mleko
-
Gdzie wyrzucać karton po mleku? Skończ z szukaniem wymówek i zadbaj o środowisko
Gdzie wyrzucać karton po mleku? To pytanie zadaje sobie wielu z nas. W końcu wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że segregacja śmieci nie należy do najprostszych czynności. Warto jednak zagłębić się w temat. Dbanie o środowisko jest nie tylko...
-
Mleko już nigdy nie wykipi. Wystarczy natrzeć garnek lub użyć odrobiny popularnej przyprawy
Kipiące mleko to koszmar. Nie dość, że wydłuża to czas przygotowania posiłku, to jeszcze trzeba później szorować kuchenkę. Na szczęście są sposoby na to, by mleko nie wykipiało. Na dodatek bardzo proste, bo jest duża szansa, że pomocne produkty i...
-
Zupa nic - przysmak każdego dzieciaka w PRL. Słodycz wanilii może zawrócić w głowie, ale kluczem są jajka
Zupa nic - niby "nic", a takie pyszne. Przepis na ten deser jest bardzo stary i do łask powrócił w czasach tzw. komuny, kiedy wszystkiego było mało. Faktycznie, zupa nic to zaledwie kilka składników, a najważniejsze to mleko, wanilia i jajka. Jak...
-
Czy picie surowego mleka prosto od krowy jest bezpieczne? Dietetyczka przestrzega
Picie mleka prosto od krowy kojarzy się wielu osobom z beztroskimi wakacjami na wsi. Jego smak często budzi miłe wspomnienia. Czy jednak picie takiego mleka jest bezpieczne? Jak wypada ono w porównaniu z mlekiem, które wszyscy kupujemy w sklepach?...
-
Mleko z trzech składników? Tiktoker wypróbował przepis Anny Lewandowskiej. Od razu podzielił się swoją opinią
Anna Lewandowska pochwaliła się, że mleko roślinne przygotowuje sama w domu. Wystarczą trzy składniki i odrobina czasu, by cieszyć się doskonałym i zdrowym napojem. Tiktoker postanowił przetestować ten prosty przepis. Smak go jednak zaskoczył.
-
Czerstwy chleb. Co zrobić z resztkami suchego pieczywa? Przygotuj proste danie na gorąco
Czerstwy chleb to zmora niemal każdego domu. Wystarczy, że przygotowując śniadanie, ukroimy zbyt wiele kromek, które ostatecznie lądują w chlebaku. Czerstwego chleba nie musimy jednak wyrzucać. Co zrobić z suchymi resztkami?
-
Przepis na rogaliki serowe z dżemem idealne do kawy. Takich wypieków nie znajdziesz nigdzie indziej
Przepis na rogaliki serowe z dżemem to największy hit tej zimy. Jeśli jeszcze nie próbowałeś samodzielnie przygotować tych wypieków, nie możesz dłużej zwlekać. Doskonale komponują się z ulubioną konfiturą, a popijane kakao bądź mlekiem, smakują...
-
Zupa nic, czyli zapomniany deser z tego, co masz pod ręką. Ważna jest wanilia i trik z jajkami
Zupa nic to trochę już zapomniany, ale bardzo smaczny deser na bazie mleka podawany na zimno. Zupę nic podawano po obiedzie już 200 lat temu, a smak wzbogacała laska wnililii i kluseczki z białka jajka. Dziś mamy dla was przepis na ten deser, dzię...
-
Porównał mleko w kartonie z mlekiem w butelce. Twierdzi, że nie ma w nim witamin. To mit
Kucharz Piotr Ogiński porównał mleko UHT w kartonie z mlekiem w butelce. Jego zdaniem mleko UHT po poddaniu obróbce cieplnej traci cenne witaminy i jest "tylko białą wodą z dodatkiem wapnia". Ogiński uważa, że lepiej sięgać po mleko świeże z...
-
"Pij mleko, będziesz wielki". Sprawdźcie, ile wiecie o produktach mlecznych!
Zdobędziecie komplet punktów?
-
Zamiast mazurka podaj to w Wielkanoc. Zniknie szybciej niż niejeden wypiek
-
Najlepsze mięso na Wielkanoc? Domowa szynka z solanki powali cię na kolana
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Wielkanocny klasyk - domowy pasztet. Będą grzyby i wątróbka, ale nie będzie bułki
-
Chciała zrezygnować z wakacji, by kupić Thermomix. "Jak pod wpływem sekty"
- Flaczki. Przepis na klasyczne danie kuchni polskiej. Goście będą zachwyceni
- Bożena Dykiel nie tylko zmywa, ale też robi serniki. Jej przepis to hit
- Bary mleczne przetrwały lata. Wciąż je kochamy. "Trzyskładnikowy obiad za 15 zł"
- Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi? Oto trzy szybkie metody babci Zosi
Jeśli jesteśmy miłośnikami rybnych przekąsek, ale coś poszło nie tak i nasz przysmak jest za słony, warto wykorzystać sposób na pozbycie się nadmiaru soli ze śledzi. Przygotowaliśmy trzy sprawdzone metody babci Zosi, które przydadzą się w każdej...
-
Kożuch z mleka - trauma z dzieciństwa? Już nie! Oto co robią z nim najlepsi kucharze
Gotowanie mleka wiąże się zazwyczaj z powstaniem nie przez wszystkich lubianego kożucha. Wbrew pozorom można go używać w kuchni do wielu różnych potraw. Przedstawiamy kilka pomysłów na to, jak go wykorzystać.
-
"Nie wypiję tego, nawet gdybym umierał z pragnienia". Tiktokerka pokazała jak przygotowuje mleko z ziemniaków
Od dawna wiadomo, że mleko nie jest produktem jedynie odzwierzęcym. Jednak kto by się spodziewał, że może powstać także z ziemniaków? Przepis pokazała tiktokerka, która zszokowała obserwatorów. Niektórzy zastanawiają się jak to możliwe.
-
Przypalasz mleko podczas gotowania? Ja dotąd też, ale sprawdziłam jeden trik. Naprawdę działa!
Przypalić mleko podczas gotowania jest bardzo łatwo. Wie o tym każdy, kto musiał podgrzać lub zagotować je, np. do budyniu czy innego deseru. Zdarza się to każdemu, ale jest pewien trik z wodą, który naprawdę działa. Przekonałam się na własnej...
-
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka? To możliwe, ważne są jednak pewne zasady. Zdradzamy prosty przepis
Jak zrobić bitą śmietanę z mleka, aby była puszysta lekka i nadawała się do deserów? Okazuje się, że jest to możliwe. Choć zazwyczaj wykonujemy ją, używając śmietany kremówki, to jednak nie jest ona niezbędna. Ważne, aby mleko było mocno słodzone....
-
Dodaj to do kalafiora, a zachowasz jego smak i kolor. Masz go w kuchni
Gotowany kalafior podawany z masełkiem i podsmażaną bułką tartą to smak dzieciństwa. Jest idealnym dodatkiem do dań głównych, sprawdza się również jako przekąska. Aby jeszcze bardziej podbić jego smak i aby nie tracił koloru, wystarczy dodać jeden...
-
Jak zrobić mleko owsiane? Domowy sposób na zdrowy produkt roślinny, idealny do kawy czy śniadania
Jak zrobić mleko owsiane? Ten roślinny napój zyskuje coraz większą popularność, a w wielu domach taje się alternatywą dla mleka pochodzenia zwierzęcego. Niewiele osób jednak wie, że owsiany napój można przygotować samodzielnie. Jak to zrobić?
-
Zupa nic - przepis uwielbiany przez nasze babcie. Spróbuj odtworzyć go w swojej kuchni
Zupa nic - przepis na tradycyjną, lekką, mocno mleczną i waniliową zupę, która smakiem przypomina roztopione lody. Różnica jest taka, że jest jeszcze lepsza! Zachęcamy do wypróbowania przepisu na to pyszne danie.
-
Czy jest sens moczyć mięso w mleku? Uważaj, bo może się to źle skończyć
Jeśli chodzi o marynowanie mięsa, na przykład na kotlety schabowe, oprócz przypraw bardzo często sięgamy także po mleko, myśląc, że w ten sposób mięso skruszeje i będzie smaczniejsze. Okazuje się, że to nie do końca dobry pomysł. Poznaj lepsze...
-
Jak zrobić kefir w zaciszu własnej kuchni? To prostsze niż myślisz. Potrzebne będą tylko dwa składniki
Jak zrobić kefir w domowej wersji? To banalnie proste. Kefir dostarcza nam szeregu właściwości prozdrowotnych, a do tego wyrównuje nam florę bakteryjną. Jest on zatem sprzymierzeńcem właściwej pracy naszych jelit. Dowiedz się, jak go wykonać.
-
Kawa mrożona z lodami - przepis na upalne dni. Pomysły na orzeźwiający napój
Mrożona kawa to idealny napój na gorące dni - pobudza do działania, orzeźwia i chłodzi, a przy tym może być pysznym deserem. Mrożonej kawy możemy napić się nie tylko w kawiarni, ale również sami przygotować ten kawowy napój w domu. Zabaw się w...
-
Jak usunąć nieprzyjemny zapach ryby? Potrzebujesz tylko jednego składnika. Masz go w lodówce
Ryba to specyficzne danie - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Wiele osób rezygnuje z jej przygotowywania ze względu na specyficzny zapach. Nie należy on do najprzyjemniejszych. Co trzeba zrobić, by się go pozbyć? Pomoże w tym mała sztuczka.
-
Zupa "nic" to prawdziwy hit PRL-u. Jej smak jest niezapomniany, a składniki każdy ma w domu
Zupa "nic" to kultowy deser, który zasmakuje wszystkim miłośnikom mleka i wanilii. W smaku przypomina roztopione lody waniliowe, a jej przygotowanie nie zajmie więcej niż kilka minut. Podaje się ją na zimno i jest idealnym przysmakiem na cieplejsz...
-
Przepis na domowy budyń - pyszny deser z czasów dzieciństwa. Jak zrobić budyń?
Przepis na domowy budyń to jedna z pyszniejszych i prostszych receptur, które szybko przygotujemy w domu. Kremowy, delikatny, a przede wszystkim zdrowy. Chociaż popularność zyskał budyń w proszku, to warto poświęcić chwilę i przypomnieć sobie smak...
-
Mleko baziowe na Wielkanoc i nie tylko. Pomaga w przeziębieniu, a robi się je tylko z dwóch składników
Mleko z bazi to coś, co musi znać każdy amator naturalnych sposobów na ból i przeziębienie. Właściwości zdrowotne "kotków" są znane od wieluset lat, a przepis na mleko baziowe jest banalny - rach ciach i zdrowy, wiosenny napój gotowy.
-
Sos chrzanowy - przepis na dodatek, który podkreśli smak mięsnych potraw. Dwie wersje znanego klasyku
Sos chrzanowy to przepis na pyszny dodatek do jajek czy mięs. Robi się go szybko, a dodatkowo łatwo można dostosować smak pod swoje preferencje. Przedstawiamy dwie wersje sosu chrzanowego - z jajkiem i z mlekiem. Radzimy też, z czym najlepiej go...
-
Mleko bez laktozy - co sprawia, że jest słodsze od zwykłego? Wiemy, kto powinien po nie sięgać
Często i chętnie sięgamy nabiał. Wielu z nas wybiera jednak mleko bez laktozy, które smakiem nieco różni się od tego klasycznego. Czy zastanawialiście się, czemu jest od niego słodsze? To "sprawka" pewnego procesu, któremu napój podlega.
-
Kasza manna na mleku - proste danie, które przypomni smak dzieciństwa. Dorzuć owoce, dżem lub polej syropem
Znudziły ci się tradycyjne śniadania i szukasz nieco urozmaicenia w kuchni? Ten prosty przepis może być przysłowiowym strzałem w dziesiątkę! Jak przyrządzić najlepszą kaszę mannę na mleku?
