Solony karmel to coś, co kochamy. Jak zrobić go w domu i do czego będzie pasował?

Solony karmel to doskonały dodatek do wielu deserów. Nie tylko tych kupionych w sklepie lub cukierni! Sprawdź, jak zrobić słony karmel samodzielnie i wypróbuj go do domowych słodkości.

Więcej przepisów na słodkości znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Słodycze z dodatkiem solonego karmelu robią prawdziwą furorę. Nic dziwnego, bo to połączenie jest po prostu idealne: sól świetnie wydobywa smak z karmelu. Jak zrobić domowy solony karmel? Przepis jest prostszy, niż myślicie.

Solony karmel - przepis

Składniki:

  • 100 g białego cukru,
  • 100 ml śmietanki kremówki 36%,
  • 50-60 g masła,
  • sól gruboziarnista,
  • odrobina wody.
Zobacz wideo Odwracane z ciasto bananem i karmelem

Jak zrobić solony karmel?

Do garnka (najlepiej wybrać garnek z aluminium o grubszym dnie - emaliowany może się szybciej przypalić) wsypujemy cukier i podgrzewamy go na średnim ogniu, aż zacznie się rozpuszczać i brązowieć. Wtedy dodajemy masło i mieszamy, aż dobrze połączy się z cukrem. Następnie powoli wlewamy śmietankę i łączymy, aż masa osiągnie gładką konsystencję. Na koniec dodajemy gruboziarnistą sól i wszystko mieszamy. Jeśli karmel wyszedł za gęsty, rozcieńczamy go odrobiną wody. 

Wskazówka: niektórzy radzą, by zamiast zwykłego masła użyć masła orzechowego. Z jego dodatkiem solony karmel zyska więcej głębi!

Do czego podawać solony karmel?

Solony karmel jest doskonały dodatkiem do wielu deserów. Można nim polać np. brownie, sernik (tradycyjny będzie pyszny, ale sernik oreo lub sernik z dodatkiem masła orzechowego - idealny!), banoffee czy muffiny kakaowe. Wzbogaci smak tiramisu i deserów lodowych, a gorąca szarlotka podana z waniliowymi lodami i solonym karmelem będzie prawdziwą bajką! Kruche ciasteczka, pankejki i naleśniki na słodko... lista słodkości jest długa. Najbezpieczniej dodawać go do deserów o smaku czekolady, wanilii, z orzechami, bananami i kokosem. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA