Sernik z musem piernikowym - wspaniały nie tylko na święta. Podpowiadamy, jak go zrobić
W wielu domach nie ma świąt bez pysznego sernika. Wiemy, że ten tradycyjny to przysmak dla mnóstwa z was, ale dziś chcemy zachęcić do przygotowania tego ciasta w inny sposób - z aromatycznym musem piernikowym. Taki deser od razu wprawi was w świąteczny nastrój. Sernik z musem piernikowym - jak zrobić? Mamy przepis.
Sernik z musem piernikowym – przepis
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
Spód:
- 200 g herbatników pełnoziarnistych,
- 50 g masła
Masa serowa:
- 750 g zmielonego twarogu,
- 250 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 150 g cukru,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Mus piernikowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
- 200 g czekolady mlecznej (dwie tabliczki),
- 1/4 szklanki wody,
- 3 łyżki mleka,
- 2 łyżeczki żelatyny
- 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
Dodatkowo:
- ok. 300 g powideł śliwkowych
Jak zrobić sernik z musem piernikowym?
Przygotowujemy spód z herbatników: Herbatniki kruszymy na drobny piasek (używając wałka lub za pomocą malaksera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, następnie całość wykładamy na dnie przygotowanej tortownicy i dociskamy, aby powstał równy spód. Wstawiamy go do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową: Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier, twaróg, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wszystko łączymy i wylewamy na stężały spód ciasteczkowy. Następnie formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy mus piernikowy: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka oraz przyprawą piernikową. Studzimy. Żelatynę wsypujemy do ciepłej wody, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera.
Przygotowujemy sernik z musem piernikowym: Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na to wykładamy mus piernikowy i dokładnie rozsmarowujemy go na powierzchni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by mus zgęstniał. Dekorujemy wedle uznania – wierzch można posypać startą gorzką czekoladą (ciasto jest słodkie, więc warto sięgnąć po taką z jak najwyższą zawartością kakao), płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.
Sernik z musem piernikowym - wskazówki
- zamiast żelatyny możecie użyć agaru - roślinnego zamiennika,
- do ciasta najlepiej użyć tzw. twarogu sernikowego, sprzedawanego w pudełku. Jeśli jednak wolicie skorzystać ze zwykłego twarogu, zmielcie go w maszynce do mięsa trzykrotnie,
- jeśli wolicie zrobić spód samodzielnie, wykorzystajcie ciasto kruche. Zanim rozłożycie na nim masę serową, warto zapiec surowe, ponakłuwane widelcem ciasto przez kilka minut. Poniżej przykładowy przepis z ciastem kruchym:
-
Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown
-
Dziennikarz z USA zdradza przepis na kopytka. Bardzo podobny do "naszego", ale jest różnica
-
Kiedy tłusty czwartek 2021? Sprawdzamy, kiedy przypada święto pączka
-
"Zioberko po krakowsku" i "Obietnica Kaczafiego" w menu. Rozgoryczony restaurator otworzył nowy lokal
-
Najtrudniej zrezygnować nam z sera i kotletów - raport "Kuchnia roślinna w Polsce"
- Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]
- Nigdy więcej wysuszonej jajecznicy. Szef kuchni zdradza, by dodać składnik, który na pewno macie w lodówce
- Największa lekcja gotowania, by zebrać 9,5 miliona na najdroższy lek świata dla Ani. Będzie rekord?
- Gubisz się w restauracyjnym menu? Ten quiz rozłoży cię na łopatki
- Lidlomiks wycofany ze sprzedaży w Hiszpanii. Z polskich półek też zniknie? Sprawdzamy