twaróg
-
Fit placki twarogowe z bananem, czyli pomysł na słodkie śniadanie bez cukru
Jeśli zależy nam na przygotowaniu szybkiego i smacznego dania, doskonałym pomysłem będą placki twarogowe. Idealnie komponują się z dżemami, masłem orzechowym oraz popularnymi owocami, takimi jak banany. Oto przepis, dzięki któremu przygotujecie...
-
Placki ziemniaczane z nietypowym dodatkiem. Ten składnik budzi kontrowersje, jednak smakuje obłędnie
Przepis na placki ziemniaczane to obiadowa klasyka. Nie wiele osób serwuje je jednak na słodko. Receptura z dodatkiem tego nabiału to totalny game changer, który wywołuje sporo kontrowersji. Warto jednak wypróbować udoskonaloną recepturę i przekon...
-
Małdrzyki krakowskie, czyli słodkie placuszki twarogowe. Małopolski raryta to tylko kilka składników
Małdrzyki krakowskie to specjał rodem z Małopolski, który podbije kubki smakowe nawet największych smakoszy czy niejadków. Lokalny specjał to nic innego jak twarogowe placuszki, które bazują na swojskim, prostym składzie. Mowa tu o twarogu, jajach...
-
Naleśniki z serem jak u babci. Sekretem smaku jest perfekcyjne ciasto i dodatek kogla-mogla
Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa to piedestał, z którym ciężko konkurować. Jednym ze słodkich przepisów są naleśniki z serem autorstwa babci. Poza idealnym ciastem na sprężyste i cienkie placuszki kluczowe jest słodkie nadzienie - wyjdzie...
-
Przepis na oponki. Słodkie i puszyste ciasto z dodatkiem sera to idealna przekąska na tłusty czwartek
Oponki serowe to przepis na tradycyjny, domowy przysmak, który często gości na stołach w tłusty czwartek. Ten słodki deser dla wielu kojarzy się z dzieciństwem i babcinymi wypiekami. Aby odtworzyć perfekcyjny smak, warto zwrócić uwagę na wybór...
-
Sernik na zimno. Przepis na niezwykle lekki, kremowy deser. Wspaniały dodatek do kawy i herbaty
Sernik na zimno to cudowny deser o delikatnym smaku. Sprawdzi się przy wielu różnych okazjach. Można dodawać do niego ulubione owoce i dodatki. Będzie smakował doskonale z filiżanką dobrej kawy. Oto jak go przygotować.
-
Perfekcyjny farsz do pierogów ruskich. Te swojskie i tradycyjne składniki to prawdziwy must have
Pierogi to w naszej kulturze jedno z flagowych dań, które na stołach króluje i na co dzień i od święta. Wśród klasyków nie można pominąć pierogów ruskich, których farsz doceniają nawet najwięksi kulinarni smakosze z różnych zakątków świata. Klucze...
-
Oponki serowe. Przepis na deser posypany cukrem pudrem. Tak go robi babcia Zosia
Oponki serowe, przepis na niezwykły karnawałowy deser, który przywoła smaki z dzieciństwa. W końcu to często właśnie nasze babcie pichciły w kuchni różne pyszności, których zapach i smak zapamiętaliśmy i który doskonale nam się kojarzy. Jak go...
-
Przepis na domowy serek topiony z trzech składników. Będzie sto razy lepszy niż sklepowy, ale uważaj na ogień
Serek topiony to uwielbiane przez wielu z nas smarowidło do kanapek, tostów, czasami nawet do naleśników. Dziś mamy dla ciebie bardzo prosty przepis na domowy serek topiony, który zrobisz z trzech składników i dowolnych dodatków. Jedyne, o czym...
-
Najczęstsze błędy przy pieczeniu sernika. Suchy, opadnięty, niedopieczony. Jak tego uniknąć?
Podczas przygotowań do Świąt Bożego Narodzenia lista zaplanowanych czynności jest naprawdę długa. Dlatego, kiedy w natłoku spraw staramy się robić kilka rzeczy jednocześnie, zdarzają się wpadki. Co więcej, nieudane wypieki mogą się przytrafić...
-
Keks Wachowicz jest lepszy niż mazurek i sernik. W Wielkanoc będzie hitem
-
Najlepsze mięso na Wielkanoc? Domowa szynka z solanki powali cię na kolana
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Domowy pasztet. Nie dodawaj bułki, inny składnik sprawi, że będzie pyszniejszy
-
Thermomix stał się kością niezgody w ich związku. "Żona czuje się wykluczona"
- Przepis na flaczki o niebywałym smaku. Zachwycą gości
- Bożena Dykiel skończyła zmywać i upiekła sernik. Jest najpyszniejszy
- Bary mleczne przetrwały lata. Wciąż je kochamy. "Trzyskładnikowy obiad za 15 zł"
- Magda Gessler ostrzega przed jednym składnikiem. Psuje smak jarzynowej
- Grochówka lepsza niż od mamy. Zapomnij o zwykłym mięsie, użyj ryby
-
Kluski leniwe. Przepis prosto z babcinego zeszytu. Fantastyczny pomysł na ekspresowy obiad
Kluski leniwe należą do klasycznych dań kuchni polskiej. Tradycyjnie poda je się je z roztopionym masłem i bułką tartą. Jak zrobić leniwe, aby były lekkie i delikatne? Wystarczy skorzystać z naszego przepisu. Będziecie potrzebowali zaledwie kilku...
-
Ceny sera straszą? Staw czoła inflacji i zrób go samodzielnie według receptury babci. Sekretem jest mleko "od Mućki"
Ceny produktów spożywczych rosną i wielu z nas dzielnie stawia czoła szalejącej inflacji, robiąc samodzielnie wędliny, masło i pieczywo. Przyszedł czas także na nabiał. Dziś zdradzimy przepis na domowy ser, który robiły nasze babki i prababki. Jak...
-
Racuchy z białego sera. Przepis na proste danie kuchni polskiej. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki
Jak zrobić racuchy z białego sera? Podajemy przepis na proste danie kuchni polskiej, które będzie świetnym pomysłem na jesienny obiad. Jest bardzo proste w przygotowaniu i można je serwować na dwa sposoby. Wystarczy twaróg, jajka i odrobina mąki.
-
Jak zrobić kluski leniwe? Przepis babci Krysi na ekspresowy obiad. Wystarczy mieć w domu twaróg
Gotowanie nie musi być okupione wieloma godzinami spędzonymi w kuchni. Wystarczy wiedzieć, jak zrobić kluski leniwe, aby w krótkim czasie przyrządzić syty obiad dla całej rodziny. Kiedy polejemy je masełkiem i oprószymy cukrem, chętnie zjedzą je...
-
Placuszki twarogowe - przepis idealny na śniadanie i do lunch boxa. Będą megapuszyste i to bez proszku
Placki twarogowe to idealny pomysł na smaczne śniadanie i tym samym na pozytywny początek dnia. Przepis na placki twarogowe jest banalny i zawiera kilka podstawowych składników, które każdy zazwyczaj ma w kuchni. Placuszki wychodzą puszyste jak...
-
Kluski leniwe z serem według przepisu babci. Kup twaróg, a resztę znajdziesz w kuchni
Kluski leniwe z serem to niezapomniany smak dzieciństwa. Możemy go odtworzyć, przygotowując samodzielnie to proste i pyszne danie. Mięciutkie i rozpływające się w ustach kluseczki, polane masełkiem i oprószone cynamonem. Sprawdź nasz przepis babun...
-
Babka serowa - przepis na wilgotny i puszysty deser. Ma waniliowy aromat i lekko "sernikowy" posmak
Babka wielkanocna niejedno ma imię. Marmurkowa, piaskowa, cytrynowa... Teraz pora na babkę serową, która od swoich "kuzynek" różni się dodatkiem twarogu. Ponadto jest mocniej wypieczona na zewnątrz. Jej smak jest również wyjątkowy i trudno porówna...
-
Placki z twarogu. Jak przygotować, aby były puszyste i delikatne? Ważna jest kolejność dodawania składników
Placki z twarogu to ciekawa odmiana jeśli chodzi o śniadaniowe menu. To danie jest smaczne i łatwe w przygotowaniu. Może też występować w różnych wariantach. Jak je zrobić? Podpowiadamy.
-
Pascha - przepis obowiązkowy na Wielkanoc. Od tego, ile razy zmielisz twaróg zależy smak ciasta
Nie ma Wielkanocy bez paschy, tak jak nie ma bigosu bez kapusty. To totalny must have świąt, który podpowiadamy jak wykonać w szybki i łatwy sposób, tak aby deser ten smakował każdemu. Pascha, przepis ten nie wymaga żadnego pieczenia, także każdy ...
-
Przepis na gofry z nietypowym składnikiem. Tak pysznych gofrów jeszcze nie jedliście
Gofry to idealny pomysł na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Przepis na gofry jest dobrze znany, ale co powiesz na gofry twarogowe? Wychodzą delikatne i absolutnie przepyszne - jak tylko ich spróbujesz, już zawsze będziesz robić gofry w ten sposób.
-
Gzik - przepis na smaczny i pyszny dodatek nie tylko do ziemniaków. Zasmakuje każdemu, kto go spróbuje
Gzik, czyli twaróg ze śmietaną oraz cebulą lub szczypiorkiem i kilkoma innymi dodatkami, to nie tylko proste danie postne, ale także zdrowa alternatywa dla tłustych i ciężkich dań. Gzik - przepis na szybkie śniadanie, obiad i kolację. To, jak go...
-
Gzik - przepis, bez którego poznańskie pyry są nijakie. Wiemy, co dodać, by był najlepszy
Pyry z gzikiem, niby proste danie, a jakże pyszne. Gzik jest bardzo łatwy do zrobienia, a my wiemy, co należy dodać, by smakował wybornie. Ważnym dodatkiem jest koperek, jeśli o nim nie zapomnisz, twoje pyry z gzikiem będą rewelacyjne.
-
Puszyste i delikatne gofry? Wystarczy dodać składnik, który powinniście mieć w lodówce
Kolacja na słodko? Pożywne śniadanie na miły początek dnia? Gofry to idealny pomysł na posiłek, który od razu poprawi wam humor. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze, puszyste gofry.
-
Makaron z serem białym to sposób na tani obiad w kilka minut! Przepisy na słono i na słodko
Jeśli szukasz przepisu na szybki i tani obiad, postaw na makaron z serem białym. To danie możemy zaserwować na dwa sposoby. Dzięki temu trafi w gusta nawet największych niejadków. Jakich składników będziecie potrzebować?
-
Jak upiec sernik? Ma być pyszny, piękny i równy
Pieczenie sernika to nie dla wszystkich łatwa sztuka. Najczęstsze problemy to nadmierne opadanie masy serowej oraz jej pękanie? Jak im zapobiec i upiec sernik doskonały?
-
Twaróg wędzony coraz częściej w polskich kuchniach. Co z niego zrobić? Genialne pomysły
Chcielibyście spróbować wędzonego twarogu, ale nie wiecie z czym go połączyć? A może leży w waszej lodówce na półce i czeka na swoją kolej, bo pomysłów brak? Mamy dla was garść przepysznych propozycji na to, jak go wykorzystać w potrawach.
-
Twaróg w pigułce. Jak go kupować? Jak zrobić w domu? [PORADNIK TWAROGOWY]
Twaróg bardzo często pojawia się w naszych kuchniach. Jest niezbędny do sernika i do pierogów ruskich, a wymieszany z jogurtem i szczypiorkiem stanowi genialny dodatek do pieczywa. Jak wybrać najlepszy twaróg? Jak zrobić własny? Mamy dla was garść...
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
Przepis na tiramisu znają chyba wszyscy zapaleni cukiernicy - nie tylko profesjonalni. Najważniejszy składnik tego deseru? Mascarpone. Co jeśli nie ma go w domu albo - co gorsza - w sklepie? Bez problemu zrobicie je samodzielnie.
-
Niedzielne śniadanie to okazja, by zrobić coś ekstra. Podpowiadamy, co przygotować, gdy mamy więcej czasu
Spanie do późna, wylegiwanie się w łóżku, niedzielny slow life... Kto tego nie lubi? Do kompletu brakuje tylko pysznego śniadania, a nie złapanej w biegu kanapki lub, co gorsza, samej kawy. Co podać na niedzielne śniadanie? Mamy kilka prostych...
