twaróg
-
Placki twarogowe w zupełnie nowej wersji. Zamiast cukru czosnek i jedna niespodzianka
Placki twarogowe kojarzą nam się ze słodkimi śniadaniami i pocieszającymi podwieczorkami po ciężkim dniu. Są pyszne, delikatne i pięknie rosną na patelni, ale nikt nie powiedział, że muszą być zawsze podawane na słodko. Dziś mamy przepis na placki...
-
Sernik babci Ani zrobisz ekspresowo. Wyjdzie puszysty jak chmurka, jeśli połączysz dwie masy
Sernik babci Ani to sernik nad sernikami. Jest cudownie kremowy i jedwabisty, dzięki czemu jedzenie go to czysta przyjemność. Sekretem jest połączenie dwóch nabiałów oraz dwóch dobrze napowietrzonych mas. Potem już tylko odpowiednia dekoracja i...
-
Chrupiąca skórka i mięciutki środek. Te bułeczki są lepsze niż kajzerki
Nasz dzisiejszy przepis to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników domowego pieczywa oraz dla wszystkich, którzy od czasu do czasu lubią sobie przekąsić pyszną, cieplutką bułeczkę. Na szczęście wcale nie trzeba bawić się w zakwasy i drożdże -...
-
Jolanta Kwaśniewska wspomniała "mateńkę" i ten przysmak. Zrobiła go po latach i aż się wzruszyła
Choć Jolanta Kwaśniewska przestała być pierwszą damą wiele lat temu, zainteresowanie jej osobą nie słabnie. Niedawno była gościem Małgorzaty Rozenek-Majdan w nowym podcaście Gazeta.pl "Z bliska". Podczas rozmowy opowiedziała m.in. o tym, jak...
-
To najlepsze gofry, jakie jadłam. Zamiast mleka dodaję coś innego i wychodzą delikatne
Gofry to najwyższa dobroć w świecie kulinariów i wątpię, że znajdzie się chociaż jedna osoba, która ich zwyczajnie nie lubi. Kojarzą się z wakacjami i letnią beztroską i ich smak skutecznie poprawia humor nawet w najbardziej deszczowe i słotne dni...
-
Plince z pomoćką pochodzą z Warmii i Mazur. Lepsze niż zwykłe placki. To zasługa dodatków
Z jakich potraw słynie Warmia i Mazury? Choć kojarzą się głównie z rybami, grzybami i dziczyzną, to właśnie ziemniaki przez dziesięciolecia stanowiły fundament codziennego gotowania. Wśród prostych, sycących dań wyróżniają się szczególnie plince z...
-
Pasta grzechu warta. Połączenie serów, rzodkiewki i przypraw zawróci w głowie
Kanapki uwielbiamy wszyscy i każdy z nas ma swoje preferencje co do pieczywa i tego, co na nim ląduje. Jeśli jednak znudziły ci się kanapki z serem i polędwicą sopocką, czas wprowadzić powiew nowości do kanapkowego menu. Lubisz różnego smarowidła?...
-
Z twarogu robię najlepsze bułeczki świata. Są wilgotne i puszyste bez grama drożdży
Dziś mamy przepis dla wszystkich, którzy uwielbiają domowe pieczywo, ale niespecjalnie mają ochotę i czas bawić się w rozczyny i czekanie, aż ciasto wyrośnie. Bułeczki twarogowe są naprawdę pyszne i smakiem wygrywają nawet z tymi z najlepszej...
-
Nie opada, nie pęka, nie przypala się. Ugotuj i wstaw do lodówki. Sernik wyjdzie aksamitny
Co zrobić z białego sera na deser? Tradycyjny sernik z piekarnika nie jest jedyną opcją, która wchodzi w grę. Mam sposób, by z kilku prostych składników stworzyć aksamitne, słodkie ciasto bez pieczenia. Jeden garnek, chwila gotowania i można...
-
Rozgnieć twaróg z jajkami i dodaj kilka drobiazgów. Takie śniadanie zasługuje na Oscara
Twaróg to produkt, który każdy zawsze powinien mieć w lodówce. Można zrobić z niego najróżniejsze cuda, w tym przepyszne placuszki, które zachwycają smakiem, łatwością wykonania i niesamowitą konsystencją. Jak je zrobić? Przygotuj ser i pięć...
-
Błyskawiczne placki, które zrobisz w kilka minut. Smaczniejsze od racuchów, biją na głowę naleśniki
Puszyste syrniki to idealna propozycja na smaczne śniadanie, deser czy podwieczorek. Są łatwe do przygotowania, a dzięki lekkiej konsystencji i uniwersalnemu smakowi, sprawdzą się w każdej sytuacji. Podawaj je z ulubionymi dodatkami i ciesz się...
-
Twaróg z tym dodatkiem to murowany hit na śniadanie. Wychodzi obłędny. Wystarczy posiekać i wymieszać
Wiosna tuż za rogiem, ale wcale nie musisz czekać do marca, żeby zjeść to pyszne smarowidło kanapkowe. Twaróg z rzodkiewką to świetny pomysł na urozmaicenie jadłospisu. Idealne smakuje w połączeniu z pieczywem, a także jako samodzielne danie np. n...
-
O niebo lepszy niż chleb z piekarni. Wszystko dzięki jednemu składnikowi. Wychodzi puszysty i pyszny
Co tydzień robię bochenek według jednej receptury. Nie ma w nim ani grama mąki, a do tego zachwyca smakiem, chrupiącą skórką i ziarnistym wypełnieniem po brzegi. Oto przepis na chleb na twarogu, który zawsze wychodzi obłędny.
-
Idealne placki? Wystarczy dodać jeden składnik, a będą puszyste jak chmurka. Zrobisz je w mig
Aby zadowolić podniebienia najmłodszych członków rodziny, trzeba się postarać. Czasem nawet najbardziej lubiane przepisy mogą się zwyczajnie znudzić. Jeśli nie masz czasu na przygotowanie wykwintnego śniadania, sięgnij po jeden składnik, który...
-
Mama złapała się za głowę, gdy pokazałam jej te kotlety. Najpierw była niechętna, ale je pokochała
Kotlety są nam bardzo dobrze znane i zazwyczaj wykonywane są z mięsa. Najpopularniejsze to schabowe, z piersi z kurczaka, lub z mięsa mielonego, jednak te całkowicie różnią się od powyższych propozycji. Nie ma w nich ani grama mięsa, a głównym...
-
Kto jeszcze nie dodał do tego ciasta twarogu, niech żałuje. Ten jeden dodatek zmienia wszystko
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Pożywny posiłek z rana dostarcza organizmowi porządnego zastrzyku energii. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie śniadania na słodko, dla innych to tak zwany chleb powszedni. Jeśli twoim ulubionym...
-
Lasowiackie kacapoły poznałam, będąc na weselu w Kolbuszowej. Te kluski rozpływają się w ustach
Będąc na weselu w Kolbuszowej, miałam okazję spróbować obłędnego dania rodem z regionalnej kuchni. Lasowiackie kacapoły, o których mowa, to obłędne kluski, których wnętrze wypełnia swojski nabiał. Już po kilku kęsach uświadomiłam sobie, że to będz...
-
Mój mąż nie chciał tknąć klusków leniwych przez twaróg. Zamieniłam go na coś innego. Twaróg, nie męża
Kluski leniwe wielu osobom kojarzą się z twarogiem. Nic dziwnego. Jeszcze do niedawna sama przygotowywałam go z tym składnikiem, bo tak stanowią najpopularniejsze przepisy. Mój mąż nie chciał jednak ich jeść, bo nie znosi twarogu. Zastąpiłam go wi...
-
Takich klusek jeszcze nie kulałeś. Zamiast mięsa wykorzystaj twaróg i połącz go ze świeżym szpinakiem
W cieplejsze dni bywa ochota na trochę lżejszy obiad. Ciężkie sosy czy potrawy mięsne, to dania preferowane głównie w okresie jesienno-zimowym. Dobrym zamiennikiem tradycyjnego schabowego czy dań z kurczakiem, mogą być lekkie i proste w...
-
Szynka i ser już nie są składnikami moich kanapek. Od kiedy robię tę pastę częściej jem śniadania
Śniadania to czasem bardzo skomplikowany temat i wiele osób do tej pory nie wie, co może przyrządzić o poranku. Wychodzimy temu naprzeciw i proponujemy pastę, która na pewno posmakuje każdej osobie. Łączy w sobie wyjątkowe smaki, a na świeżym...
-
Żadne racuchy nie są lepsze od tego. Te placuszki to imitacja popularnego ciasta
Placki można podawać na wiele różnych sposobów. W moim domu robi się zarówno ze słodkich składników, jak i z warzyw. Najpopularniejsze słodkie placuszki to oczywiście racuchy, ale po poznaniu tego przepisu szybko się to zmieni. Swoim składem i...
-
Nie wrzucaj tego do pierogów, tylko zrób chrupiące gofry. Nigdzie nie zjesz lepszych
Gofry to symbol nadmorskich budek i latem jemy je w dużych ilościach. Jednak nie trzeba jechać nad morze, by zasmakować ich smaku. W domu również możesz je zrobić, a czasem może się okazać, że są smaczniejsze niż te zakupione. Dodaj do ciasta ten...
-
Złap bzika na gzika i ugotuj obiad za kilka złotych. Błyskawicznie zniknie z talerzy i nasyci na długo
Tradycyjna kuchnia wielkopolska w dużej mierze opiera się na ziemniakach. Stanowią dodatek do wielu mięsnych potraw oraz zup. Jest jednak danie, w którym pyrki tworzą idealny duet z twarogiem. Czy wiesz, jak się robi poznański gzik? Okazuje się, ż...
-
Kluski, którymi naje się cała rodzina. Bardzo smaczne, szybkie, a na dodatek tanie w przygotowaniu
Kluski to idealne danie dla całej rodziny. Przygotowanie go jest dość tanie, co dla wielu osób jest ogromną korzyścią. Prezentujemy więc przepis na kluski, ale dość nietypowe, bo z twarogiem. Jak je przygotować? Podpowiadamy.
-
Kup zamiast kurczaka. Kosztuje tylko 4 zł. Ma dużo białka i można go jeść codziennie
Dobrze zbilansowana dieta to klucz do zdrowia, dobrego samopoczucia i nienagannej kondycji. Nie może w niej zabraknąć białka. Pierś z kurczaka ma go sporo, ale istnieje produkt, który jest tańszy, a ma go równie dużo. Warto włączyć go do codzienne...
-
Twaróg na obiad? Gdy znudzą cię naleśniki i pierogi można z niego zrobić sos. Jest zaskakująco kremowy
Myślę, że mało kto wpadłby na pomysł, by przygotować sos do mięsa przy użyciu twarogu. Wypróbowałam jednak tę propozycję i jestem miło zaskoczona. Nie dość, że przygotowuje się go szybko, to świetnie smakuje.
-
Wzięłam z lodówki twaróg, jajka i dwa dodatki. Za chwilę miałam najlepszy serek
Każdy wie, że to, co domowe, jest najlepsze. Przekonuję się o tym od lat, ale jeszcze nie miałam okazji zrobić domowego serka topionego. Wstałam wcześniej, wyjęłam twaróg z lodówki i za kilka chwil miałam pyszne kanapki. Jedno jest pewne - sklepow...
-
Kopytka z serem i ziemniakami podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem to prawdziwy smak dzieciństwa
Kopytka z serem i ziemniakami to dla wielu kulinarne wspomnienie z czasów dzieciństwa. Podawane z roztopionym masełkiem i cynamonem sprawiały radość nie tylko najmłodszym. Sprawdź, jak zrobić najlepsze kopytka z serem.
-
Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie? Błąd z serem sprawi, że wyjdą ci twarde bambaryły
Kluski leniwe, czy też pierogi leniwe to idealny pomysł na szybki obiad bez mięsa. Wyglądają trochę jak kopytka, ale zamiast ziemniaków mają w sobie pyszny ser. Jak zrobić kluski leniwe, żeby były mięciutkie i delikatne? Nie każdy twaróg się nada ...
-
Ten obiad był kultowy w PRL-u. Niektórzy nie mogą patrzeć, inni się zajadają, a kosztuje grosze
To danie było hitem w PRL-owskich stołówkach, przedszkolach i barach mlecznych. Starsi wspominają ten smak z rozrzewnieniem, młodsi raczej się krzywią. Jak zrobić tani obiad rodem z lat siedemdziesiątych? Weź makaron i ser - najesz się do syta i...
-
Przygotuj twaróg, jajko, trochę mąki i cukru. Gdy zrobisz te serniczki, świat stanie się lepszy
Uwielbiamy dania i przekąski, które można przygotować niewielkim nakładem sił i z krótkiej listy składników. Dlatego zachęcamy, by przyrządzić te serniczki z patelni. Potrzebne są jedynie twaróg, jedno jajko oraz trochę mąki i cukru. Serniczki rob...
-
Przepis na oponki jak za dawnych lat. Starsze gospodynie stawiały na konkretny ser i dziwny dodatek
Przepis na oponki znają doskonale wszystkie starsze gospodynie i gospodarze i doskonale wiedzą, co zrobić, żeby były puszyste, mięciutkie i absolutnie najlepsze na świecie. Ten smak otula nas niczym kocyk i dziś z przyjemnością zdradzimy wam przep...
-
Serowe oponki karnawałowe z przepisu cioci Jadzi. Styczeń bez tego przysmaku będzie miesiącem zmarnowanym
Karnawał to dla wielu łasuchów czas słodkiej rozpusty. Tradycyjne przekąski nie kończą się bowiem na domowych pączkach i chrupiących faworkach. Wiele gospodyń przygotowuje w tym okresie również inne słodkości. Prym wiodą bezapelacyjnie oponki...
-
Pyszny chleb, który odchudza i zachwyca. Główny składnik sprawi, że przetrzesz oczy
Domowy chleb to zdecydowanie jedna z najlepszych rzeczy, jakich możemy doświadczyć w naszym kulinarnym życiu. Oczywiście przepisów na domowe pieczywo jest bez liku, ale dziś troszeczkę zagramy niektórym na nerwach, ponieważ zdradzimy przepis na...
-
Ciasto śnieżek to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Efekt puchu gwarantują te dwa tanie składniki
Zastanawiasz się jakie ciasto przygotować? Zamiast po raz kolejny piec klasyki jak szarlotka czy cynamonki postaw na lekki niczym piórko śnieżek. Ten idealnie puszysty deser skradnie serca największych smakoszy, a wystarczy połączyć kilka składnik...
-
Z tym przepisem staniesz się królową tłustego czwartku. Pulchne i miękkie jak obłoczki oponki serowe znikną w mig
Tłusty czwartek już niedługo, a ty nadal nie wiesz, co przygotować dla swoich bliskich? Styczeń to idealna pora, by trenować karnawałowe przepisy. Oponki serowe z pewnością znajdą rzeszę wielbicieli i na całe szczęście, ich przygotowanie jest...
-
Puszyste rogaliki z kremowym nadzieniem. Zastosuj metodę 1:1:1, a ciasto wyjdzie lepsze niż z cukierni
Zapomnij o nudnych wypiekach i postaw na wyborne rogaliki hojnie nadziane kremową masą lub powidłami. Sekretem tej obłędnej słodyczy jest ciasto - zrób je zgodnie z metodą 1:1:1, a wyjdzie po mistrzowsku. Wystarczy pięć składników i gotowe.
-
Pamiętaj o tym nietypowym składniku, a racuchy twarogowe wyjdą puszyste niczym chmurka
Racuchy twarogowe to doskonały pomysł na szybkie, proste i smaczne śniadanie lub podwieczorek. Puszystym smakołykiem zajadają się zarówno dzieci, jak i dorośli, można mieć więc pewność, że wszyscy będą zadowoleni i najedzeni. Jak sprawić, aby...
-
Umiesz liczyć? Licz na siebie i zostaw gotowce na sklepowej półce. Ten kremowy sernik to łatwizna
Sernik to nasze dobro narodowe, które gości na naszych stołach podczas każdych świąt, ale i na co dzień do kawy. Perfekcja tkwi w odpowiednim przygotowaniu, dobrym jakościowo składzie i kilku szczegółach, o których nie można zapomnieć. Z naszym...
-
Pierogi "na jeden kęs" z przepisu Katarzyny Dowbor. Prezenterka zdradza skład obłędnego farszu
Pierogi to nasze dobro narodowe, które na stołach gości na co dzień i od święta. Przepis Katarzyny Dowbor różni się jednak od klasyków takich jak: ruskie, z grzybami, mięsem czy kapustą. Prezenterka zdradza, jak przygotować farsz, by dosłownie...