-
Co zrobić, żeby woda nie kipiała? Pomoże trik z drewnianą łyżką
Co zrobić, żeby woda nie kipiała podczas gotowania? Na szczęście łatwo temu zaradzić. Mamy dzisiaj dla was dwa przydatne triki, dzięki którym można zapobiec kipieniu. Sprawdźcie, co zrobić.
-
Złote mleko - przepis na zimowy nektar bóstw, który rozgrzewa i poprawia nastrój. Ten dodatek to strzał w 10
Złote mleko to napój tysiąca właściwości. Nie tylko świetnie smakuje, ale także wzmacnia odporność i pracę mózgu, uwalnia hormony szczęścia oraz, co najważniejsze w okresie zimowym - zwalcza przeziębienie w zarodku. Przepis na złote mleko jest...
-
Naleśniki ze szpinakiem - przepis pełen smacznych dodatków
Naleśniki ze szpinakiem można przygotować zgdonie z własnymi upodobaniami. Zdrowa baza w postaci zielonych liści szpinaku sprawdzi się zarówno w połączeniu z kurczakiem, serem feta, jak i pieczarkami. Szukasz pomysłu na naleśniki? Sprawdź przepis...
-
Złote mleko - przepis na zimowy napój. Dzięki jednej z przypraw przeziębienie nie będzie ci straszne
Złote mleko to napój, który zdobył nasze serca nie tylko za sprawą wyjątkowego smaku, lecz także ze względu na walory zdrowotne. Złote mleko świetnie rozgrzewa i odżywia, idealnie więc sprawdza się jako naturalny przeciwnik zimowego przeziębienia....
-
Naleśniki bez jajek, glutenu i mleka - sprawdź przepisy przy dietach eliminacyjnych
Znacie przepisy na naleśniki bez jajek, tradycyjnej mąki, czy produktów mlecznych? Uwierzcie, że mogą być równie smaczne jak zwykłe naleśniki. Jeśli szukasz alternatywnych rozwiązań i łatwych przepisów, to poniżej znajdziesz 3 ciekawe propozycje.
-
Kluski lane - proste, szybkie i smaczne. Przepis na kluski lane
Kluski lane to dla wielu osób smak dzieciństwa. Kojarzymy je jako prostą potrawę przygotowywaną na mleku. Można jednak pokusić się o podanie ich w inny sposób. Jaki? Podpowiadamy.
-
Mleko zawsze ci się przypala? Prosty patent pomoże tego uniknąć
Gotujecie mleko, a połowa ląduje na kuchence? Chyba każdemu z nas się to zdarzyło. Dziś mamy dla was kilka porad, co zrobić, aby kolejnym razem mleko nie wykipiało.
-
Trzymasz mleko w drzwiach lodówki? To najgorsze miejsce. Wyjaśniamy, dlaczego
Czy jesteście pewni, że właściwie przechowujecie mleko? Okazuje się, że to, gdzie stawiamy je w lodówce, ma duże znaczenie dla jego przydatności do spożycia. Sprawdźcie, w którym miejscu należy je stawiać.
-
Rosół w burzę się psuje, a mleko kwaśnieje? To możliwe - ale z powodu innego, niż myślicie
Słyszeliście, że podczas burzy rosół się psuje, a mleko kwaśnieje? Jedni mówią, że to przesąd i trzeba to włożyć między bajki, inni zaś zarzekają się, że sami to zauważyli. Sprawdzamy, czy to możliwe.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
Twaróg bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Jest niezbędny do sernika i do pierogów ruskich, a wymieszany z jogurtem i szczypiorkiem stanowi genialny dodatek do pieczywa. Jak wybrać najlepszy twaróg? Jak zrobić własny? Mamy dla was garść...
-
Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
Ryż na mleku to jedno z tych dań, które przywodzi na myśl czas dzieciństwa. Dziś mamy dla was inną wersję tej potrawy. Sprawdźcie, jak zrobić babeczki z ryżowym puddingiem.