"Ciastko. Karmel. Czekolaaada!" Pamiętacie? A co powiecie na sernik a la twix? Idealny, gdy macie dość klasyków

Pamiętacie reklamę Twixów? "Ciastko! Karmel! Czekolaaada!" - to dopiero był hicior... Ale gwarantujemy, że jeszcze więcej entuzjazmu wzbudzi pyszny sernik a la twix, na który przepis wam dzisiaj zdradzimy. Sprawdźcie, jak go zrobić.

Sernik a la twix - gdy klasyki już się znudziły

Tradycyjny sernik jest pyszny, ale przygotowywany zawsze w ten sam sposób może się znudzić. Dziś mamy dla was przepis nawiązujący do jednego z najpopularniejszych batonów. Kruche ciasto, karmel, puszysta masa serowa i głęboki smak czekolady... Sprawdźcie, jak zrobić sernik a la twix.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu właściwego, polecamy genialny sernik piernikowy. Poezja!

Sernik z musem piernikowymSernik z musem piernikowym - wspaniały nie tylko na święta. Jak go zrobić?

Sernik a la twix - przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):

Na kruche ciasto:

  • 300 g mąki krupczatki,
  • 200 g zimnego masła,
  • 100 g cukru

Na masę serową:

  • 1 kg twarogu mielonego,
  • 250 g śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 80 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego

Na polewę czekoladową:

  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mleka

Dodatkowo:

  • 400 g masy krówkowej

Jak zrobić sernik a la twix?

Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Nożem łączymy składniki, siekając je, a następnie szybko wyrabiamy i zagniatamy w kulkę. Wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy ją do tortownicy i wyklejamy spód. Na całej powierzchni nakłuwamy go widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, aż się lekko zarumieni.

Przygotowujemy masę serową: mielony twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, a także mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na średnich obrotach miksera, wbijamy jajka, a następnie wlewamy śmietankę. Wszystko łączymy i wylewamy na podpieczony spód. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.

Chyba nie ma osoby, która nie uwielbiałaby sernika. Tradycyjny, krakowski, królewski czy rozmaite wersje owocowe - każdy z pewnością ma swojego faworyta.W jakiej temperaturze piec sernik? Zbyt wysoka go przypali i sprawi, że opadnie

Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją z mlekiem i masłem w garnuszku. 

Przygotowujemy ciasto: Na wystudzonym serniku rozsmarowujemy masę krówkową, a na to wylewamy polewę czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 

Zobacz wideo Próbowaliście sernika w wersji wytrawnej? Pora to zmienić!

Co sądzicie o serniku a la twix? Może wolicie klasyczne przepisy? Dajcie znać w komentarzach.

Więcej o: