Przypalone ciasto to porażka? W serniku baskijskim spalony wierzch to klucz do sukcesu [PRZEPIS]
Sernik - przepis
Sernik na zimno najlepiej smakuje ze świeżymi owocami. Sernik pieczony to przedmiot rodzinnych sporów: lepszy jest z rodzynkami czy bez nich? A czy wiecie, jak zrobić sernik baskijski? Sprawdźcie jak przygotować ten przysmak i do dzieła!
Sernik baskijski – co to jest?
Sernik po baskijsku to pyszny wypiek, który zasmakuje wszystkim wielbicielom tradycyjnej wersji tego ciasta. W Kraju Basków przygotowywany jest często z sera wyrabianego z mleka owczego, ale jeśli nie mamy do niego dostępu, można śmiało użyć zwykłego, tłustego serka. Najlepiej nada się do tego kremowy serek do kanapek typu philadelphia (pamiętajcie tylko, by wybrać naturalny, bez dodatków smakowych). Kolejną charakterystyczną dla sernika baskijskiego cechą jest przypalona skórka. Otóż ciasto to pieczemy tak długo, aż jego na jego wierzchu powstaną przypalone bąble. Dzięki temu jest bardziej wyrazisty, nabiera również karmelowego posmaku. Jak zrobić sernik baskijski? Zapraszamy po przepis.
Sernik baskijski – przepis
Składniki:
- 1 kg kremowego serka typu philadelphia*,
- 6 jajek,
- 2 szklanki śmietanki kremówki,
- 1/3 szklanki mąki pszennej,
- 100 g cukru,
- pół łyżeczki soli,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru z dodatkiem wanilii
* Aby przyrządzić mniej tłustą wersję sernika baskijskiego, można użyć zwykłego twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego). Nie będzie wtedy jednak tak lekki, jak ten z dodatkiem kremowego serka.
Sernik baskijski – sposób przygotowania
Blaszkę do sernika (o średnicy ok. 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia (możesz skropić go wodą, aby łatwiej dopasował się do jej kształtu). Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C.
Do dużej miski przekładamy serek, dodajemy cukier i mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie cały czas mieszając, w krótkich odstępach czasu wbijamy jajka. Po połączeniu ich z serem wlewamy śmietankę, dodajemy szczyptę soli oraz aromat bądź cukier waniliowy. Na koniec dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.
Masa powinna być gładka i jedwabista. Wylewamy ją na do przygotowanej tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około godzinę w 200 st. C. W tym czasie wierzch sernika powinien przypalić się na brązowo. Po upieczeniu wyjmujemy go z piekarnika i studzimy. Taki sernik najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej lub wtedy, gdy jest jeszcze lekko ciepły. Należy o tym pamiętać, zwłaszcza gdy serwujemy go na drugi dzień – przed podaniem najlepiej wyjąć go z lodówki na 1-2 godziny.
Sernik baskijski – idealny dla początkujących
Jeśli nie macie doświadczenia w kuchni lub większość waszych wypieków kończy się przypaleniem albo zakalcem, spróbujcie przygotować sernik po baskijsku. Przypalona (niespalona oczywiście!) skórka jest atutem tego ciasta. Sernik podczas pieczenia ładnie wyrasta, a po wyjęciu z piekarnika opada, co jednak nie przeszkadza, by delektować się jego wyjątkowym smakiem.
-
Zostało ci trochę chleba? Zapomnij o bułce tartej, a tym bardziej o wyrzucaniu. Zrób pizzę zero waste
-
Przygotowanie zakwasu jest czasochłonne, ale są szybsze alternatywy. Czym są biga i poolish? Jak zrobić na nich prosty chleb?
-
Kolejny genialny trik z internetu? Tortilla burger to teraz hit. Próbowaliście?
-
Znacie smażone lody? A... smażony krem? To genialna włoska przekąska, która rozpływa się w ustach
-
Rolnik miał wyrzucić ponad tysiąc ton "krzywych" buraków. Na ratunek przyszła sieć sklepów
- Co powiecie na robaki w kuchni? Agencja UE ds. żywności uznała mącznika młynarka za jadalnego i zdrowego
- Toruń. Mieli zamknąć popularną knajpę. Fani stanęli murem. Wtem kradzież i włamanie
- Eksperymenty z kuchnią roślinną łatwe jak nigdy dotąd
- Restauracje zamknięte co najmniej do końca stycznia. Nieoficjalnie do kwietnia. Bunt przedsiębiorców
- Potrafisz wymówić nazwy tych potraw? Sprawdź, czy bez wstydu możesz iść do restauracji