karmel
-
Karmelowy sernik na każdą okazję. Wierzch udekoruj tym składnikiem, a goście padną ci do stóp z wdzięczności
Wielu twierdzi, że prawdziwe ciasto powinno być obłędnie słodkie. Za nic mają więc tarty z owocami lub wypieki z cytrusową nutą. Jeśli tobie również marzy się deser słodki jak ulepek, karmelowy sernik będzie strzałem w dziesiątkę. To ciasto...
-
Tu nie musisz wybierać lewego lub prawego. Deser o smaku popularnego batonika zrobisz bez problemu w domu
Nie ma to jak słodki karmel z dodatkiem czekolady i chrupiących ciastek. Tego batona chyba nie trzeba nikomu przedstawiać. Popularna reklama napędza apetyt, ale cena sklepowych słodkości może na dłuższą metę odstraszać. My doradzamy, jak zrobić...
-
Warstwowe ciasto bije na głowę klasyczne placki. Bez pieczenia, a smakuje jak z najlepszej cukierni
Szukasz przepisu na deser, który zrobi wrażenie na gościach? Warstwowe ciasto 3 bit to już klasyka, która kusi karmelową nutą i łatwością w przygotowaniu. Zapomnij o pieczeniu - ciasteczkowy spód sprawdzi się doskonale, szczególnie w anturażu...
-
Karmelizowane gruszki idealne do jesiennych przekąsek. Tym dodatkiem wyniesiesz każdą potrawę na wyższy poziom
Karmelizowane gruszki kojarzą się z luksusem, podczas gdy łatwo zrobić je samemu w domu. Wystarczy kilka wolnych minut i trzy składniki, by wyczarować to kulinarne cudo. Możesz podawać je jako dodatek do deserów, lub przełamywać nimi smak serów i...
-
Syrop do kawy, który oczaruje cię karmelowym aromatem i smakiem. Wystarczą trzy składniki
Pyszny, aromatyczny syrop do kawy może dodać nieco barw twoim porankom. Słodkie nuty czekolady, egzotyczne akcenty kokosa czy intensywność klasycznego karmelu sprawią, że już raczej nie sięgniesz po "zwyczajną" kawę. Jak zrobić idealny karmelowy,...
-
Jak zrobić karmel do ciast i deserów? Sposób jest banalny, ale nie spuszczaj wzroku z patelni
Karmel to nieodłączny element wielu ciast takich jak snikers i krówka, czy deserów lodowych i babeczek. Przepis na karmel jest naprawdę banalny - to w zasadzie cukier poddany działaniu wysokiej temperatury. Jednak niepozorny błąd sprawi, że zamias...
-
Solony karmel to coś, co kochamy. Jak zrobić go w domu i do czego będzie pasował?
Solony karmel to doskonały dodatek do wielu deserów. Nie tylko tych kupionych w sklepie lub cukierni! Sprawdź, jak zrobić słony karmel samodzielnie i wypróbuj go do domowych słodkości.
-
Szyszki - przepis na łakocie z trzech składników. Najlepszy pomysł na małe świąteczne co nieco
Szyszki to obłędne łakocie zrobione z preparowanego ryżu i cukierków krówek. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli a święta to idealny czas, by się nimi delektować. Jak zrobić słodkie szyszki? Przepis jest bardzo prosty, w kilka chwil możesz...
-
"Ciastko. Karmel. Czekolaaada!" Pamiętacie? A co powiecie na sernik a la twix? Idealny, gdy macie dość klasyków
Pamiętacie reklamę Twixów? "Ciastko! Karmel! Czekolaaada!" - to dopiero był hicior... Ale gwarantujemy, że jeszcze więcej entuzjazmu wzbudzi pyszny sernik a la twix, na który przepis wam dzisiaj zdradzimy. Sprawdźcie, jak go zrobić.
-
Kokosowe ciasteczka razy 4! Klasyczne, z karmelem, mango i malinami
Macie w domu wiórki kokosowe? To już połowa sukcesu! Poszukajcie jeszcze tylko kilku składników i zrobimy kokosowe ciasteczka.
- Sałatka teściowej. W roli głównej pieczarki. Lepszej nie jadłam
- Co można zrobić z dyni oprócz zupy dyniowej? Wypróbuj smarowidła
- Umiesz dbać o swoje zdrowie? Nie zapominasz o profilaktyce? Sprawdź się w tym quizieMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Sałatkę żydowską robię co sobotę. Pyszna, tania i pasuje do wszystkiego
- Na Śląsku tak robią kotlety mielone. Oprócz mięsa mielonego ważne jest jeszcze coś
- Dziwnie wygląda, więc wiele osób ją omija. Tymczasem jest lepsza niż jabłka i obniża cukier
- Słodki i niepowtarzalny. Ostatni dzwonek, żeby przygotować piernik na święta
- Naleśniki to przeszłość, te placuszki są o niebo lepsze. Dodaj ten składnik
- Osobliwy grzyb. "Maniek z Epoki Lodowcowej" czy "Potwór z Loch Ness"?
- Zrobiłam sos i opadła mi szczęka. Wrzuciłam pulpety i zjadłam w kilka minut
-
Domowy karmel lub kajmak, który nigdy się nie przypali i nie trzeba go gotować. Gotowy w pół godziny! [PRZEPIS]
Przygotowanie domowego karmelu lub kajmaku to długotrwały proces. W dodatku słodka masa bardzo łatwo się przypala. Jest jednak prosty sposób by zrobić go szybko i bez gotowania. Wystarczy użyć... daktyli.
-
Kiedyś tradycyjny trunek, dziś mało kto pamięta, jak się ją przyrządza. Jak zrobić przepalankę w domu?
Być może słyszeliście kiedyś o przepalance. To alkohol domowej roboty, który przyrządzali nasi dziadkowie i pradziadkowie. Jego podstawą jest spirytus, ale dodatek wody i słodkiego karmelu zdecydowanie łagodzi doznania. Jak ją zrobić w domu?
-
Masa kajmakowa do ciast i deserów na trzy sposoby. Jak ją przygotować?
Masa kajmakowa dobrze znana jest wszystkim miłośnikom ciast i innych wyrobów cukierniczych. Doskonale komponuje się z czekoladą i orzechami, jest niezastąpiona do wafli i kruchego ciasta. Masa kajmakowa w puszce dostępna jest w wielu sklepach,...
-
Karmel i kajmak - jak to się robi?
Karmel i kajmak to dla wielu osób synonimy. Tymczasem, choć smakują podobnie, są to dwie różne rzeczy. Czym się różnią, jak je przygotować i do czego wykorzystać?
-
Ciasto z orzechami
Jakie ciasto z orzechami jest najsmaczniejsze? Pewnie, że klasyczny orzechowiec! Będzie on doskonałym rozwiązaniem zarówno na przyjęcie, jak i poobiednią zachciankę. Zapraszamy po przepis na pyszne ciasto z orzechami!