Sernik królewski - ciasto nie tylko na specjalne okazje

Sernik królewski, jak sugeruje nazwa, to prawdziwy rarytas wśród ciast - mimo że wcale nie należy do wymyślnych deserów. Proste składniki dobrej jakości i doskonała kompozycja smakowa to klucz do sukcesu. Jak zrobić sernik królewski? Co to w ogóle jest za ciasto?
Zobacz wideo

Sernik królewski – co to jest?

Sernik po królewsku łączy w sobie dwa rodzaje ciast – sernik, jak nazwa wskazuje, oraz kakaowe kruche ciasto. W tym deserze mamy dwie jego warstwy – spód oraz posypkę, między nimi natomiast jest pyszna, puszysta masa serowa. Takie połączenie nie wymaga wcale kolejnych dodatków – smaki idealnie ze sobą współgrają, tworząc pyszny deser. Jak piec sernik królewski?

Przepis na sernik królewski (na dużą blachę 40x25 cm):

Składniki:

Masa serowa:

  • 1 i 1/4 kg mielonego twarogu (np. 1 kg sera z wiaderka + zmielona kostka twarogu o wadze 250 g)
  • 7 jajek
  • 300 g miękkiego masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • aromat waniliowy lub opakowanie cukru wanilinowego (wtedy zmniejszamy ilość białego cukru)

Ciasto kruche:

  • 4 szklanki (ok. 600 g) mąki pszennej
  • 250 g zimnego masła
  • 3 żółtka (lub 2 całe jajka)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy kruche ciasto: do sporej miski przesiewamy mąkę. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i siekamy je razem z mąką za pomocą noża bądź szybko łączymy przy pomocy rąk.
  2. Następnie wbijamy jajka lub dodajemy żółtka, wsypujemy cukier, kakao i proszek do pieczenia, odrobinę solimy. Ciasto szybko zagniatamy, łącząc je tylko, ale nie wyrabiając. Dzielimy na połowy – jedną z nich owijamy folią spożywczą lub bawełnianą ściereczką i chowamy do lodówki. Drugą połówką wykładamy spód formy do pieczenia i dopiero wtedy wkładamy ją do lodówki.
  3. Przygotowujemy masę serową: miksujemy całą potrzebną ilość twarogu lub mielimy ją razem raz jeszcze razem z miękkim masłem. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wbijamy do twarogu, a białka ubijamy na sztywną pianę. Odstawiamy.
  4. Do miski z twarogiem wsypujemy budyń w proszku, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dodajemy także aromat waniliowy bądź cukier wanilinowy. Wtedy przekładamy również pianę z białek. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Przygotowujemy ciasto: Na schłodzonym spodzie kakaowym rozkładamy przyrządzoną masę serową. Pozostałe ciasto ścieramy na tarce o największych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni serowej. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza i wkładamy do niego blachę z ciastem. Pieczemy przez około godzinę, aż masa stężeje, a ciasto będzie kruche.
  6. Po upieczeniu możemy posypać po wierzchu cukrem pudrem.

Wskazówki: Sernik królewski nie potrzebuje dodatków. Jeśli jesteśmy jednak fanami rodzynek w serniku, możemy je wmieszać do masy serowej przy użyciu drewnianej łyżki. Ciekawy aromat uzyskamy, jeśli dodamy kandyzowaną skórkę pomarańczową. Idealną zaś propozycją na zimowy sernik po królewsku jest dodanie do kruchego ciasta cynamonu bądź przyprawy do piernika, które nadadzą korzennego aromatu.

Więcej o: