Jak zrobić idealny sernik?
Zarówno pieczenie, jak i przygotowywanie sernika na zimno, wiąże się w pewnymi zasadami, których lepiej się trzymać. W przeciwnym wypadku wasze ciasto popęka, opadnie, nie stężeje lub będzie miało grudki. O czym warto pamiętać, zanim zabierzecie się za przygotowanie? Oto kilka porad:
- W przypadku sernika pieczonego wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, chyba że przepis zakłada dodanie ubitej kremówki. Ta nie ubije się dobrze, jeśli nie będzie porządnie schłodzona.
- Sernik nie popęka, jeśli będziecie go piekli w kąpieli wodnej. Wystarczy włożyć blaszkę z sernikiem do większej formy, którą należy wypełnić wodą do około połowy wysokości albo ustawić oddzielne naczynie z wodą na dnie piekarnika.
- Jeżeli zauważycie, że wierzch sernika zaczyna się zbyt mocno przypiekać, warto wyłączyć górne grzanie lub przykryć ciasto kawałkiem folii aluminiowej. Ta nie może jednak przylegać do sernika, w przeciwnym wypadku może się do niego przykleić.
- Aby uchronić ciasto przed opadaniem, po upieczeniu należy je studzić stopniowo. Najpierw powinno pozostać w wyłączonym, ale zamkniętym piekarniku. Po kilku minutach można nieco uchylić drzwiczki i otwierać je coraz bardziej na przestrzeni 30 minut lub do czasu ostygnięcia.
- Jeśli przygotowujecie sernik na zimno, dobrze jest polubić się z żelatyną. Nie wolno jej zagotowywać, bo straci swoje właściwości żelujące. Substancja ta rozpuszcza się już w 50 stopniach Celsjusza.
- Rozpuszczona żelatyna powinna być w zbliżonej temperaturze do masy serowej. Dzięki temu w cieście nie pojawią się grudki.
- Chcecie zrobić wierzch z owoców zalanych galaretką? Unikajcie używania świeżych kiwi, ananasów, mango i papai. Zawierają enzymy, które zapobiegają tężeniu.
Więcej porad znajdziecie tu: