Tradycyjny sernik jest pyszny, ale przygotowywany zawsze w ten sam sposób może się znudzić. Dziś mamy dla was przepis nawiązujący do jednego z najpopularniejszych batonów. Kruche ciasto, karmel, puszysta masa serowa i głęboki smak czekolady... Sprawdźcie, jak zrobić sernik a la twix.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu właściwego, polecamy genialny sernik piernikowy. Poezja!
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
Na kruche ciasto:
Na masę serową:
Na polewę czekoladową:
Dodatkowo:
Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Nożem łączymy składniki, siekając je, a następnie szybko wyrabiamy i zagniatamy w kulkę. Wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy ją do tortownicy i wyklejamy spód. Na całej powierzchni nakłuwamy go widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, aż się lekko zarumieni.
Przygotowujemy masę serową: mielony twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, a także mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na średnich obrotach miksera, wbijamy jajka, a następnie wlewamy śmietankę. Wszystko łączymy i wylewamy na podpieczony spód. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją z mlekiem i masłem w garnuszku.
Przygotowujemy ciasto: Na wystudzonym serniku rozsmarowujemy masę krówkową, a na to wylewamy polewę czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Co sądzicie o serniku a la twix? Może wolicie klasyczne przepisy? Dajcie znać w komentarzach.