sery
-
Jak zrobić biały ser w domu, żeby smakował jak u babci? Ewa Wachowicz trzyma się żelaznej zasady - chodzi o mleko
Biały ser to jedna z obowiązkowych pozycji na listach zakupów w wielu polskich domach. Jednak twaróg to produkt, który z łatwością wykonasz samodzielnie, a dzięki przepisowi Ewy Wachowicz uzyskasz smak dokładnie taki, jaki pamiętasz z dzieciństwa....
-
Opublikowali ranking najlepszych serów świata. Są trzy z Polski. Francuska telewizja mówi o "manipulacji"
Serwis Taste Atlas regularnie publikuje rankingi najlepszych dań z różnych kategorii. Były już ciasta, a wśród nich między innymi karpatka i sernik, były także pierogi. Tym razem portal stworzył listę najlepszych na świecie serów. Tu również mamy...
-
Najlepszy na kanapki i do zapiekanek. Żółty ser zrobisz w domu w trzy godziny, a będzie smaczniejszy niż ze sklepu
Ser żółty to nieodłączny punkt codziennej listy zakupów wielu z nas. No bo kto nie kocha kanapek z żółtym serem i pomidorkiem lub zapiekanki, na której ser ciągnie się metrami? Mamy świetną wiadomość - już nie musisz kupować sera, zrobisz go z...
-
Skusicie się na serowy quiz? Trzymamy za was kciuki!
Na kanapce, z miodem, na pizzy, bądź sam. Ser jest pyszny w każdej postaci!
-
Sylwestrowa deska rarytasów. Zaskocz gości spektakularnym podaniem i produktami pierwszej klasy
Wśród sylwestrowych przekąsek nie może zabraknąć wytrawnych przysmaków, idealnych do eleganckich trunków. Jeśli szukasz czego naprawdę spektakularnego, pomysł na deskę serów, wędlin i owoców z pewnością zaspokoi potrzeby nawet najbardziej...
-
Racuszki z serem. Wyjątkowy deser, który zna każdy. Jak je przygotować?
Racuszki z serem pachnące i chrupiące, posypane cukrem pudrem, czasem z dodatkiem słodkiej śmietany zawsze smakują wyśmienicie. Poznaj sekret tego jak je przygotować.
-
Kluski z serem. Przepis na obiadowy sukces bez użycia mięsa!
Kluski z serem to jeden z najstarszych pomysłów kulinarnych. Poznaj najpyszniejsze receptury, które z pewnością przypadną do gustu domownikom.
-
Kotlety serowe - przepis na romantyczną kolację we dwoje. Przygotowanie zajmie kilka minut
Kotlety serowe to nie tylko wegetariańska alternatywa klasycznych mielonych. Decydując się na ich przyrządzenie, możemy je podać jako ciepłą przekąskę podczas spotkania z przyjaciółmi, lub kolację przy świecach. Najlepiej smakują w połączeniu z...
-
Sos serowy do makaronu i przekąsek. Jak przygotować idealnie kremowy sos?
Sos serowy to jeden z częściej spotykanych dipów, których możemy skosztować np. w kinie podczas seansu filmowego. Wiele osób wykorzystuje go także do przygotowania szybkiego obiadu - wówczas występuje zwykle w połączeniu z makaronem. Jak przygotow...
-
Został nazwany księciem serów. Jednego z królów miłość do niego pozbawiła życia
Ser brie to jeden z najpopularniejszych serów francuskich. Szerzej został zaprezentowany podczas kongresu wiedeńskiego. To tam nazwano go le prince des fromages, czyli księciem serów. Podobno ochoczo zajadali się nim królowie. Do tego stopnia, że...
-
Te dania królowały w czasach PRL-u. Dziś kulinarne specjały wywołują ciarki
-
Teściowa tak robi fale Dunaju. Najlepsze ciasto na Wielkanoc
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kiedy sadzić cebulę? Niedługo będzie najlepszy moment
-
Sałatka, którą będą się zajadać goście. Kluczowy jeden składnik
- Trendy kulinarne 2023 - jak zmieniają się nasze zwyczaje żywieniowe?
