lato
-
Ten przysmak zniknie z talerzy błyskawicznie. Jeden prosty składnik sprawi, że smak będzie idealny
Kabaczek panierowany z patelni to jedno z klasycznych dań, jakie przyrządza się o tej porze roku. Co zrobić, aby miał jeszcze więcej smaku? Oprócz soli i pieprzu przyda się jeden specjalny dodatek. To dzięki niemu potrawa nabierze charakteru.
-
Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem? Te owoce i warzywa powinny znaleźć się na liście zakupów
W czerwcu, lipcu i sierpniu na targowiskach pojawia się mnóstwo różnych owoców i warzyw, które są nie tylko bardzo smaczne, ale stanowią cenne źródło wielu witamin i minerałów. Jakie sezonowe produkty warto wybierać latem?
-
To ciasto z porzeczkami smakuje zupełnie jak z cukierni. Wykorzystaj sezon na te owoce i zaskocz domowników
Szybkie ciasto z porzeczkami to kwintesencja lata zamknięta w deserze. Kiedy wokół niemal wszędzie pojawiają się wypieki z wiśniami czy jagodami, warto sięgnąć po nietypowe rozwiązanie. Nasz przepis sprawi, że w kilka chwil przygotujesz najlepszy...
-
Zupa krem z cukinii? Dodaj te składniki, a na pewno nie będzie mdła. Nie zapomnij o grzankach!
Zupa krem z cukinii to jedna z propozycji, która pobija kubki smakowe właśnie latem. Już teraz w przydomowych ogródkach i na bazarkach można znaleźć te niskokaloryczne i zdrowe warzywa. Dlatego jeśli chcesz przygotować coś lekkiego, pysznego, a...
-
Jak zrobić lemoniadę cytrynową? Ta prosta metoda pozwoli przyrządzić idealny napój na lato
Zastanawiasz się, jak zrobić lemoniadę cytrynową? Można ją przyrządzać na wiele różnych sposobów. Podpowiadamy, co warto do niej dodać, aby miała wspaniały, orzeźwiający smak. Wystarczy kilka prostych składników.
-
Jak zrobić lane kluski, aby smakowały tak jak te babcine? Prosty przepis na delikatny, letni obiad
Szukasz pomysłu na letni obiad i nie wiesz, jak zrobić lane kluski? Ich zaletą jest to, że można je podawać zarówno na słono jak i na słodko. Zatem przyrządzając przysmak z dzieciństwa, masz szansę zaserwować kilka dań za jednym razem.
-
Dzieci obiad! Pamiętasz to danie serwowane przez babcię w upalne dni? Szybka przerwa od zabaw na podwórku
Szybki letni obiad często był pozbawiony mięsa. Zwłaszcza kiedy na dworze panował upał i nikt szczególnie nie odczuwał głodu. Wówczas przepisy babci sprawdzały się najlepiej. Nie musiała długo stać w kuchni, a my uwielbialiśmy wszystko, co...
-
Niebanalna kiełbaska, czyli grillowana biała kiełbasa w słodkiej marynacie z chilli
Grillowanie to niemal nasz sport narodowy. Długie, letnie dni sprzyjają biesiadowaniu pod chmurką w gronie rodziny i przyjaciół. Jak jednak zadowolić gusta tak wielu osób?
-
Jak zrobić dżem z truskawek? Babcia robi go już tak 60 lat i nie dodaje cukru żelującego. Jest gęsty i słodziutki
W końcu mamy wyczekane lato i jak okiem sięgnąć, wszędzie aż czerwono od truskawek. Jaka jest najlepsza rzecz, jaką można zrobić z tych boskich owoców? Oczywiście dżem i chociaż zazwyczaj jemy go z naleśnikami lub na tostach, dzisiejszy przepis na...
-
Mizeria z dodatkiem cebuli i octu? W tej wersji prawdopodobnie jej nie jadłeś i żałuj. Smakuje nawet lepiej niż tradycyjna
Ile osób, tyle sposobów na przygotowanie mizerii. To, co można uwielbiać w tej tradycyjnej surówce, to jej uniwersalność i możliwość modyfikowania przepisu wedle własnego uznania i smaku. Jedni lubią ją na słodko, inni na słono, a jeszcze niektórz...
- Ekspert wskazał najlepsze pieczywo. Wymienił trzy rodzaje
- Stary przepis na sałatkę z jajkami. W PRL-u każdy robił ją na Wielkanoc
- Poznaj ten zawód! Lektor - Stara dobra szkoła pracy głosem. Rozmowa z Mirosławem Uttą lMATERIAŁ PROMOCYJNY
- Idealna pieczeń na Wielkanoc. Dodaj marynatę, a mięso będzie soczyste
- Obiad, który zrobi się sam. Wystarczy włożyć go do piekarnika i gotowe
- W koszyczku nie może zabraknąć tych produktów. Baranek to nie wszystko
- Dlaczego w restauracjach do solniczek wsypują ryż? Powody są dwa, jeden mniej oczywisty
- Księżna Kate codziennie zjada identyczne śniadanie. Znamy przepis
- To najlepsze ciasto, jakie możesz zrobić na Wielkanoc. Zawstydzi wszystkie mazurki i babki
- Zupa z tych składników jest znacznie smaczniejsza. Ten trik się sprawdza
-
Chcesz cieszyć się smakowitym bobem? Upewnij się, że nie popełniasz tego popularnego błędu
Wiosna to czas, w którym po kolei rozpoczynają się sezony na konkretne warzywa i owoce. Tak też po wytęsknionych truskawkach i rabarbarze przyszedł czas na lubianą i popularną roślinę strączkową. Sprzedawcy na straganach coraz częściej wystawiają...
-
Domowe sposoby na pozbycie się much. Najważniejsza jest odpowiednia kompozycja zapachów. Będą uciekać jak szalone
Wraz ze słońcem i piękną pogodą pojawiły się one, muchy. Natrętne, bzyczące nad głową i irytujące owady, które są utrapieniem wielu osób, szczególnie tych mieszkających na wsiach. To z ich powodu niekiedy nie da się wręcz wytrzymać na zewnątrz, a...
-
Zabierasz dzieci na lody z okazji ich święta? W tym mieście ceny porażają. "Trzymajcie się krzeseł"
Nikogo już nie dziwią kosmiczne ceny produktów spożywczych. Inflacja i wyższe koszty energii odbijają się również na lodziarniach. Wybierając się na lody z okazji Dnia Dziecka, powinno się zabrać ze sobą pełny portfel. Ile trzeba wydać podczas...
-
Spalona kiełbasa to koszmar podczas grilla. Dalej można ją zjeść, czy lepiej sięgnąć po inny kawałek?
Polacy kochają grillować, a każdy cieplejszy dzień jest do tego bardzo dobrą okazją. Jednak nie zawsze dopilnuje się produktów, które leżą na ogniu. Czasem zostaną one za bardzo podpieczone i wtedy nasuwa się pytanie. Można je zjeść, czy lepiej...
-
Ogórki kanapkowe w wyjątkowej zalewie. By wyszły idealne, powinny mieć te trzy cechy
Próbowaliście kiedyś ogórków w zalewie z curry? To ciekawa alternatywa dla innych przetworów, która pasuje do różnych dań obiadowych. Ogórki kanapkowe wyróżniają się wyrazistym smakiem. Jeśli chcesz by wyszły idealne, musisz zwrócić uwagę na trzy...
-
Wtyki amerykańskie - jak się ich pozbyć? Te owady pojawiły się w polskich domach. Nie jest łatwo je złapać
Choć lato wciąż trwa, to jednak zdarzają się czasem chłodniejsze noce. Taka temperatura sprawia, że niektóre owady szukają ciepłych miejsc, aby schronić się przed zimnem. Przykładem są wtyki amerykańskie, które zaczęły wchodzić do polskich domów....
-
Gdzie szukać grzybów? Nawet prawdziwy laik grzybobrania wróci z pełnym koszem [MAPA]
Gdzie szukać grzybów to pytanie, które zadaje sobie każdy początkujący. Wprawieni grzybiarze znają pory i miejsca, dlatego ich kosze często są wypełnione po brzegi aromatycznymi, świeżymi grzybami. Dzięki poradnikowi twój koszyk też będzie tak...
-
Ile po deszczu rosną grzyby? Wszystko zależy od gatunku i temperatury powietrza
Choć pierwsze grzyby pojawiają się w lasach już maju, to ich ilość jest znikoma i nie ma co liczyć na poważne zbiory. Jeśli jednak nie możemy doczekać się, by przyrządzić aromatyczną potrawę z dodatkiem kurek, to możemy śmiało wybrać się na letni...
