sery
-
Najlepszy ser, jaki jadłam. Łatwo zrobisz go w domu. Pasuje i do kanapek, i do sernika
Labneh to ser, który pochodzi z Libanu, ale jest jadany również w innych krajach Bliskiego Wschodu, a także w Grecji. Robi się go z jogurtu greckiego, ma kremową, lekką konsystencję i jest bardzo uniwersalny, bo nadaje się zarówno do kanapek i...
-
Upiekłam wieczorem, a rano nie było ani jednej. Spróbujesz raz i nie wrócisz do kajzerek
Chrupiące bułeczki śniadaniowe są miękkie w środku, lekko rumiane z wierzchu i pięknie pachną zaraz po upieczeniu. Świetnie sprawdzają się na ciepło z masłem lub jako baza do kanapek. Warto zrobić je z różnymi dodatkami, szczególnie gdy chcemy...
-
Kup 2 mascarpone, a 2 dostaniesz gratis. Tylko tego dnia w Biedronce. Co na to Auchan?
Szukasz inspiracji na słodką przekąskę? Wykorzystaj serek mascarpone oraz sezonowe owoce. Wyczarujesz obłędny deser, który zachwyci każdego, a przy tym nie przepłacisz. Aktualnie w Biedronce i Auchan trwa korzystna promocja.
-
Włoch krzyknąłby "mamma mia". Marnujemy kulinarny skarb, a można go wykorzystać co do okruszka
Być może jesteś jedną z osób, która zastanawia się, czy można jeść skórkę od parmezanu. Lepiej, aby nie lądowała w koszu na śmieci. Możesz ją wykorzystać nie na jeden, lecz na kilka sprytnych sposobów.
-
Na serze pojawił się podejrzany nalot? Nie zawsze musi lecieć do kosza. Ekspertka objaśnia
To jeden z najchętniej kupowanych produktów przez Polaków, jednak jeśli zbyt długo leży w lodówce, zdarza się, że na jego powierzchni tworzy się jasny osad. Czy ser z białym nalotem można zjeść?
-
Teściowa robi najlepszą zupę pieczarkową. Najpierw dusi por, potem dodaje trzy ważne rzeczy
Zupa pieczarkowa to zawsze dobry pomysł. Sprawdza się idealnie na każdy dzień, robi się ją łatwo i dość szybko. Jednak moja zdolna teściowa zupę pieczarkową gotuje jedynie na niedziele i święta, i robi to po mistrzowsku. Jej zupa jest kremowa, peł...
-
Lubicie ser? Oto smakowity quiz wiedzy na jego temat. Do zdobycia 10/10
Czas na smakowity quiz wiedzy ogólnej! Kochacie ser i wiele o nim wiecie? Zatem komplet jest w waszym zasięgu! Byle laik sobie nie poradzi... To jak, gotowi na ucztę... to znaczy na wyzwanie? Życzymy powodzenia!
-
Nie daj się nabrać na sztuczki producentów. Bosacka porównuje i mówi: To wcale nie są sery
Jak odróżnić ser od wyrobu seropodobnego? Katarzyna Bosacka udostępniła materiał, w którym przestrzega przed produktami, które na pierwszy rzut oka wyglądają zupełnie niewinnie, ale w rzeczywistości są wysoko przetworzonymi nabiałem. Sprawdź, na c...
-
Przywiozłam z gór i rozgniotłam widelcem. Inne pasty poszły w odstawkę. Idealna na kanapki
Apetyczne kanapki nie muszą być zawsze robione tak samo. Czasem warto sięgnąć po coś nowego, by ożywić nasze codzienne posiłki. Świetnym pomysłem może być pasta z bryndzy, która stanowi doskonałą propozycję na smaczne i zdrowe przekąski.
-
Mówi się, że to konkurent skyru. Ma mało tłuszczu i dużo białka. Kupisz w dyskoncie
Skyr jest dobrym źródłem wapnia i bakterii przyjaznych jelitom. Poleca się go osobom, które są na diecie odchudzającej, bo zawiera niewiele tłuszczu. Islandzki jogurt ma jednak konkurenta, który również pochodzi z Europy Północnej. To kvarg, który...
-
Połącz 2 składniki, a domowe almette zrobi furorę na kanapkach. Grecy zajadają się nim od wieków
Jak zrobić labneh w domu? Wystarczą zaledwie dwa składniki, aby cieszyć się wybitnie kremowym i lekkim serem z jogurtu. Jest podstawą kuchni bliskowschodniej i greckiej, w których zajmuje ważne miejsce.
-
Lubisz zajadać się tym serem? Dietetyczka wyjaśnia, dlaczego to najgorszy wybór. "Unikajcie"
Polacy uwielbiają sery. Chętnie kładziemy je na kanapki i dodajemy do zapiekanek, sałatek czy różnego rodzaju makaronów. Zastanawialiście się jednak, który z nich jest najmniej zdrowy? Dietetyczka nie ma wątpliwości.
-
Gotowi na nietypowy kulinarny quiz wiedzy? Tym razem pytamy o sery!
Tym razem pytamy o sery!
-
Ten ser jest najdroższy na świecie. Za taką kwotę można kupić samochód
Najdroższy ser świata - Cabrales - kosztuje 36 tysięcy euro, czyli około 154 tysiące złotych. Za tyle został sprzedany podczas niedawnej aukcji w Arenas de Cabrales. Kupił go restaurator z Oviedo, ustanawiając w ten sposób nowy rekord Guinnessa.
-
Łączysz ser z tym warzywem? Brzmi pysznie, ale mówią, że to źle działa na organizm. Ekspertka wyjaśnia
Niektóre połączenia zyskują miano szkodliwych. Mit spożywczy szerzy się w najlepsze, a ludzie boją się jeść, tak jak lubią. W sieci bardzo często można trafić na informację, że łączenie białego sera z pomidorem może nie być najlepsze dla naszego...
-
Szybka przekąska do grilla i do meczu. Zrobisz ją w 15 minut, a każdy ją zapamięta
Chcąc zaskoczyć nawet samych siebie sięgamy po nowe przepisy, które testowane były przez innych. Okazuje się wtedy, że przez długi czas nie mieliśmy pojęcia o takich smakowitych kąskach. Ta przekąska na pewno zawróci ci w głowie i będzie twoją...
-
Z wakacji we Włoszech przywiozłam nie magnes, a przepis na domową mozzarellę z trzech składników
Przepis na domową mozzarellę przywieziony prosto z Włoch odmienił moje codzienne gotowanie. Pyszny, mleczny ser przyrządzam z zaledwie trzech składników. Efekt jest taki, że wszystkie dania wzbogacone o ten dodatek smakują wyśmienicie.
-
Lata temu Polacy zwariowali na ich punkcie. Teraz wracają pyszniejsze niż kiedykolwiek wcześniej
Kotlet z ciekawym dodatkiem, który rozpływa się w ustach to marzenie wielu. Przedstawiamy przepis na jedno z moich ulubionych dań z czasów dzieciństwa. Najlepsze robił mój tata. Zawsze przygotowywał je w niedzielę.
-
Zamiast wymyślnego ciasta, jak z cukierni robię taki deser w każdą sobotę. Pasuje do wszystkiego
Masz ochotę na coś słodkiego na podwieczorek z bliskimi? Pyszna kawa, piękna zastawa i bliscy - to przepis na idealną sobotę. Sprawdź, jak wykonać najlepszy deser na weekend. Każdy będzie zadowolony.
-
Zrób dziurki w żółtym serze, a potem go pokrój. Odwieczny problem zniknie na zawsze
Ser żółty jest przede wszystkim elementem kanapek. Ale nie tylko. Doskonale sprawdza się w tostach, na zapiekankach, jako dodatek do sałatek, sosów i zup. Jednak tylko w tym pierwszym przypadku niektórym sprawia problemy. Nie zawsze łatwo go równo...
-
"Złoto wegan", które kochają również mięsożercy. Świetnie zastępuje ser żółty, a nawet sól
"Złoto wegan", czyli płatki drożdżowe, to produkt, który zaczyna podbijać polską kuchnię. I choć najczęściej pojawia się w diecie wegańskiej, to nawet mięsożercy zaczynają przekonywać się do tego dodatku. Do czego można wykorzystać płatki drożdżow...
-
Kiedy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie godzinami. Każdy chciał od niej ten przepis
Najpyszniejsze dania to te ze wspaniałym aromatem, unoszącym się w powietrzu przez wiele godzin. Co ciekawe, najlepsze przepisy można modyfikować według uznania, i tak z prostego obiadu można wyczarować ciekawą przekąskę. Oto przepis na aromatyczn...
-
Nie tylko Gouda. W tym QUIZIE dowiesz się, ile wiesz o serach!
Jaki ser jest Twoim ulubionym?
-
Serowe oponki karnawałowe z przepisu cioci Jadzi. Styczeń bez tego przysmaku będzie miesiącem zmarnowanym
Karnawał to dla wielu łasuchów czas słodkiej rozpusty. Tradycyjne przekąski nie kończą się bowiem na domowych pączkach i chrupiących faworkach. Wiele gospodyń przygotowuje w tym okresie również inne słodkości. Prym wiodą bezapelacyjnie oponki...
-
Wyschnięty ser w lodówce? Zanim go wyrzucisz, wypróbuj trik z tym napojem. Będzie jak nowy
Podczas sprzątania lodówki widzisz kostkę zaschniętego sera żółtego? Jeśli nie pojawiła się na nim pleśń, możesz go jeszcze uratować. Ten prosty trik uratuje ser przed przykrym finałem w koszu na śmieci. Wystarczy użyć napoju, który z pewnością ma...
-
To QUIZ wiedzy o serze! Kto zgarnie tutaj okrągłe 10 punktów?
To QUIZ wiedzy o serze!
-
Kluski z serka homogenizowanego to hit nie tylko dla dzieci. Są delikatne, miękkie i obłędnie pyszne
Kluski z serka homogenizowanego to szybka i niebywale smaczna przekąska. Przygotujesz ją w kilka minut z zaledwie czterech składników. Delikatnej konsystencji nie oprą się ani mali, ani więksi smakosze. Koniecznie sprawdź, jak wykonać pyszne i...
-
Nie tylko Gouda. W tym QUIZIE dowiesz się, ile wiesz o serach!
Jaki ser jest Twoim ulubionym?
-
Ten boski przepis od mojej babci przeniesie cię w czasie. Kotlety, które smakują jak za dawnych lat
Kotlety rzymskie, choć nazwa może zmylić, to nic innego jak plaster sera usmażony w chrupiącej panierce. To banalne do przygotowania danie nie zajmie ci wiele czasu, ani nie wymaga zbyt wielu składników. Wybierz ulubiony ser i biegnij do kuchni. D...
-
Polacy mają powód do dumy. Unia Europejska dodała kolejny polski wyrób na listę produktów chronionych
Kolejny polski wyrób został doceniony przez Unię Europejską. Twaróg wędzony niedawno trafił na listę produktów chronionych i jest już 46 produktem z Polski, który tego dokonał. Polacy mają więc powód do dumy. Pozostaje pytanie, jakie kryteria musz...
-
Kotlety mielone z pieczarkami i serem, a może z majonezem? Cztery przepisy, które musisz wypróbować
Kotlety mielone z pieczarkami i serem to niezwykle smaczne danie z dodatkami, które rozpływają się w ustach. Ta kombinacja składników sprawia, że każdy kęs jest wyjątkowo soczysty i pełen intensywnego smaku. Przygotowania tego dania jest proste i...