- Odcinek z tym lokalem wzruszył widzów. Pomoc Magdy Gessler nie wystarczyła. Znany bar chyli się ku upadkowi
- Jak zrobić kruszonkę do ciasta na Wielkanoc? Potrzebne będą tylko 3 składniki, które masz w kuchni
- Domowy pasztet nie wychodzi. Babcia zdradza, co zrobić, by nie był suchy
- Odśwież czerstwą babkę wielkanocną metodą kieliszka i łyżeczki
-
Ceny sera straszą? Staw czoła inflacji i zrób go samodzielnie według receptury babci. Sekretem jest mleko "od Mućki"
Ceny produktów spożywczych rosną i wielu z nas dzielnie stawia czoła szalejącej inflacji, robiąc samodzielnie wędliny, masło i pieczywo. Przyszedł czas także na nabiał. Dziś zdradzimy przepis na domowy ser, który robiły nasze babki i prababki. Jak...
-
Nie tylko żółty. Znasz się na serach? To bez problemu udowodnisz to w tym quizie
Coś dla amatorów sera
-
Sos serowy do makaronu. Połączenie dwóch serów to połowa sukcesu - sekret tkwi w przyprawie, której używasz do flaków
Sos serowy do makaronu jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Istotą smaku sosu serowego jest połączenie dwóch gatunków sera - najlepiej wyrazistego pleśniowego, oraz lżejszego, bardziej kremowego. Kropką na i jest jednak przyprawa, która...
-
Lubisz placki ziemniaczane? Dodaj do nich ten składnik, a już nigdy nie zrobisz tradycyjnej wersji
Placki ziemniaczane to danie, któremu trudno się oprzeć. Ziemniaki w tej wersji uwielbia niemal każdy. Niektórzy przygotowują je na słodko, inni preferują wytrawną wersję tej potrawy. Zastanawialiście się jednak, jak smakują placki ziemniaczane z...
-
Labneh - ser z Bliskiego Wschodu na naszym stole. Poznaj przepis krok po kroku
Labneh to ser, który możemy wykonać z jogurtu greckiego. Tego typu przysmak jest niezwykle popularny na Bliskim Wschodzie. Aksamitny, rozpływający się w ustach zachwyci niejednego serowego smakosza. Sprawdź, jak wykonać go samodzielnie w domu.
-
Dip serowy - idealny do przekąsek i prosty w przygotowaniu
Dip serowy to jeden z ulubionych sosów, którego możemy skosztować w kinie podczas seansu filmowego. Zastanawiacie się jak zrobić sos serowy w domu? To niezwykle proste! Wystarczy kilka składników, choć oczywiście podstawą jest dobrej jakości ser....
-
Ser na grilla. Zastanawiasz się, jaki wybrać? Te rodzaje najlepiej nadają się do wrzucenia na ruszt
Szukasz pomysłu na urozmaicenie grillowego menu? Wrzuć na ruszt ser. Ten produkt nie tylko świetnie zastąpi główne danie, lecz także sprawdzi się jako dodatek do innych potraw. Jaki ser wybrać? Podpowiadamy.
-
Mac and cheese. Przepis na makaron z sosem serowym. Amerykanie się nim zajadają
Mac and cheese to prawdziwy klasyk kuchni amerykańskiej. Przepis na tę potrawę jest bardzo intuicyjny i wymaga użycia niewielu składników. Makaron z sosem serowym przygotujesz w przysłowiową chwilę.
-
Ser z grilla - halloumi i camembert. Proste przepisy na majówkę. Nie mają sobie równych
Ser z grilla pasuje zarówno do mięsa jak i do warzyw. Halloumi i Camembert można też wykorzystać do produkcji domowych hamburgerów. Szukasz sprawdzonych przepisów na długi weekend? Sprawdź poniższe propozycje.
-
Bułki z serem. Jak przygotować proste i efektowne kanapki? Wystarczy zastosować kilka tricków
Bułki z serem są najprostszym i najczęściej wykorzystywanym sposobem na przygotowanie drugiego śniadania i nie tylko. Co zrobić, aby zwykła bułka z serem smakowała wyjątkowo, a przy okazji była pożywna i wartościowa?
-
Deska serów i wędlin. Idealna przekąska dla niespodziewanych gości
Deska serów i wędlin to dobre rozwiązanie, kiedy zaskoczą cię niespodziewani goście. Można ją przygotować w kilka minut, jest efektowna i każdy powinien znaleźć na niej coś dla siebie.
-
Przepis na pyszną francuską zupę serową. Jak ją przygotować, by była kremowa i aromatyczna?
Jesteś miłośnikiem sera? Przepis na kremową i wyrazistą zupę serową to świetny pomysł na szybki obiad. Sekret tkwi w różnych rodzajach sera, dzięki którym zupa jest aromatyczna. Do tego dodaj jeden składnik, by nabrała wykwintnego smaku. Sprawdź...
-
Najprostszy na świecie makaron według szefowej kuchni. Potrzebujesz tylko 4 składników, które na pewno masz w domu
Do przygotowania najprostszego makaronu wystarczą cztery składniki. Brytyjska szefowa kuchni pokazała, jak zrobić rewelacyjne
-
Co dobrego na obiad? Kurczak w sosie serowym to propozycja idealna [PRZEPIS]
Znudziło ci się jedzenie wciąż tych samych dań? Zastanawiasz się, co dobrego zrobić na obiad? Mamy pewien pomysł. Co powiesz na makaron i delikatny, aromatyczny sos śmietanowo-serowy? Brzmi pysznie? Kurczak w sosie serowym, to danie, które zachwyc...
-
Taste Atlas pyta o polskie oscypki. Internauci się kłócą. "Słowackie, nie polskie"
Jak Polska to bigos, żur i kremówki? Na fanpage'u popularnego portalu Taste Atlas zapytano o oscypka. W komentarzach sprzeczki o jego pochodzenie i zaskakujące porównania.
-
Najtańszy nie jest, a często leci do kosza. Słusznie? Czy białe plamki na parmezanie to pleśń? Sprawdzamy
Parmezan, grana padano czy inne tego typu twarde sery często wykorzystujemy do dań, szczególnie tych kuchni włoskiej. Trudno wyobrazić sobie bez nich risotto czy sos beszamelowy, którym oblewamy pyszne zapiekanki makaronowe. Jednak zdarza się, że...
-
"Jeśli posieję "oscypki", to wyrosną małe baranki?". Leśnicy szukają właściciela "niezwykle śmierdzącego" znaleziska
"W lasach zwierzęta nie zostawiają śmieci. Ludzie tak. Prosimy - zachowuj się jak zwierzę" - głosi hasło na wjeździe do pewnego lasu. Takie hasło powinno być chyba w każdym polskim lesie, a z pewnością na terenie Nadleśnictwa Ustrzyki Dolne.
-
Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?
Ser halloumi to doskonały produkt na grilla. Szukasz oryginalnych smaków i ciekawych grillowych duetów? Majówka już za chwilę, to najwyższy czas, aby sprawdzić kilka pysznych przepisów. Sprawdź z nami sprawdzone patenty na owczy ser halloumi.
-
"Próbowaliśmy wyjaśnić naszym 75 krowom, że muszą produkować mniej mleka, ale chyba nie zrozumiały"
Mnisi z francuskiego klasztoru wyprzedają wyrabiany przez siebie ser. Przez pandemię w piwnicach zalegało aż 4 tysiące kawałków.
-
Lubicie dreszczyk emocji podczas jedzenia? Spróbujcie casu marzu. Ale uwaga na oczy
Intensywnie pachnące sery czy te niemal czarne od - zamierzonej zresztą - pleśni to muzy serowych koneserów, sprzedawane często za niebotyczne kwoty. Z oczywistych powodów wiele osób jednak odrzucają. Ale te wyroby to pikuś przy casu marzu.