-
Jak pasteryzować ogórki? Dzięki naszym sposobom, szybko i bez problemu utrwalisz domowe przetwory
Jak pasteryzować ogórki, aby zachowały swój smak, jędrność i walory odżywcze? Szybko, łatwo i w domowych warunkach. Wystarczy piekarnik albo garnek i pół godziny czasu, aby twoje przetwory mogły stać miesiącami.
-
Jak oczyścić kurki? Ania Starmach zdradza najprostszy sposób na oczyszczenie grzybów. Wystarczy jedna czynność
Jak oczyścić kurki? Ania Starmach zdradza swój niezawodny i prosty sposób na szybkie oczyszczenie grzybów. Wystarczy ta jedna prosta czynność i nie będziecie musieli się więcej martwić o piasek w waszym sosie grzybowym. Koniecznie tego spróbujcie.
-
Pułapka na muchy. Jak pozbyć się uciążliwych owadów? Wypróbuj te domowe sposoby
Pułapka na muchy przydaje się zwłaszcza latem. Wystarczy, że uchylimy balkon czy okno, w którym nie założyliśmy drobnej moskitiery, a już w naszym domu pojawiają się te uciążliwe owady. Zachęcamy do wypróbowania domowych sposobów na walkę z muchami.
-
Babcina konfitura z wiśni. Przepis na tradycyjny dodatek do tortów, czy mięs
Babcina konfitura z wiśni wyróżnia się nie tylko smakiem, ale także konsystencją. Sposób przygotowania sprawia, że jest ona nie tylko smaczna, ale także pięknie prezentuje się na stole. Sprawdzi się także jako dodatek do tortów, mięs, czy serów.
-
Sok z malin. Przepis na zdrowie zamknięte w słoiku. Poznaj recepturę, z której korzystały nasze babcie
Sok z malin to wyjątkowy rarytas. Jest nie tylko smaczny, ale i zdrowy, zachowuje bowiem niemal wszystkie właściwości, jakie posiada świeży, nieprzetworzony owoc. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do zimowej herbatki, domowego budyniu czy lemoniady.
-
Ciasto z porzeczkami - idealne na początek sezonu. Szybki i prosty deser na weekend
Ciasto z porzeczkami to idealny deser na lato. Rozpoczął się sezon na te lekko kwaśne owoce, dodanie ich do wypieku sprawia, że ciasto jest soczyste i wyjątkowo smaczne. Posypane cukrem pudrem staje się delikatnym słodko-kwaśnym deserem.
-
Lato w Browarach Warszawskich - 60 dni letnich atrakcji w samym sercu Woli!
Nieprzerwanie od roku, nowy kwartał na warszawskiej woli tętni życiem. Nie zmieni się to również podczas tego lata! Lipiec i sierpień w Browarach Warszawskich, to przede wszystkim scena letnia, kino pod chmurką, koncerty plenerowe, atrakcje dla...
-
Zupa krem z cukinii - przepis na obiad na upalne dni. Ewa Wachowicz dodaje do niej sekretny składnik
Zupa krem z cukinii to przepis idealny na upalne dni - danie jest lekkie, zdrowe i nie wymaga spędzenia całego dnia w kuchni. Jeżeli mamy gotowy bulion, przygotujemy ją w dosłownie kilka chwil. Ewa Wachowicz podzieliła się swoją autorską recepturą...
-
Tiramisu - przepis na włoski deser, który smakuje jak z prawdziwej rodzinnej trattorii
Tiramisu - przepis na klasyczny włoski deser warto znać. Ta przepyszna słodycz będzie bowiem idealnym wyborem w upalne, letnie dni. Przedstawimy przepis jak z przepiśnika włoskiej mammy.
-
Sernik na zimno - przepis na szybki deser z brzoskwiniami. Smaczny sposób na ochłodę w upalne dni
Sernik na zimno - lekki, puszysty, z dodatkiem ulubionych owoców i niewymagający pieczenia, to idealne ciasto na upalne dni. Przepis na ten deser jest prosty, a jego wykonanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Taki sernik uwielbiają nie tylko dzieciak...
-
Syrop czy sok z czarnego bzu? Oba są mniam! Przepis na aromatyczny i zdrowy smak lata
Lato to czas kiedy krzewy czarnego bzu uginają się od białych kwiatów. Są duże, a zarazem kruche, ich znane od wieków właściwości przyciągają wszystkich ceniących naturalne metody leczenia i zdrowego stylu życia.
