Sernik z musem piernikowym - wspaniały nie tylko na święta. Podpowiadamy, jak go zrobić

Sernik z musem piernikowym to ciasto, które przywoła nastrój świąt Bożego Narodzenia w dowolnym momencie. Aromatyczne przyprawy korzenne doskonale współgrają z masą serową, co sprawia, że deser jest idealną, wyważoną kompozycją smakową. Jak zrobić sernik z musem piernikowym? Sprawdźcie.

W wielu domach nie ma świąt bez pysznego sernika. Wiemy, że ten tradycyjny to przysmak dla mnóstwa z was, ale dziś chcemy zachęcić do przygotowania tego ciasta w inny sposób - z aromatycznym musem piernikowym. Taki deser od razu wprawi was w świąteczny nastrój. Sernik z musem piernikowym - jak zrobić? Mamy przepis.

Sernik z musem piernikowym – przepis

Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)

Spód:

  • 200 g herbatników pełnoziarnistych,
  • 50 g masła

Masa serowa:

  • 750 g zmielonego twarogu,
  • 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Mus piernikowy:

  • 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 g czekolady mlecznej (dwie tabliczki),
  • 1/4 szklanki wody,
  • 3 łyżki mleka,
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej

Dodatkowo:

  • ok. 300 g powideł śliwkowych

Jak zrobić sernik z musem piernikowym?

Przygotowujemy spód z herbatników: Herbatniki kruszymy na drobny piasek (używając wałka lub za pomocą malaksera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, następnie całość wykładamy na dnie przygotowanej tortownicy i dociskamy, aby powstał równy spód. Wstawiamy go do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy masę serową: Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier, twaróg, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wszystko łączymy i wylewamy na stężały spód ciasteczkowy. Następnie formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy mus piernikowy: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka oraz przyprawą piernikową. Studzimy. Żelatynę wsypujemy do ciepłej wody, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera.

Przygotowujemy sernik z musem piernikowym: Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na to wykładamy mus piernikowy i dokładnie rozsmarowujemy go na powierzchni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by mus zgęstniał. Dekorujemy wedle uznania – wierzch można posypać startą gorzką czekoladą (ciasto jest słodkie, więc warto sięgnąć po taką z jak najwyższą zawartością kakao), płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.

Zobacz wideo Zobacz także przepis na kremowy sernik dyniowy. Bajka!

Sernik z musem piernikowym - wskazówki

  • zamiast żelatyny możecie użyć agaru - roślinnego zamiennika,
  • do ciasta najlepiej użyć tzw. twarogu sernikowego, sprzedawanego w pudełku. Jeśli jednak wolicie skorzystać ze zwykłego twarogu, zmielcie go w maszynce do mięsa trzykrotnie,
  • jeśli wolicie zrobić spód samodzielnie, wykorzystajcie ciasto kruche. Zanim rozłożycie na nim masę serową, warto zapiec surowe, ponakłuwane widelcem ciasto przez kilka minut. Poniżej przykładowy przepis z ciastem kruchym:
Więcej o: