Przypalone ciasto to porażka? W serniku baskijskim spalony wierzch to klucz do sukcesu [PRZEPIS]

Sernik baskijski to ciekawa propozycja na pyszny deser. Jeśli na waszych listach ulubionych ciast znajduje się sernik, koniecznie spróbujcie go w wersji po baskijsku. Czym różni się ona od tradycyjnego sernika? Jak upiec sernik po baskijsku? Wszystko wyjaśniamy.

Sernik - przepis

Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami. Sernik pieczony to przedmiot rodzinnych sporów: lepszy jest z rodzynkami czy bez nich? A czy wiecie, jak zrobić sernik baskijski? Sprawdźcie jak przygotować ten przysmak i do dzieła!

Sernik baskijski – co to jest?

Sernik po baskijsku to pyszny wypiek, który zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycyjnej wersji tego ciasta. W Kraju Basków przygotowywany jest często z sera wyrabianego z mleka owczego, ale jeśli nie mamy do niego dostępu, można śmiało użyć zwykłego, tłustego serka. Najlepiej nada się do tego kremowy serek do kanapek typu philadelphia (pamiętajcie tylko, by wybrać naturalny, bez dodatków smakowych). Kolejną charakterystyczną dla sernika baskijskiego cechą jest przypalona skórka. Otóż ciasto to pieczemy tak długo, aż jego na jego wierzchu powstaną przypalone bąble. Dzięki temu jest bardziej wyrazisty, nabiera również karmelowego posmaku. Jak zrobić sernik baskijski? Zapraszamy po przepis.

Sernik baskijski – przepis

Składniki:

  • 1 kg kremowego serka typu philadelphia*,
  • 6 jajek,
  • 2 szklanki śmietanki kremówki,
  • 1/3 szklanki mąki pszennej,
  • 100 g cukru,
  • pół łyżeczki soli,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru z dodatkiem wanilii

* Aby przyrządzić mniej tłustą wersję sernika baskijskiego, można użyć zwykłego twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego). Nie będzie wtedy jednak tak lekki, jak ten z dodatkiem kremowego serka.

Sernik baskijski – sposób przygotowania

Blaszkę do sernika (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia (możesz skropić go wodą, aby łatwiej dopasował się do jej kształtu). Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.

Do dużej miski przekładamy serek, dodajemy cukier i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie cały czas mieszając, w krótkich odstępach czasu wbijamy jajka. Po połączeniu ich z serem wlewamy śmietankę, dodajemy szczyptę soli oraz aromat bądź cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Masa powinna być gładka i jedwabista. Wylewamy ją na do przygotowanej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około godzinę w 200 st. C. W tym czasie wierzch sernika powinien przypalić się na brązowo. Po upieczeniu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy. Taki sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej lub wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepły. Należy o tym pamiętać, zwłaszcza gdy serwujemy go na drugi dzień – przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki na 1-2 godziny.

Zobacz wideo

Sernik baskijski – idealny dla początkujących

Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni lub większość waszych wypieków kończy się przypaleniem albo zakalcem, spróbujcie przygotować sernik po baskijsku. Przypalona (niespalona oczywiście!) skórka jest atutem tego ciasta. Sernik podczas pieczenia ładnie wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika opada, co jednak nie przeszkadza, by delektować się jego wyjątkowym smakiem.

Więcej o:
Copyright © Agora SA