-
Zupa koperkowa, czyli prosty przepis na delikatny i lekki obiad na ciepłe popołudnie
Zupa koperkowa to danie, które latem jest pysznym i łatwym rozwiązaniem na obiad w upalny dzień. Jest pożywna, a zarazem delikatna. Jak ją przygotować?
-
Koniec czerwca to dobra pora na prace ogrodnicze. O tym warto pamiętać, gdy dba się o swoje rośliny
Czerwiec jest miesiącem kiedy zbieramy pierwsze wysiane wiosną plony. Rzodkiewka, sałata, koper, trafiają na nasze stoły. Jednak lista prac związanych z dbałością o ogród jest znacznie dłuższa. Jakie jeszcze obowiązki na nas czekają pod koniec teg...
-
Kawa mrożona - przepis na letnie orzeźwienie. Ekspresowy napój jak z najlepszej kawiarni
Kiedy nadchodzi lato, szukamy orzeźwienia. Często ostatnie, na co mamy ochotę, to gorące napoje. O tej porze chętnie wybieraną alternatywną dla tradycyjnego cappuccino jest kawa mrożona. Przepis na nią można z łatwością wykonać w domu. Nie...
-
Prosty przepis na orzeźwiający chłodnik. Najlepszy obiad na upalne dni
Chłodnik to idealne danie na ciepłe i słoneczne dni. Orzeźwiająca i pyszna potrawa kojarzy się z początkiem wiosennych dni, kiedy na targach pojawiają się świeże buraczki i inne nowalijki.
-
Kawa mrożona - przepis na napój, który orzeźwia w upalne dni. Smakuje jak z kawiarni
Kawa mrożona ma prosty przepis, który można zrealizować na dwa sposoby. Pierwszy uwzględnia parzenie kawy na gorąco i dodane schłodzone mleko oraz kostek lodu. Przy parzeniu kawy na zimno, moczymy ziarna kawy w chłodnej wodzie przez co najmniej pó...
-
Botwina - przepis na aromatyczny chłodnik. Z dodatkiem jajek i świeżych ziół będzie smakował wybornie
Botwina - przepis na tę tradycyjną zupę warto wypróbować szczególnie teraz, gdy rozpoczął się sezon na to uwielbiane warzywo. Smak chłodnika podbiją ugotowane na twardo jajka oraz aromatyczne zioła.
-
Szybkie desery na zimno - idealne na upały. Co przygotować? [PRZEPISY]
Szybkie desery na zimno to coś, o czym w upalne dni marzy niemal każdy. Gdy z nieba leje się żar, a słońce maluje nasze ciała na brąz, zimne napoje i desery dostarczają ochłody i ukojenia. Warto poznać kilka ciekawych przepisów na orzeźwiające...
-
Ogórki korniszony. Przepis, który sprawi, że wyjdą twarde i chrupiące
Jak zrobić korniszony w słoikach? Ogórki korniszony, to najpopularniejsza przekąska w słoikach. Przetwory latem przygotwuje się szybko i prosto. Nie każdy jednak wie, jak zrobić ogórki aby były twarde i chrupiące. Oto jeden trik, który koniecznie...
-
Czy trzeba myć maliny? Jeśli tak, to jak? Wyjaśniamy
Zaczyna się sezon na maliny - to kolejne z pysznych owoców lata. Kupiliście je już na pobliskim bazarku i zastanawiacie się, czy od razu je umyć? Sprawdźcie, co zrobić z malinami po przyniesieniu do domu.
-
Nieproszone osy to zmora. Na szczęście można je odstraszyć. Zajrzyjcie do szafki kuchennej
Osy to - obok komarów - jedne z najbardziej nielubianych przez nas owadów. Oprócz tego, że denerwują, mogą boleśnie ukąsić, a dla alergików stanowić ogromne zagrożenie. Mamy kilka wskazówek, jak unikać os i jak je odstraszyć.
-
Szybki obiad na lato? Masełko, bułka tarta i kalafior - na obiad idealne! Co jeszcze?
Szybki obiad na lato? Najlepsze będą sezonowe warzywa. Były dania z bobem, a teraz czas na kalafiora! Kalafior na obiad to świetny pomysł, ponieważ jest zdrowy, sycący i można go szybko przyrządzić. Z dodatkiem masła i bułki tartej smakuje wyborni...