"Ciastko. Karmel. Czekolaaada!" Pamiętacie? A co powiecie na sernik a la twix? Idealny, gdy macie dość klasyków
Sernik a la twix - gdy klasyki już się znudziły
Tradycyjny sernik jest pyszny, ale przygotowywany zawsze w ten sam sposób może się znudzić. Dziś mamy dla was przepis nawiązujący do jednego z najpopularniejszych batonów. Kruche ciasto, karmel, puszysta masa serowa i głęboki smak czekolady... Sprawdźcie, jak zrobić sernik a la twix.
Zanim jednak przejdziemy do przepisu właściwego, polecamy genialny sernik piernikowy. Poezja!
Sernik a la twix - przepis
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm):
Na kruche ciasto:
- 300 g mąki krupczatki,
- 200 g zimnego masła,
- 100 g cukru
Na masę serową:
- 1 kg twarogu mielonego,
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc.,
- 80 g cukru,
- 3 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- opakowanie cukru z dodatkiem wanilii lub cukru wanilinowego
Na polewę czekoladową:
- 200 g czekolady mlecznej lub deserowej,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 400 g masy krówkowej
Jak zrobić sernik a la twix?
Przygotowujemy kruche ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy cukier i zimne masło pokrojone na kawałki. Nożem łączymy składniki, siekając je, a następnie szybko wyrabiamy i zagniatamy w kulkę. Wkładamy ją na pół godziny do lodówki. Po tym czasie przekładamy ją do tortownicy i wyklejamy spód. Na całej powierzchni nakłuwamy go widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 15 minut, aż się lekko zarumieni.
Przygotowujemy masę serową: mielony twaróg przekładamy do miski, wsypujemy cukier i cukier z wanilią, a także mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na średnich obrotach miksera, wbijamy jajka, a następnie wlewamy śmietankę. Wszystko łączymy i wylewamy na podpieczony spód. Całość wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut w temperaturze 200 st. C, następnie obniżamy temperaturę do 150 st. C i pieczemy jeszcze około 45 minut. Gotowy sernik wyjmujemy i zostawiamy do przestudzenia.
Przygotowujemy polewę czekoladową: czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy ją z mlekiem i masłem w garnuszku.
Przygotowujemy ciasto: Na wystudzonym serniku rozsmarowujemy masę krówkową, a na to wylewamy polewę czekoladową. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
Co sądzicie o serniku a la twix? Może wolicie klasyczne przepisy? Dajcie znać w komentarzach.
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy