Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Słodycze z dodatkiem solonego karmelu robią prawdziwą furorę. Nic dziwnego, bo to połączenie jest po prostu idealne: sól świetnie wydobywa smak z karmelu. Jak zrobić domowy solony karmel? Przepis jest prostszy, niż myślicie.
Składniki:
Do garnka (najlepiej wybrać garnek z aluminium o grubszym dnie - emaliowany może się szybciej przypalić) wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu, aż zacznie się rozpuszczać i brązowieć. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, aż dobrze połączy się z cukrem. Następnie powoli wlewamy śmietankę i łączymy, aż masa osiągnie gładką konsystencję. Na koniec dodajemy gruboziarnistą sól i wszystko mieszamy. Jeśli karmel wyszedł za gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody.
Wskazówka: niektórzy radzą, by zamiast zwykłego masła użyć masła orzechowego. Z jego dodatkiem solony karmel zyska więcej głębi!
Solony karmel jest doskonały dodatkiem do wielu deserów. Można nim polać np. brownie, sernik (tradycyjny będzie pyszny, ale sernik oreo lub sernik z dodatkiem masła orzechowego - idealny!), banoffee czy muffiny kakaowe. Wzbogaci smak tiramisu i deserów lodowych, a gorąca szarlotka podana z waniliowymi lodami i solonym karmelem będzie prawdziwą bajką! Kruche ciasteczka, pankejki i naleśniki na słodko... lista słodkości jest długa. Najbezpieczniej dodawać go do deserów o smaku czekolady, wanilii, z orzechami, bananami i kokosem.