W wielu domach nie ma świąt bez pysznego sernika. Wiemy, że ten tradycyjny to przysmak dla mnóstwa z was, ale dziś chcemy zachęcić do przygotowania tego ciasta w inny sposób - z aromatycznym musem piernikowym. Taki deser od razu wprawi was w świąteczny nastrój. Sernik z musem piernikowym - jak zrobić? Mamy przepis.
Składniki (na tortownicę o średnicy ok. 25 cm)
Spód:
Masa serowa:
Mus piernikowy:
Dodatkowo:
Przygotowujemy spód z herbatników: Herbatniki kruszymy na drobny piasek (używając wałka lub za pomocą malaksera). Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi ciastkami, następnie całość wykładamy na dnie przygotowanej tortownicy i dociskamy, aby powstał równy spód. Wstawiamy go do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową: Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier, twaróg, jajka i mąkę ziemniaczaną. Wszystko łączymy i wylewamy na stężały spód ciasteczkowy. Następnie formę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez około 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
Przygotowujemy mus piernikowy: Czekoladę mleczną łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w garnku z odrobiną mleka oraz przyprawą piernikową. Studzimy. Żelatynę wsypujemy do ciepłej wody, mieszamy, aż się rozpuści i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę i czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy na wolnych obrotach miksera.
Przygotowujemy sernik z musem piernikowym: Upieczone i wystudzone ciasto smarujemy powidłami śliwkowymi. Na to wykładamy mus piernikowy i dokładnie rozsmarowujemy go na powierzchni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc), by mus zgęstniał. Dekorujemy wedle uznania – wierzch można posypać startą gorzką czekoladą (ciasto jest słodkie, więc warto sięgnąć po taką z jak najwyższą zawartością kakao), płatkami migdałów lub posiekanymi orzechami.