-
Jak zrobić twaróg? Podpowiadamy, jak się za niego zabrać [INSTRUKCJA]
Jak zrobić twaróg samodzielnie? To wcale nie jest trudne. Domowy twaróg każdy może zrobić w domu, wystarczą dobre składniki, chwila cierpliwości i dokładna instrukcja, którą znajdziecie u nas. Twaróg domowy - jak zrobić? Sprawdźcie.
-
Czy twaróg można mrozić? Tak, ale są ważne zasady. Wyjaśniamy
Mrożenie jest doskonałym sposobem na to, by zachować na dłużej niewykorzystane jedzenie i nie marnować go. Do mrożenia jednak nadają się nie wszystkie produkty. Czy można mrozić twaróg? Wszystko wyjaśniamy.
-
"Kanon kuchni polskiej, bez względu na to, jak górnolotnie będzie to brzmieć, stoi twarogami"
Co zaskakujące - nie ma wcale tyle białka, na ile wygląda. Jednak nie można mu odmówić tego, że stanowi jedną z podstaw naszej kulinarnej tożsamości. To jeden z najbardziej klasycznych produktów kuchni polskiej, a jeden z niewielu przetworzonych....
-
Jak zrobić puszysty sernik z morelami? Prosty przepis na pyszny sernik z owocami
Sernik z morelami to doskonała alternatywa dla sernika z brzoskwiniami. Po przepis najlepiej sięgnąć wtedy, kiedy trwa sezon na świeże brzoskwinie, czyli w lipcu i sierpniu. Wtedy bowiem właśnie owoce te są najlepsze. Jak zrobić sernik z morelami?...
-
Czy można mrozić biały ser? Jak mrozić twaróg a jak ser żółty?
Mrożenie to świetny sposób na ograniczenie marnowania żywności. Jeśli do tej pory mieliście wątpliwości, co do tego czy można mrozic ser biały, z powodzeniem możecie się ich pozbyć.
-
Pascha wielkanocna na dwa sposoby - na ciepło i na gorąco. Proste przepisy
Pascha wielkanocna to danie, które przygotowuje się raz do roku - właśnie w czasie świąt. Deser ten, oryginalnie pochodzący z Rosji, jest popularny szczególnie we wschodniej części Polski. Czym jest pascha wielkanocna? Jak ją przyrządzić? Wszystko...
-
Pączki z serem. Najlepsze i najprostsze do zrobienia. Przepis na tłusty czwartek
Pączki z serem to świetna alternatywa dla tych tradycyjnych. Są łatwe w przygotowaniu i zdecydowanie delikatniejsze. Jak zrobić pączki z serem na tłusty czwartek, by były puszyste i długo utrzymywały świeżość? Podpowiadamy!
-
Najlepsze serniki - nie tylko od święta. Klasycznie!
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Latem z przyjemnością robimy go w wersji na zimno, natomiast pieczone to jeden z "gwoździ programu" wielu rodzinnych przyjęć, także tych świątecznych. Zobaczcie nasze najlepsze serniki na Boże Narodzenie!
-
Sernik z jagodami na dwa sposoby - na zimno i pieczony. Pycha!
Sernik z jagodami to pyszne ciasto, które jest dobrym pomysłem zarówno na przyjęcie, jak i na podwieczorek. Można go przygotować zarówno na zimno, jak i upiec. Jak zrobić sernik z jagodami na zimno? Jak go upiec? Wyjaśniamy i mamy przepisy.
-
Sernik wiedeński - przepis na święta i na co dzień
Sernik wiedeński to stały gość na polskich stołach. Kochamy go za smak, wygląd i uniwersalny charakter. Dlaczego? Dlatego, że sprawdzi się zarówno na Boże Narodzenie, jak i na Wielkanoc. Skąd pochodzi sernik wiedeński i jak go zrobić?
-
Strucla z serem - przepis na pyszne domowe ciasto na każdą okazję
Strucla z serem to jedno z najprostszych i najpopularniejszych ciast, jakie od wielu lat przyrządza się w polskich kuchniach. Można je podać zarówno na przyjęciu, jak i zjeść na podwieczorek z dodatkiem domowych konfitur lub szklanką mleka. Strucl...