możesz dodać łyżkę mąki. Pamiętaj, że sposób ten sprawdzi się, gdy przygotowywane przez ciebie danie jest pieczone lub gotowanie, jednak w przypadku wypieków ten trik nie jest zalecany, ponieważ mieszanka mleka i masła nie ubije się tak, jak śmietana.
Zupa to pożywne danie, które uwielbiają zarówno dzieci, jak i wyrafinowani smakosze. Jeśli wolisz, żeby twoja zupa była mniej kaloryczne, jednak nie chcesz rezygnować z jej zabielania to mamy dla ciebie dobrą wiadomość. Z powodzeniem możesz użyć gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego. Gdy zdecydujesz się na użycie jogurtu greckiego, polecamy rozcieńczyć go z mlekiem, wówczas będzie miał konsystencję zbliżoną do śmietany.
Weganie i wegetarianie często podczas gotowania zastanawiają się czym zastąpić śmietanę, aby danie było smaczne i pozbawione produktów odzwierzęcych. Okazuje się, że śmietanę świetnie zastąpi tłusta frakcja mleka kokosowego. Musisz jednak wcześniej wstawić je do lodówki przynajmniej na dwa dni, aby rozwarstwiło się, wówczas "śmietaną" będzie gęsta część mleka, którą możemy następnie ubić, jak zwykłą śmietanę.
Zobacz też: Czym zastąpić kostkę rosołową? Wywar bez niej będzie lepszy i zdrowszy