-
Bakterie Listerii w serze z Lidla. Sieć apeluje o zwrot produktu
GIS opublikował ostrzeżenie dotyczące wycofania z obrotu partii sera dostępnego w Lidlu ze względu na obecność bakterii Listerii. Chodzi o ser kozi z terminem przydatności do 26.10.2020 roku.
-
Jest wódka Putinka, czy będzie ser Putin? Rosyjski rolnik chce zarejestrować swój produkt
Oleg Sirota, rosyjski rolnik i aktywista, w ostatnim czasie złożył wniosek o rejestrację swojego nowego produktu. Ser o nazwie Putin zrobił już niemałą furorę. Jaki ma związek z prezydentem Rosji?
-
Słowo niepodobne do niczego, a za nim kryją się setki lat tradycji. Skąd jej sława na Podhalu?
Każdy, kto choć raz był w Zakopanem, z pewnością spotkał się z nazwą "bryndza". Dla wielu osób to słowo niepodobne do niczego. Jednak nie tylko ono stanowi o wyjątkowości tego regionalnego wyrobu. Czym właściwie jest bryndza i co ma wspólnego z...
-
Mascarpone - co to takiego? Jak używać tego włoskiego przysmaku? Wyjaśniamy
Mascarpone to jeden z rodzajów sera, które możemy znaleźć w większości sklepów. Co warto o nim wiedzieć? Z czego powstaje? I przede wszystkim: co smacznego można z niego przyrządzić? Odpowiadamy na wszystkie pytania!
-
Dlaczego nie szkodzi nam ser pleśniowy, choć mówi się, by nie jeść pleśni? Wyjaśniamy
Białe i zielone plamki na pieczywie lub owocach - to znak, że mamy do czynienia z pleśnią i produkty trzeba wyrzucić. Lecz w niektórych przypadkach wręcz sięgamy po wyroby, które mają w sobie pleśń. Wszystko zależy od jej rodzaju. Dlaczego pleśń w...
-
Żółty ser pomoże namierzyć złoczyńców? Policja z Teksasu opublikowała niecodzienne zdjęcie
Ser w kanapce, na zapiekance albo na... samochodzie? Teksańska policja przyjęła nietypowe zgłoszenie o akcie wandalizmu. Okazuje się, że sprawca pozostawił po sobie lepkie ślady.
-
Nie z Francji, nie z Holandii. Najlepszym serem na świecie po raz pierwszy został ser wytwarzany w USA
Po raz pierwszy w ponad 30-letniej historii konkursu World Cheese Awards amerykański ser został uznany za najlepszy na świecie. Był lepszy od mistrzów serowarstwa z Francji, Włoch czy Holandii. Czym się wyróżnił?
-
Jak dobrze łączyć ser z winem? Francuski mistrz serowarstwa zdradza złotą zasadę
Vincent Vegne to francuski mistrz serowarstwa, czterokrotny finalista prestiżowego konkursu serowarów, zdobywca tytułu Meilleur Ouvrier de France. W wywiadzie z nami opowiada, czy zapach sera potrafi być odrzucający, a także o tym, jak łączyć ser ...
-
Powstaje z zepsutego twarogu, a w smaku może dorównywać serom z Francji. Dziś to prawdziwy rarytas
Legenda głosi, że powstał dzięki pożarowi, ale to gospodynie kultywowały tradycję jego produkcji. Jak z psującego się twarogu stworzyć znakomity wyrób, którym zachwycają się także za granicą? Wielkopolanie mają swoje sposoby.
-
GIS wycofuje partię sera żółtego Gouda z SM Ryki. Producent zlecił badania. Jest odpowiedź
Główny Inspektorat Sanitarny poinformował o wycofaniu z obrotu partii sera Gouda produkowanego przez Spółdzielnię Mleczarską Ryki. W produkcie wykryto bakterie Listeria monocytogenes.