Puszysty sernik z brzoskwiniami
Aby przygotować wyborny sernik musimy nabyć ser dobrej jakości. Najlepszy będzie ser twarogowy wielokrotnie mielony (najczęściej poleca się twaróg mielony trzykrotnie). Możemy taki twaróg znaleźć w większości sklepów. Szukajmy tego pakowanego w wiaderko. Kolejnym elementem puszystego sernika jest jego spód, który powinien być zwarty i trwały, ale jednocześnie kruchy. Możemy użyć sprawdzonego przepisu na ciasto kruche albo zachęcamy was do skorzystania z naszego przepisu, który podamy poniżej.
Jak udekorować sernik? Wierzch naszego sernika możemy pokryć dowolnie. Możemy ograniczyć się do zwykłego ciasta kruchego i dekoracji z cukru pudru lub też przygotować coś specjalnego. Sernik świetnie będzie się prezentował oraz smakował z tradycyjną kruszonką na wierzchu. Łatwy przepis na kruszonkę znajdziecie również w naszym serwisie.
Jakich brzoskwiń należy użyć do sernika z brzoskwiniami? To proste, jeśli aktualnie trwa sezon na owoce, jest gorące lato, możemy użyć świeżych brzoskwiń prosto z targu. Jeśli jednak nie mamy dostępu do świeżych owoców, możemy użyć tych z puszki. Brzoskwinie z puszki są też nieco bardziej miękkie, więc łatwiej nadamy im pożądany kształt i łatwo ułożymy je w foremce. Dodatkowo oszczędzą nam trochę czasu, ponieważ są już obrane.
Przepis na sernik z brzoskwiniami - składniki:
Ciasto do sernika:
- 3 szklanki mąki pszennej (ok. 450 g)
- 30 g cukru białego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- ok. 200 g masła
- pół szklanki cukru pudru do posypania
Nadzienie serowe:
- 500 g twarogu sernikowego (najlepiej z wiaderka)
- 2 jajka
- 4 łyżki masła (ok. 80 g)
- szklanka cukru
- 2 puszki brzoskwiń
Jak zrobić sernik z brzoskwiniami - krok po kroku:
- Do dużego naczynia wsypujemy mąkę.
- Dodajemy do niej cukier oraz łyżeczkę proszku do pieczenia.
- Masło (najlepiej zimne) kroimy w kostkę i również dodajemy do naczynia z pozostałymi składnikami..
- Całość ucieramy lub miksujemy mikserem na średnich obrotach.
- Podczas mieszania dodajemy do masy na ciasto żółtka.
- Całość mieszamy/ucieramy aż do utworzenia jednolitej masy, z której uformujemy kulę.
- Ciasto należy następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 20-30 minut.
- W tym czasie zajmiemy się nadzieniem serowym. Do miski dodajemy 4 łyżki masła i powoli mieszamy je z cukrem.
- Podczas mieszania cukru z masłem, powoli dodajemy ser, nie przerywając mieszania.
- Do całości dodajemy dwa jajka, ciągle mieszając. Nadzienie będzie gotowe, gdy utworzy jednolitą masę.
- Przygotowujemy sobie prostokątną formę na nasz sernik. Nacieramy ją odrobiną oleju lub masła.
- Ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy je na dwie części. Jedna z nich powinna być większa, ponieważ posłuży nam jako podstawa naszego sernika.
- Tę część rozwałkowujemy i dzielimy na szerokie pasy. Wyklejamy nimi spód formy oraz odrobinę jej boki.
- Na ułożone podłoże sernika wykładamy masę serową. Rozprowadzamy ją dużą łyżką lub szpatułką równomiernie po całej powierzchni.
- Na wierzch układamy brzoskwinie pokrojone w kostkę, choć wybór ich kształtu należy do was.
- Wierzch sernika pokrywamy pozostałym nam ciastem. Możemy je utrzeć, rozetrzeć w dłoniach lub pokroić w paski i utworzyć z nich krzyże.
- Jak upiec sernik z brzoskwiniami? Sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Ile piec sernik z brzoskwiniami? Sernik pieczemy niecałą godzinę, np. ok. 45 minut - do czasu, aż jego środek będzie ścięty. Pamiętajmy, aby ciągle kontrolować proces pieczenia, żeby sernik nie był suchy.
- Sernik po wyciągnięciu z piekarnika i ostudzeniu jest gotowy do podania. Jego wierzch dekorujemy cukrem pudrem
Przepis na sernik z brzoskwiniami
Zachęcamy was do stosowania naszego przepisu na pyszny sernik brzoskwiniowy. To prosty i przyjemny wypiek do samodzielnego przygotowania. Taki sernik świetnie nada się na świąteczny stół, jako deser lub po prostu jako "coś słodkiego" do kawy czy herbaty. Życzymy wam powodzenia oraz smacznego.