-
Tę szybką przekąskę zrobisz w dziecinnie prosty sposób. Przygotuj panierkę i zabierz się za smażenie
Jeśli szukasz pomysłu na wyjątkowo smaczną przekąskę, podpowiadamy, jak można ją przygotować. Wystarczy użyć specjalnego rodzaju sera, pokroić go, obtoczyć w panierce i gotowe! Z pewnością zniknie z talerzy w mgnieniu oka.
-
Domowy serek topiony - hit czy kit? Kulinarny przysmak bez szkodliwych składników
Domowy serek topiony to dla wielu powrót do smaków z dzieciństwa. Nasze mamy smarowały nim kanapki do szkoły, ale nie tylko. Czasem jedliśmy go na ciepło z różnymi dodatkami. Sprawdź, jak zrobić domowy serek topiony.
-
To nie karmel, ani masa krówkowa. Tym produktem zajadają się Norwegowie. Co to takiego?
Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że ta brązowa kostka to nic innego jak duży karmelowy cukierek lub masa krówkowa dodawana do ciasta. Prawda jest jednak zupełnie inna. Okazuje się, że kulinarny świat nadal skrywa wiele tajemnic, a Norwegowie...
-
Lubisz sery, ale twój żołądek już niekoniecznie? Sięgnij po ten produkt, a zapomnisz o problemie
Kozie mleko doceniła już Kleopatra, która dbając o wygląd skóry, zażywała w nim częstych kąpieli. Jednak zastosowanie tego rodzaju nabiału ma dużo szersze zastosowanie. Dziś na rynku jest wiele produktów, po które sięgać mogą także osoby borykając...
-
Uwielbiasz nabiał? Lepiej żebyś to wiedział. Eksperci wskazali najzdrowsze sery, a zwycięzca nie jest oczywisty
Wiele osób spożywa nabiał na każdy posiłek, a sery stanowią dla nich niesamowity przysmak. Są doskonałym dodatkiem do makaronów, dań mięsnych, ciast, ale smakują wyśmienicie również same w sobie. Eksperci przyjrzeli się najpopularniejszym rodzajom...
-
To najlepsza przekąska z grilla. Kiełbasa i karkówka nie mają z nią szans. Aby wyszła, zastosuj się do kilku rad
Grillowanie zaczęło się pełną parą. Oznacza to, że kiełbasa, karkówki, kaszanki i inne mięsa będą zapełniały żołądki większości Polaków. Co jednak przygotować, aby urozmaicić ten czas? My proponujemy ten smakołyk. Uwielbiany jest w wersji na zimno...
-
Nie tylko kiełbasa i szaszłyki. Camembert na grilla to niebiański przysmak, a smakuje w kilku wersjach
Koniec z nudnymi daniami z rusztu. Camembert na grilla to obłędny akcent, który zachwyci nawet najbardziej wymagających. Francuski ser dojrzewający wytwarzany z mleka krowiego smakuje obłędnie w towarzystwie słodkich i słonych dodatków. Sekret tkw...
-
Ser z grilla. Jak przygotować pyszny dodatek w sam raz na majówkę? Kluczowy jest czas grillowania
Ser z grilla? To zdecydowanie dobry pomysł, ale nie każdy produkt w tej kategorii nadaje się do położenia na ruszcie. Doskonałym pomysłem będzie za to grillowany camembert lub ser halloumi.
-
Wyśmienite i chrupiące roladki schabowe na Wielkanoc. Doskonały smak zapewni im ten prosty i pyszny farsz
Schab natychmiastowo kojarzy się z rodzinnym, niedzielnym obiadem lub ważną uroczystością. Warto go jednak przygotować w nieco innej wersji niż ta tradycyjna. Schab w formie roladek z serowo-szpinakowym farszem będzie smakować o wiele lepiej, a na...